05 juni 2012
Drakenkloof Reserve Shiraz 2007
Op de hals van deze fles prijkt het zegel van de Zuid-Afrikaanse 'Wyn- en Spiritusraad'. Dit zegel garandeert mij dat deze wijn in ieder geval van druiven uit Zuid-Afrika is gemaakt en in Zuid-Afrika zelf is gebotteld. Dat zie ik graag. Ook geen verrassingen voor wat betreft druivenras, oogstjaar en specifieke herkomst, want die liggen hiermee vast. Zelfs de bulkwijnen die hier in de schappen staan met namen als Kaapse Draai, Hof, Hoop, Kraal, Pracht of Roos, zijn door deze raad geproefd en beoordeeld. De wijn van vandaag komt uit de wijnregio Wes-Kaap. Het percentage alcohol bedraagt 14,5%. In het glas helder, fel rood van gemiddelde intensiteit. Op de stille spiegel al redelijk aromatisch. Rood fruit is het eerste dat naar voren komt, ook de malolactische gisting in de vorm van een 'Wicky' yoghurtdrink is te ruiken en een klein beetje kruidigheid van rozemarijn. Het walsen brengt geen verandering. In de aanzet gelijk een zoetje, vrij hoog jammy-gehalte, lekker hoge smaak-concentratie ook en belangrijker: niet té gemaakt. Het o, zo belangrijke en onmisbare pepertje van de syrah-druif is gelukkig ook aanwezig. Mooie zuren, geen bittertje, goede balans. Nieuwe Wereld wijn zonder dat overdreven gekunstelde truukje. Ik bedoel die typische Coca-Cola receptuur die men in de kelder nog wel eens wil hanteren waardoor iedere wijn hetzelfde smaakt. Simpel gezegd: dit is weer eens een ouderwets lekker ongecompliceerde wijn.
Labels:
druif: syrah,
land: zuid-afrika,
rood