12 december 2012
Cecchi 'La Mora' DOCG Morellino di Scansano 2010
In het kader van de studie trek ik een wijn open bij de theorie. Morellino di Scansano is in 2007 opgewaardeerd van DOC naar DOCG, in het studieboek is dat nog niet geupdate. De wijnregio is Toscane, de sangiovese druif is hier heer en meester, uit het uiterste zuiden komt deze 'La Mora'. Morellino is de locale variant van sangiovese. In totaal zijn er een stuk of 600 varianten van deze druif in Toscane, al dan niet met eigen benamingen. Voor deze appellatie is een minimum van 85% sangiovese vereist, de rest mag aangevuld worden met andere toegestane druivenrassen. Staat er 'Riserva' op het etiket, dan weet je dat hij minimaal 1 jaar houtopvoeding heeft gehad. Mijn exemplaar mocht alleen roestvrij staal zien. Alcohol is 13%. In het glas helder fel Ferrari-rood met een licht magenta randje. Een fruitige en kruidige neus, klein beetje boers. In de mond hoge zuren, fris, licht, kruidig, tannines 2 op een schaal van 5, beetje alcoholisch komt hij over, bittertje in de finale. Smaken van kers, pruim, jodium, tabak, koffie. Rijk van smaak maar niet vol, het is geen lobbige wijn, zal daardoor ook niet zo snel vermoeien. Een begeleidende maaltijd is wel wenselijk, niet te moeilijk, simpele Italiaanse keuken: pasta, lasagna bolognese.
Labels:
blend,
land: italië,
rood