27 december 2024
Fritz & Frieda DAC Weinviertel Grüner Veltliner 2022
Onderweg naar het avondeten bij m'n zus en zwager besloot ik nog wat witte wijn bij de PLUS supermarkt op te pikken. Het exemplaar van vandaag stond daar op de schappen. Die had ik zelf ook nog niet op Wijn-Blog beschreven dus nam ik twee flessen mee, één voor mezelf en de ander voor consumptie. Hij was zo lekker dus beide flessen gingen op. Daarom besloot ik later nog een exemplaar hiervan aan te schaffen, ditmaal ging er in de actie zelfs nog twee euro vanaf. In plaats van bijna acht euro, nu bijna zes euro. Geen geld voor een wijn als deze. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas helder, iets pétillant, licht goudgeel gekleurd met groene reflecties. Gematigd aromatisch, grassig, citroen, gistcellen, witte peer, honingmeloen. In de mond een lichte tinteling rond de tong, droog, strak, hoge zuren, licht ziltig, klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak en concentratie, citroen, limoen, lychee, grassig, mineraal, iets kruidig. Heerlijk bij pasta naturel of pasta pesto.
Labels:
aanrader,
druif: grüner veltliner,
land: oostenrijk,
wit
20 december 2024
Domaine Coudoulet IGP Pays d'Oc Pinot Gris 2022
Op de Facebookpagina van Vins Pays d'Oc IGP zag ik een prijsvraag. Drie wijnvragen dienden er beantwoord te worden en onder de goede inzenders werden de prijzen verloot. Die bestond uit een middag op stap met Harold Hamersma naar drie wijnwinkels waarbij hij zou vertellen over de wijnen die we daar te proeven zouden krijgen en over de regio Pays d'Oc in het algemeen. Harold deed dit in totaal drie keer verdeeld over verschillende weekenden en verschillende locaties. Je kon kiezen tussen Amsterdam, Utrecht en 't Gooi. Het werd 't Gooi. Daar bezochten we de winkels van Siersma, Wesseling en Wexxs. In elke winkel stonden vier verschillende wijnen op de proeftafel waarvan ieder er ook nog twee gratis mocht meenemen. In totaal mocht je dus zes wijnen in het bijgeleverde wijntasje mee naar huis nemen. Het gehele evenement dat de naam "Safari Shopping Tour" kreeg werd uitstekend verzorgd door Pitch Communicatie & PR. Het exemplaar van vandaag komt van Wexxs Wijnen te Blaricum. Alcohol is 13%, geen hout. In het glas helder, heel licht pétillant, fraai goud-geel gekleurd. Aromatisch, hooi, gistcellen, floraal, citroen, honingmeloen. In de aanzet een klein fruitig zoetje, fraaie hoge zuren, mini-bittertje, tikje ziltig, balancerend tussen filmend en strak, hele lange afdronk. Intense smaak, vooral tropisch fruit, mango, passievrucht, lychee, honingmeloen, citroen, heel licht kruidig, mineralig. Intense wijn. Kun je iets stevigs bij eten. Pasta naturel met zalm, paddestoelenrisotto, kalfsvlees, varkensvlees, kip.
Labels:
druif: pinot gris,
land: frankrijk,
wit
13 december 2024
Casa Vinicola Botter DOC Prosecco Brilla! Rosé 2021
De druif die vroeger prosecco heette is omgedoopt tot glera vanwege commerciële doeleinden. De naam Prosecco is nu beschermd, net zoals Champagne. Het is dus een wijnsoort geworden in plaats van een druifnaam. De druif glera is een witte. Om de rosé-kleur te verkrijgen is er een klein percentage pinot nero, oftewel pinot noir, aan toegevoegd. Alcohol is 11%, geen hout. Bij het inschenken een heftige mousse, fijn schuim, kleine bubbels, het koolzuur blijft lang aanhouden. Redelijk aromatisch, floraal, kers, venkel, anijs, heel fris. Klein zoetje, hoge zuren, strak, speekselopwekkend, klein bittertje, lange afdronk. Geen hoge smaakintensiteit, ingetogen, kers, rode grapefruit, citroen, limoen, framboos. Mooie subtiele stijl, hoge doordrinkfactor dankzij het bittertje en de aanwezige zuren. Iets erbij eten kan, garnalencocktail bijvoorbeeld. Feestelijk voorgerecht met een feestelijk aperitief.
