27 december 2020
Château Court-Les-Mûts AOC Saussignac 2007
Twee verschillende desserts kwamen er langs, kaas en pompoenbavarois met ingelegde sinaasappel. Vooral bij die laatste had ik deze zoete wijn bedacht. Een blend van 85% sémillon en 15% muscadelle, pourriture noble oftewel edele rot zorgt voor het uitdrogen van de druiven aan de stokken. Een kenmerkend maar moeilijk te omschrijven aroma en dito smaak is het gevolg, alsmede een hoge concentratie restzoet. Alcohol is 13% en er heeft houtrijping plaatsgevonden. In het glas een intens oranje, zelfs bijna lichtbruine kleur, minuscule korreltjes sediment wanneer ik het laatste bodempje uitschenk, wijnsteenzuur vermoed ik. Intens aroma, perzik, mandarijn, abrikoos, licht notig, iets oxidatief, vijg, rozijnen. Stroperig zoet, hoge zuren, klein bittertje, goede balans, lange afdronk. Intense smaak waarbij alles terug komt wat ik ruik. Weelderig zoet. De combinatie met het laatste dessert was uitermate treffend, het gematigd zoet van de bavarois, de licht bittere en zoet-zure smaak van de ingelegde sinaasappel, met schil en al opgegeten.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
wit,
zoet