01 december 2012
Marquis de Plagne AOP Crémant d'Alsace Brut
December is dé maand bij uitstek voor sprankelwijnen, bubbels. Natuurlijk bij de oliebollen en de appelflappen van oud en nieuw, kies dan vooral geen 'brut' maar neem iets zoets als Moscato d'Asti bijvoorbeeld, maar ook vaak als aperitief bij het kerstdiner. Voor elk budget is er tegenwoordig wel een sprankelwijn te koop, zelfs 'echte' Champagne heb je al voor minder dan een tientje. Maar op het gebied van bubbels is er veel meer te koop. Denk aan Prosecco, cava, sekt en de diverse crémants. Tot nu toe had ik alleen nog maar een crémant de Limoux en een crémant de Loire beschreven op Wijn-Blog, nu een crémant d'Alsace, uit de Elzas dus. Volgens de Méthode Traditionelle gevinifieerd, meerdere druivenrassen gebruikt, voornamelijk de pinot blanc en de pinot noir. Alcohol is 12%. In het glas licht strogeel, een intense mousse, kleine bubbelkettingen paarlen enthousiast omhoog. Fris in de neus, munt, citroen. In de mond hoog in de zuren, wat gisttonen, citroen, speekselopwekkend. Hij is behoorlijk slank en elegant, verwacht vooral geen volle smaak. Hij doet precies wat hij moet doen: je smaakpapillen schoonmaken en activeren. Je krijgt er zin van om aan tafel te gaan. Vooral niet verpesten met oliebollen.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
sprankel,
wit