Labels:
druif: glera,
land: italië,
rosé,
sprankel
06 december 2024
Kapistoni Winery Kartli Qvevri Danakharuli 2019
De namen van de druiven waarvan ik monocépages proef worden steeds exotischer. Vandaag heb ik het Georgisch inheemse ras danakharuli in m'n glas. Deze staat wel in de Vitis International Variety Catalogue (VIVC) maar niet in de "druifbijbel" Wine Grapes. Ik kan er alleen over vertellen dat het een zeer oud druivenras is en hij onder het Russische regime in Georgië bijna verdwenen is geweest. Op dit moment maakt Kapistoni Winery als enige hiervan een monocépage. De wijn is opgevoed in zogenaamde qvevri's, aardewerken kruiken die meestal in de grond worden ingegraven. De druiven zijn biologisch geteeld en er zit een minimum aan toegevoegd zwavel in de wijn die ook als vin naturel wordt bestempeld. Het alcoholpercentage bedraagt slechts twaalf procent. In het glas helder, robijnrood, intensiteit 2 uit 5. Redelijk aromatisch, kersen, rozenbottel, rode bessen, bloedsinaasappel. In de mond droog, hoge zuren, klein bittertje, iets op de tanden drogende tannines (3 uit 5), sappig, speekselopwekkend, strak, lange afdronk. Geconcentreerde smaak, zure kersen, rode bessen, rozenbottel, rode grapefruit. Frisse rode wijn, licht gekoeld voor op een zomerse dag. Lekker in combinatie met lamsvlees. Verkrijgbaar bij Andere Wijn.
Labels:
biowijn,
druif: danakharuli,
land: georgië,
rood,
vin naturel
29 november 2024
Famille Perrin Château de Beaucastel AOC Châteauneuf-du-Pape 2015
Ben me nog steeds aan het ontdoen van oogstjaar 2015 in m'n keldertje. Ook een veelbelovend exemplaar als de Châteauneuf-du-Pape van Beaucastel moet eraan geloven. De enige producent van deze wijn die alle dertien(!) toegestane druivenrassen gebruikt in hun cuvée. Dat zijn: grenache noir 30%, mourvèdre 30%, syrah 10%, counoise 10%, cinsault 5% en vervolgens 15% in totaal van de vaccarèse, terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picardan, bourboulenc en roussanne samen. Het alcoholpercentage bedraagt 14,5%, de mourvèdre en syrah zijn vergist in eikenhout, de rest in INOX. Na de assemblage ging het geheel een jaar in grote foeders. Ik kocht deze wijn in de Franse Super-U voor net geen 60 euro. In Nederland kun je daar gerust 20 euro bij optellen. In het glas helder, robijnrood, intensiteit 2 uit 5. Gematigd aromatisch, kruidig, walnoot, rood fruit, bessen, kersen, vanille. Licht gekoeld ingeschonken, droog in de mond, precieze zuren, op de tanden drogende tannines (3 uit 5), klein bittertje, strak, lange afdronk. Geen intense smaak wel geconcentreerd, vers rood fruit, bessen, kersen, vanille, kruiden, iets animaal, leer. Eigenlijk "kindermoord" dit. Teveel potentie in de fles, te vroeg geopend. Ik ga 'm eerst maar 'ns even in een karaf storten. Dat haalt in ieder geval al iets van z'n stroefheid weg, blijft over vers rood fruit en nog steeds die potentie. Gelukkig proef ik voldoende om te kunnen constateren dat dit weer eens een kwaliteitswijn is met een mooie complexiteit. Ver in de finale komt er nog iets droppigs bij.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
