Aah! Een heerlijke eerste snuif in het glas. Animaal, boers, aards en fruitig tegelijk. Rode bessen, rabarber, rozenbotteljam, bramen, kersen, vlezig. In de mond droog, hoge zuren, enorm sappig, iets rauwe tannines, tikje drogend op de tanden. Intense smaak, rode bessen, hout, licht aards, champignon, drop. Heel bewust een nachtje gewacht met m'n 'eindoordeel' en dat betaalt uit. De tannines zijn minder aanwezig, het mondgevoel is een stuk zachter geworden, het hout meer naar de achtergrond ten faveure van het rode fruit. Meer bessen, meer kersen, meer bramen. Het kippetje uit de oven smaakt er prima bij. De wijn zelf staat als een huis en heeft in principe geen maaltijd nodig maar de combinatie maakt het plaatje compleet. Mooie balans, hoge doordrinkfactor mede dankzij de fijne zuren, langer dan gemiddelde afdronk. Alcohol is 13%, negen maanden opvoeding waarvan 10% in nieuw Frans eikenhout, de rest verdeeld over vaten variërend van een tot vijf jaar oud, rechtstreeks bij het domein vandaan. Voor mij blijft Château Thivin de benchmark voor hoe Beaujolais hoort te zijn.
26 januari 2019
Château Thivin AOC Côte de Brouilly 'Cuvée Zaccharie' 2014
Labels:
cru beaujolais,
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood