Wie ben ik

April 2010: Mijn naam is Bart Oomen. Ik was een bierliefhebber pur sang en nog steeds vind ik dat lekker. Sinds 2008 heb ik ook wijn aan mijn repertoire toegevoegd. Dat was het jaar dat een vinoloog mij wist te enthousiasmeren voor dit vocht. Eerst voorzichtig met rood, later ook wit. Bij voorkeur drink ik rood, het liefst pinot noir uit Bourgogne. Ook de streek Languedoc-Roussillon heeft mijn ruime interesse.


Op dit blog noteer ik mijn bevindingen over de wijnen die ik proef. Mijn smaak-palet is niet verfijnd, dus termen als 'een vleugje van dit' en 'een hint van dat', zul je niet vaak vinden, simpelweg omdat ik het (nog) niet proef. Ik zal, heel fout, wel het woord 'lekker' gebruiken. Daarnaast zal ik beschrijven hoe de wijn fysiologisch door mij wordt ervaren, dus wat voor effect het heeft in mijn mond, maag, hoofd. Of ik er koppijn van krijg bijvoorbeeld. Wijn en spijs kunnen elkaar versterken, echter voor mij geldt dat de wijn op zich moet smaken, dus ik proef hem zonder erbij te eten. Daarbij kijk ik ook niet naar de prijs of de reputatie.

Wijnen die door anderen worden geprezen, kunnen door mij als 'niet lekker' worden bestempeld. Wijnen die door anderen als slootwater worden bestempeld, zou ik daarentegen wel weer lekker kunnen vinden. Kortom, mijn eigen smaak bepaalt. Incidenteel zal ik hier ook andere wijn-gerelateerde zaken bespreken, zoals boeken, films of wijntripjes. Heb je tips en suggesties over dit blog of over wijn, of wil je me een wijn schenken die ik absoluut gedronken moet hebben, neem dan HIER contact met me op.

Reacties op de stukjes die ik schrijf zijn altijd welkom, bij voorkeur niet anoniem, en hou het constructief. Spam, beledigende reacties of niet ter zake toe doende reacties worden verwijderd. Wijn is een kwestie van smaak, hou dat altijd in het oog. Mijn mening is nooit bindend, zo ook die van jou niet. Bekijk mijn artikelen ook altijd in de tijdgeest van dat moment. In 2010 had ik veel minder proefervaring en kennis dan nu. Het kan dus heel goed zo zijn dat ik een aanrader van weleer, vandaag de dag niet meer in mijn lijstje zou zetten.

Mijn doel is zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven. Het gaat er mij niet zozeer om, om de lekkerste te vinden en het daarbij te laten. Zoveel mogelijk verschillende druivenrassen wil ik proeven. Je ontkomt niet aan de blend wijnen, maar het liefst proef ik wijnen gemaakt van één druivenras, monocépages, waarin ik dan ook gelijk de karakteristieken van die druif kan proeven.


Mei 2011: M'n smaakpalet is al flink verfijnder geworden. Zinnen als 'een vleugje van dit' en 'een hint van dat' gebruik ik nu zelf ook. Inmiddels heb ik diverse proeverijen en cursussen achter de rug, waaronder de SDEN3 cursus, die ik succesvol met een examen heb afgerond. Ik ben nu in het bezit van het 'wijnbrevet'. Dit document is tevens het toegangsticket tot de pittige vinologen-opleiding van de Wijnacademie waarvoor ik mij recentelijk heb aangemeld en toegelaten ben. Eind augustus 2011 krijg ik de leerboeken uitgereikt tijdens de introductiedag. Het zal er druk zijn, want het blijkt een populaire studie te zijn...

Augustus 2011: En dat bleek: 150 aanmeldingen die zijn toegelaten tot het studiejaar 2011-2012, 75 per groep. En nog hebben ze mensen op een wachtlijst moeten zetten. Wijn zit qua populariteit duidelijk in de lift. Een ontzettend gemêleerd gezelschap; hobbyisten en professionals, jong en oud, mannen en vrouwen. Allemaal even leergierig en gepassioneerd. Ik was zelf nooit zo'n fan van de schoolbanken, maar bij deze studie zit ik op de voorste rij!

November 2012: Tussendoor volg ik ook nog even de wijnschrijf-cursus van Onno Kleyn. Vorm, inhoud, grammatica, stijl... de puntjes worden hier letterlijk op de i gezet. Hier leer ik om te wikken en te wegen over elke komma, informatie te verzamelen, feiten te checken en bovenal trouw te blijven aan je eigen stijl. Je schrijft vanuit jezelf, blijf dan ook dicht bij huis. Een aanrader voor iedereen die beter wil leren schrijven, een must voor eenieder die uit de column 'Zogezegd' wil blijven.


September 2013: Ik ben geslaagd voor het examen en kan mezelf nu "Vinoloog van de Wijnacademie" noemen. Het was een zware bevalling, vooral de theorie was een kwestie van flink stampen. Het proeven haalde ik pas in drie keer. Gaandeweg kreeg ik daarin uiteraard steeds meer ervaring en vooral het besef dat je er compleet open voor moet staan hielp enorm. Niet zomaar een optie afschrijven omdat die onwaarschijnlijk lijkt. Ik wil nu nog verder en liefst weg van de theorie. Ik wil me nog meer bekwamen in de proefkunde. De volgende stap...

Maart 2014: Vier hele maandagen duurde de OINOS cursus Wijnproefkunde van Gerhard Horstink in Hoogerheide. Vier ochtenden van nare geurtjes en vieze smaakjes gelukkig gevolgd door vier middagen met mooie wijnen. Analytisch proeven ten top. Heeft deze wijn nu iets meer restsuiker of meer alcohol? Welk stofje is er aan dit watertje toegevoegd? Je persoonlijke smaak of voorkeur heeft hier niets te zoeken; balans in de wijn, lengte, kwaliteit, complexiteit. Objectief een wijn beoordelen, daar draait het om. Blij dat ik deze cursus heb gevolgd, niet voor beginners overigens.

Juni 2015: Veel wijnen zijn zogenaamde eetwijnen. Om nu beter te kunnen begrijpen waar je op moet letten bij het paren van wijn en spijs heb ik de cursus, hoe kan het ook anders, "Wijn-Spijs" gevolgd aan de Academie voor Gastronomie. Deze werd gegeven in de Kook- en Wijnschool van Hotel-Restaurant De Echoput door Peter Klosse en Edwin Raben. Kennis van wijn is hierbij wel wenselijk maar niet perse noodzakelijk, de theorie is namelijk ondergeschikt. Belangrijker is het smaakprofiel van de wijn te kunnen benoemen en datzelfde geldt voor de gerechten. Mijn kennis van het werk in de keuken is minimaal. Een "roux" is toch zo'n ding waar Zwarte... euh... Bonte Piet stoute kindertjes mee afranselt? Gelukkig staat veel uitgelegd in het dikke "Proefboek". Geweldig leuke en leerzame cursus, een aanrader voor iedereen die serieus met wijn bezig is.


Juni 2016: Geen getuigschrift of diploma viel er te behalen maar wel een hoop informatie en enorm veel topwijnen uit Spanje waren er te proeven tijdens de driedaagse cursus: Het Beste van Spanje. Niemand minder dan Master of Wine Frank Smulders gaf leiding aan deze cursus in het midden van het land en ook nog in het Nederlands. Dezelfde cursus gaat namelijk ook op meerdere locaties in het buitenland plaatsvinden, ik mocht aan de try-out tegen een gereduceerde prijs deelnemen. Meer dan 70 wijnen kregen we te proeven van uitzonderlijke klasse, zelfs de Vega Sicilia "Unico" kwam aan bod. Ook de theorie was een enorme verdieping ten opzichte van reguliere wijnopleidingen. Aanrader.