22 november 2024
Bodegas Godelia DO Bierzo Viernes de Godelia 2020
Het is weer tijd voor Spaans. Af en toe open ik iets waarvan ik denk: "Waarom had ik dit in vredesnaam ook alweer gekocht?". Ik weet het echt niet meer. Waarschijnlijk omdat ik iets Spaans bij m'n bestelling wilde plaatsen. Ik zit nog steeds op een schema waarbij ik wijn uit elk werelddeel wil blijven proeven. Frankrijk, Italië en Spanje vormen daarbij ieder een aparte groep, dan "oude wereld" en "nieuwe wereld". Aangezien ik "teveel" Frankrijk en "oude wereld" in m'n voorraad heb doe ik daarvan elk drie exemplaren in een serie. Op een gegeven moment zal ik de voorraad dusdanig hebben gereduceerd dat ik alleen nog maar hoef te kopen wat me aanspreekt of wat ik lekker vind. Over lekker gesproken: dat is de wijn van vandaag ook. Helder in het glas, fel Ferrari-rood, intensiteit 2 uit 5. Ingetogen aroma, rozenbottel, kruidig, rode bessen, rijpe rode kersen. In de aanzet een aangenaam zoetje, fraaie zuren, strak, zacht mondgevoel, klein bittertje, tikje alcoholisch (14%), warm in de slokpijp, lange afdronk. Fruitig, geen houtgebruik. Intense smaak en geconcentreerd, niet log, hoge doordrinkfactor, rijpe rode kersen, rode bessen, rozenbottel, kruidig. Ideale wijn voor de vrijdagmiddag borrelplank met manchego kaas en iberico ham.
Labels:
druif: mencía,
land: spanje,
rood
16 november 2024
Domaine Jean Féry & Fils AOP Savigny-les-Beaune 'Sous la Cabotte' 2018
Begin dit jaar overleed Gert Crum. Voor diegene die niet weet wie dat was heeft Perswijn, in de persoon van Frank Jacobs, een fraaie In Memoriam geschreven. Frank Jacobs was mijn vaste leraar tijdens de lessen aan de Wijnacademie® en Gert Crum was daar gastdocent. Hij kon zeer bevlogen vertellen en heeft veel indruk op mij gemaakt. Ooit bezocht ik Gert thuis om een aantal boeken die hij dubbel had in ontvangst te mogen nemen. Vandaag zou zijn 76e verjaardag zijn geweest. Ter ere van Gert trek ik vandaag een wijn open van de wijnboer waarmee het voor hem allemaal begon in de wijnwereld: Jean Féry. In het glas helder, fel scharlakenrood, intensiteit 1 uit 5. Op de stille spiegel hout, licht aards, walnoot, na walsen met het glas laat het fruit nog even op zich wachten en wordt de aardse toon zelfs sterker. Deze wijn heeft lucht nodig, dan volgt aardbei, rijpe maar ook zure kersen, rode grapefruit. In de aanzet een micro-zoetje gevolgd door hoge zuren, licht op de tanden drogende tannines (1 uit 5), strak, speekselopwekkend, klein bittertje, warme en lange afdronk. De wijn heeft houtrijping gehad op fûts de chêne, hoelang is mij niet bekend, wel dat het 20% nieuw hout betrof, het alcoholpercentage is 13%. Hoge concentratie in de smaak, ook de intensiteit is hoog, vooral aardse tonen, dan rijpe kersen, aardbei, hout, walnoot, leer, kruiden. Ongetwijfeld wil ik het te graag maar ik vind het ook een prachtige wijn. Onmiskenbaar Bourgogne, onmiskenbaar pinot noir. Cheers Gert!
