13 december 2012
Duca di Camastra IGT Sicilia Nero d'Avola 2008
Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse zee, strijdt jaarlijks met de regio's Veneto en Apulië om de eer de meeste wijn te produceren. Maar liefst 7 miljoen hectoliter wijn wordt er gemaakt, 70% hiervan is wit, 30% rood. Het overgrote deel, zo'n 90%, is bulkwijn en bedoeld voor de export. Toch zijn de voorwaarden voor het maken van kwaliteitswijn zeer gunstig; er zijn veel microklimaten, het regent weinig, voldoende zonne-uren en het klimaat is over het algemeen heel betrouwbaar. Gelukkig gaan steeds meer wijnboeren weg bij de grote corporaties om voor zichzelf te werken en betere wijn te maken. De wijn van vandaag had ik al een tijdje in huis en bewust wat langer gewacht met openen. Alcohol is 13%. In het glas helder opaalrood met een klein oranje randje, gemiddelde kleurintensiteit. De neus een tikje belegen, walnoten, kersen, krenten, pruimen. In de mond lijkt het alsof hij z'n beste tijd al even heeft gehad. Hij is dropperig, zuren zijn wat afgebouwd, veel zondoorstoofd fruit, gemiddelde tannines, drogend, hij heeft een wat 'Port-achtig' karakter. Maar het is geen Port en als ik Port wil, trek ik wel Port open. Jammer, te lang gewacht met openen. Deze is nu echt over de top.
Labels:
druif: nero d'avola,
land: italië,
rood