05 januari 2019

Clos les Montys AOC Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017

De tweede Muscadet op rij. Het grootste verschil ten opzichte van die van gisteren is dat deze op traditionele wijze is gevinifieerd, niet specifiek biologisch, en het oogstjaar is 2017. Clos les Montys heb ik al eens eerder besproken, ook een Muscadet. Dat was de topwijn 'Vigne de 1914', druiven van stokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Ik was daar zeer over te spreken. Ik ben benieuwd hoe hun 'instap-Muscadet' het gaat doen. De stokken van deze druiven zijn 'slechts' 45 jaar jong. Heel licht pétillant bij het inschenken, minuscule belletjes plakken aan de glaswand. Helder, fonkelend licht goud-geel, intensiteit 1,5 uit 5. Ingetogen neus, citrusfruit, tropisch fruit, peer, meloen. In de mond uiteraard weer die hoge zuren, idem dito voor de markante ziltigheid, droog, strak, fris. De smaakintensiteit lijkt iets hoger dan die van de Muscadet van gisteren te zijn, hij blijft ook langer hangen. Dat zou heel goed het gevolg van de vinificatie-methode 'sur lie' kunnen zijn. Citroen, limoen, grapefruit, lychee, ananas, anijs. Het ligt waarschijnlijk aan het oogstjaar maar deze is iets strakker en frisser, daardoor beter geschikt voor de wijn-spijs combinatie bij uitstek: oesters. Ik geloof dat ik Jérémie Huchet van Clos les Montys met een gerust hart kan toevoegen aan m'n lijstje favoriete wijnmakers. Deze wijn is verkrijgbaar bij Grapedistrict. Aanrader.