Labels:
biowijn,
bourgogne,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood
15 november 2024
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Josefien 2021
Dacht ik toch dat ik zo ongeveer alle wijnen van Wijndomein St. Martinus wel had gehad, lag Josefien nog steeds in m'n keldertje geduldig op me te wachten. Josefien is de naam van de dochter van wijnmaker Stan Beurskens. Oogstjaar 2021, niet helemaal vers meer maar volgens de site zou dit een wijn moeten zijn die je iets langer zou moeten kunnen opleggen. Dat gaan we dan maar eens proefsgewijs ondervinden. Recente jaargangen hebben een toevoeging van wat riesling gekregen maar als het goed is heb ik momenteel nog een monocépage van de johanniter in m'n glas. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas helder, heel licht pétillant, intens strogeel gekleurd. In de mond een hele lichte tinteling, hoog zuur, droog, strak, fris, afdronk middellang. De smaak is heel geconcentreerd, citroen vooral, een beetje ananas, licht floraal, mineralig. Een perfecte begeleider van oesters. Het ouderingspotentieel is dankzij de aanwezige zuren hoog.
Labels:
druif: johanniter,
land: nederland,
wit
08 november 2024
Bruno Duchêne IGP Côte Vermeille 'La Luna' Rouge 2019
Schijt aan een ieder die biodynamische wijn en vin naturel op voorhand al afschrijft omdat ze "allemaal" naar zweet, poep en allerlei andere bacteriën zouden ruiken en smaken. "Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet"! Kortzichtig en bekrompen vind ik die lui. En al helemaal wanneer je die twee totaal verschillende vinificatiemethoden op één hoop durft te gooien. Ze staan werkelijk totaal los van elkaar. Biodynamie heeft niets met vin naturel te maken. Mijn eerste kennismaking met vin naturel betrof deze La Luna en ik was meteen om en verkocht. Meer vin naturels zouden hun weg naar mijn huis vinden naar aanleiding van dit glas pure wijn. Alcohol is 13,5%, fermentatie in hout en INOX, rijping in barriques. Een uiterst interessante blend van de druivenrassen grenache noir, gris en blanc (80%), 10% carignan en nog eens 10% mourvèdre en syrah samen. In het glas helder, licht magenta gekleurd, intensiteit 1 uit 5 voor rode wijn. Redelijk aromatisch, morellen, rode bessen, rabarber. Een zacht mondgevoel, mooi gedoseerde zuren, sappig, op de tanden drogende tannines (3 uit 5), klein bittertje, lange afdronk. Volle smaak, geconcentreerd, elegante stijl, hoge doordrinkbaarheidsfactor. Rode bessen, vanille, morellen, rode grapefruit, floraal. In mijn optiek maken de grenache gris en grenache blanc niet alleen de kleur van de wijn wat lichter, ook de smaak wordt er door beïnvloed. De wijn is eveneens iets lichter van stijl waardoor hij makkelijk doordrinkt. Ik geef toe dat het anders is dan "klassieke" wijnen met veel toegevoegd sulfiet maar anders is niet beter of slechter. Laat die diversiteit nou eens gewoon samen in harmonie leven. Waarom moeten er op dit vlak nou überhaupt tegenstanders of voorstanders zijn? En waarom willen die elkaar nou zo nodig overtuigen van hun "gelijk"? Dat is er namelijk niet. Je vindt het lekker of niet. En de ene wijn is de andere niet, de ene fles is de andere niet, het ene oogstjaar is het andere niet. Niet alles zomaar over één kam scheren omdat je een keer een ervaring hebt gehad die niet aan je verwachting voldeed. Vandaag vind ik deze La Luna, in de huidige druivensamenstelling, met de gehanteerde vinificatie en van oogstjaar 2019 gewoon weer puur en lekker. Punt.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel
01 november 2024
Rust en Vrede Estate Vineyards WO Stellenbosch Syrah 2020
M'n werkgever krijgt regelmatig relatiegeschenken, daar zit vaak wijn bij. Champagnes, dure wijnen. Hij gunt z'n medewerkers veel dus de flessen worden steevast verdeeld onder degenen die er wel oren naar hebben. Nodeloos te vermelden dat ik dan vooraan in de rij sta. Het exemplaar van vandaag is ook zo'n presentje. Wanneer ik google op verkoopprijzen zie ik bedragen van net geen dertig euro staan. Da's een behoorlijk stevig prijskaartje en dus worden mijn verwachtingen ook hoger. Vooruitlopend op de proefnotitie kan ik alvast verklappen dat de kwaliteit geheel voldoet aan mijn verwachting. Alcohol is 14%, achttien maanden rijping in Frans eikenhouten vaten van 500 liter waarvan 20% nieuw. In het glas helder, fel robijnrood. Ingetogen aroma, kruidig, vanille, specerijen, rozenbottel, morellen, rode bessen. In de mond beendroog, hoge zuren, speekselopwekkend, lange afdronk. Intense smaak maar niet log, hoge concentratie, rode bessen, morellen, vanille, rozenbottel, kruidig, een pepertje, garrigue. Dat laatste woord gebruik ik eigenlijk alleen in combinatie met een rode wijn uit de Languedoc-Roussillon maar het is bij dit exemplaar helemaal van toepassing. Elegante stijl, "Nieuwe Wereld" wijn in een "Oude Wereld" jasje. Mag je niet meer zeggen tegenwoordig omdat in de zogenaamde "Nieuwe Wereld" al heel lang wijn wordt gemaakt. Het is maar om je een idee te geven wat ik precies bedoel. Deze wijn is volledig in balans, super doordrinkbaar, zuiver, delicaat, kwalitatief hoogstaand en ik ga nog een woord gebruiken dat "we" in de wijnwereld niet mogen bezigen: lekker!
Labels:
druif: syrah,
land: zuid-afrika,
rood
25 oktober 2024
Jezreel Valley Winery Argaman 2016
De argaman is een Israëlische kruising tussen de vinhão en de mazuelo (carignan). Het is goed zoeken naar een wijn van deze druif. Ik kocht deze monocépage bij Ari's Kosher Wines. Ari ontmoette ik eens op de Megavino beurs in Brussel. Het alcoholpercentage ligt op 12,5%, achttien maanden houtrijping. In het glas dieprood, intensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, op de stille spiegel het hout, even flink in contact met zuurstof laten komen. Dan volgt leer, teer, zondoorstoofd zwart fruit, kruidigheid. Droog in de mond, flinke zuren, speekselopwekkend, strak, ronde tannines 2 uit 5, klein bittertje, lange afdronk. Geconcentreerde smaak, elegant, rode bessen, rode grapefruit, morellen, gedroogde zwarte pruim. Een nacht in de geopende fles zorgt voor de zuurstof die deze wijn nodig heeft. Hij wordt dan wat ronder, iets minder strak. Er komt dan ook wat rijper rood fruit in de smaak bij en gaat het hout naar de achtergrond. Lekker sappig ook en nog redelijk complex.
Labels:
druif: argaman,
land: israël,
rood
18 oktober 2024
Claude Vialade IGP Pays d'Oc Saint Auriol Réserve Rosé 2022
Op de Facebookpagina van Vins Pays d'Oc IGP zag ik een prijsvraag. Drie wijnvragen dienden er beantwoord te worden en onder de goede inzenders werden de prijzen verloot. Die bestond uit een middag op stap met Harold Hamersma naar drie wijnwinkels waarbij hij zou vertellen over de wijnen die we daar te proeven zouden krijgen en over de regio Pays d'Oc in het algemeen. Harold deed dit in totaal drie keer verdeeld over verschillende weekenden en verschillende locaties. Je kon kiezen tussen Amsterdam, Utrecht en 't Gooi. Het werd 't Gooi. Daar bezochten we de winkels van Siersma, Wesseling en Wexxs. In elke winkel stonden vier verschillende wijnen op de proeftafel waarvan ieder er ook nog twee gratis mocht meenemen. In totaal mocht je dus zes wijnen in het bijgeleverde wijntasje mee naar huis nemen. Het gehele evenement dat de naam "Safari Shopping Tour" kreeg werd uitstekend verzorgd door Pitch Communicatie & PR. Het exemplaar van vandaag komt van Wijnkoperij Wesseling te Laren. Een blend van de druivenrassen syrah en grenache gris, op bijna elke site staat grenache noir vermeld of simpelweg grenache. Even iets beter lezen op de eigen site van Domaines Auriol of jezelf goed laten informeren voordat je dit soort informatie op het internet deelt want het is toch écht de grenache gris. Alcohol is 12%, geen hout. Helder, zeer licht zalmroze gekleurd. Licht aromatisch, peer, watermeloen, zacht rood fruit. Droog in de mond, strakke zuren, speekselopwekkend, klein bittertje, sappig, middellange afdronk. Veel citrusfruit, dat geniet mijn voorkeur in rosé wijn, hintje rood fruit. Citroen, limoen, grapefruit, peer, watermeloen, framboos, iets droppig in de finale. Elegante stijl, hoge doordrinkfactor. Voor nog geen acht euro te koop en ik maak er een aanrader van.
Labels:
aanrader,
blend,
land: frankrijk,
rosé
11 oktober 2024
CinqueSegni Sule DOP Primitivo di Manduria 2016
Ik trek weer eens een "primitivootje" open, ook bekend als zinfandel, minder bekend als tribidrag alhoewel dat de officiële naam van de druif is. Ik had een paar "gewone" en een paar riserva's ingeslagen om wat vergelijkend warenonderzoek te plegen. Vandaag weer een gewone. Een dikke fles waarop een keramieken plakkaat is bevestigd. Alcohol is 14%, geen houtrijping. In het glas diep paars, intensiteit 3 uit 5. Aromatisch, rijpe rode en zwarte kersen, iets kruidig, malo. Een zijdezacht mondgevoel, klein zoetje, tannines 1 uit 5, mooie zuren, klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak, rijpe rode en zwarte kersen, malo. Vrij enkelvoudig van smaak. De zoveelste "dikke" primitivo maar deze is iets minder log als dat mijn omschrijving wellicht doet vermoeden. Hij blijft overeind dankzij de zuren en het bittertje. Daardoor drinkt deze redelijk moeiteloos door. Per toeval kwam ik dit exemplaar tegen toen ik een andere wijn aan het googelen was. Die was exclusief in Nederland te koop bij Wijnkoning, inmiddels met de verkoop gestopt helaas.
Labels:
druif: zinfandel,
land: italië,
rood
04 oktober 2024
Weingut Motzenbäcker Deidesheim Deutscher Sekt Brut Nature
Een Duitse Sekt van voornamelijk pinot blanc (Weißburgunder) aangevuld met wat sauvignon blanc, biologisch geteelde druiven, alcohol is 12,5%, geen hout, tweede gisting op fles net zoals champagne. In m'n glas helder, fonkelend, licht goud-geel, kortstondige mousse, lang aanhoudende bubbelkettingen. Aromatisch, fris, anijs, witte peer, citroen, gistcellen, venkel. Zacht tintelend in de mond, droog, fijne en precieze zuren, strak, klein bittertje, lange afdronk. Geconcentreerde smaak, citroen, limoen, lychee, gistcellen, iets notig, mineralig. Van de typische eigenschappen van de sauvignon blanc merk je niets, het zal echt een klein percentage zijn. Gevaarlijk goed doordrinkbaar, dit klokt veel te makkelijk weg. Maar het mag, vandaag vieren we dierendag... ik heb helemaal geen excuus nodig. Dit is ook voor gewoon doordeweeks een lekkere "bubbel" en toch ook nog redelijk complex. Heer-Luk!
Labels:
biowijn,
blend,
land: duitsland,
sprankel,
wit
27 september 2024
Château La Cabanne AOC Pomerol 2015
M'n vader had van deze wijn vast maar wat graag een glaasje willen meedrinken maar dat gaat helaas niet meer. Pomerol was zijn favoriete wijn, over het algemeen gesproken. Eigenlijk ook alleen maar omdat hij en z'n kameraden dit regelmatig dronken tijdens de dienstplicht. Het zijn meer de herinneringen die hij eraan had dan dat-ie vergelijkend onderzoek had uitgevoerd. Dat is meer "mijn ding". Ik kocht dit exemplaar op vakantie in Frankrijk in 2017. Oogstjaar 2015 was uitstekend maar proefondervindelijk ben ik er achter gekomen dat wijnen uit dat jaar eigenlijk vroeg gedronken moeten worden wanneer ze nog fris en fruitig zijn. Het oogstjaar 2016 dat erop volgde heeft in mijn optiek een beter bewaarpotentieel. Vandaar dat ik me eerder dan gepland een beetje aan het ontdoen ben van 2015. Een behoorlijke 14,5% alcohol, een blend van 95% merlot en 5% cabernet franc, ongeveer twintig maanden houtrijping waarvan 60% nieuw en de rest van één jaar oud. In het glas helder, dieprood, intensiteit 3 uit 5, baksteenoranje in de tong. Op de stille spiegel tertiaire tonen, leer, paardenzweet, tabak, koffie. Deze wijn heeft lucht nodig. Na verloop van tijd komt er zondoorstoofd zwart fruit bij, pruimen, rijpe kersen, ook wat rozenbottel, eucalyptus, kruidig. Droog in de mond, iets drogende tannines maar rijp en rond (1 uit 5), speekselopwekkende fijne zuren, sappig, lange afdronk, goede balans. Hoge smaakintensiteit, het hout evident, rijp zondoorstoofd zwart fruit, rozenbottel, rode bessen, leer, rokerig. Pas na een uur ongeveer komt-ie goed los. Het fruit treedt dan naar voren en het hout gaat naar de achtergrond. Persoonlijk vind ik de balans zeer goed nu, hooguit nog vijf jaar bewaren.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
20 september 2024
Viña Luis Felipe Edwards DO Maule Valley Cien 100 Ancient Vines Carignan 2014
Stokken van minimaal 75 jaar oud, sommige zijn zelfs 100 jaar of ouder. Vandaar de naam "Cien" wat honderd betekent. Alcohol is 14,5%, vijftien maanden rijping in Frans eikenhouten barriques waarvan 15% nieuwe vaten. In het glas licht nevelig, dieprood tot paars, intensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel is het hout evident gevolgd door kruidige tonen, een beetje leer, iets aards, zwart fruit. Dan wals ik met het glas en het rijpe zondoorstoofde zwarte fruit neemt het over. Prachtig bouquet. In de mond droog, hoge zuren, iets op de tanden drogende tannines (2 uit 5), speekselopwekkend, heel sappig, lange afdronk. Intense smaak, het lijkt verdomd veel op een mooie Bordeaux Grand Cru Classé. In eerste instantie is ook hier het hout dominant, een beetje rokerig, dan volgt het warme zwarte fruit, een behoorlijke kruidigheid, specerijen, beetje pittig. Deze wijn is zeer goed in balans, verveelt niet, blijft spannend. In Europa mag oogstjaar 2014 dan niet echt fantastisch zijn geweest, in Chili is dat kennelijk een ander verhaal. De laatste monocépage die ik proefde van de druif carignan was in 2017, het werd dus wel weer eens tijd. Dit exemplaar kwam bij Op Dronk vandaan.
Labels:
druif: carignan,
land: chili,
rood
13 september 2024
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Johannes
"Johannes" is de naam van Hans Beurskens, vader van Stan en oprichter van het wijndomein in 1986. Geen jaartal op het etiket maar ik weet dat ik de 2021 in m'n glas heb. Een blend van de druivenrassen cabernet cantor, cabernet cortis en regent, alcohol is 13%, twaalf maanden lagering in Frans eikenhouten vaten. Dieprood in het glas, intensiteit 3 uit 5. Fris in de neus, floraal, morellen, rozenbottel, aardbei, rode bessen, van het hout niets te bespeuren in het aroma. In de aanzet een fruitig mini-zoetje, precieze zuren, speekselopwekkend, heel sappig, licht op de tanden drogende tannines (1 uit 5), niet al te lang in de afdronk. Elegante stijl wijn, het hout zal wel gebruikt zijn want ook in de smaak proef ik het niet terug. De wijn is heel fruitig, fris, makkelijk doordrinkbaar zonder simpel te zijn. Smaken van rode bessen, aardbei, morellen, rozenbottel, bloedsinaasappel. Pas heel erg ver in m'n slokpijp proef ik toch nog een beetje hout, heel subtiel, een beetje rokerig ook. Mooie balans, mooie wijn, duidelijk herkenbaar als Nederlandse wijn.
Labels:
blend,
land: nederland,
rood
06 september 2024
Maison Ventenac Vin de France Candide 2021
Een Chenin Blanc uit Frankrijk en niet eens uit de Loire-streek. Deze komt uit de Languedoc-Roussillon en voldoet niet aan bepaalde AOC regels vandaar dat het een Vin de France betreft. Een "ordinaire" landwijn dus. Alcohol is 12% en de wijn heeft acht maanden in groot hout van 20 hectoliter gerijpt. De druiven zijn biologisch geteeld en de wijn is gemaakt volgens de normen van een vin naturel. Voor zover dat überhaupt al mogelijk zou zijn, is daar (nog) geen geschreven regelgeving voor maar je kunt denken aan spontane vergisting met in de kelder en/of wijngaard aanwezige gistsoorten, geen toegevoegd sulfiet, "pump-overs" door middel van zwaartekracht. In mijn optiek hoeft er ook helemaal geen regelgeving voor te komen omdat vin naturel juist "ontstaan" is om aan bestaande regeltjes te ontsnappen. De onzekere factor bij vin naturel is echter dat de wijnmaker pas weet hoe zijn wijn zal gaan smaken nadat deze klaar is. Hij kan hem niet tussentijds "sturen". Soms resulteert dat in wat "funky" geuren en smaken. Niet iedereen weet dat te waarderen en velen noemen het zelfs fouten. Zelf was ik echter "om" toen ik er eentje proefde waarvan ik voor het eerst kon zeggen dat ik puur druivensap in m'n glas had, met alcohol dan wel te verstaan. Sindsdien ben ik er steeds meer gaan proeven, met wisselend succes geef ik toe. Wanneer ik het simplificeer in vier stappen; traditioneel, biologisch, biodynamisch en vin naturel dan gaat mijn voorkeur uit naar de biodynamische wijnen en daar mag wat mij betreft zeker wel wat toegevoegd sulfiet in zitten. Terug naar de wijn van vandaag en ik kan al meteen verklappen dat de eigenschappen van de druif chenin blanc, zoals we die kennen uit de Loire-streek, goed vertegenwoordigd zijn. In het glas helder, licht goud-geel. Redelijk aromatisch, gistcellen, kamille, citroen, "katoen", boenwas. In de mond vrijwel beendroog, enorm hoge zuren, zelfs wat lichte tannines (1 uit 5), iets drogend op de tanden, middellange afdronk. Vooral niet te koud inschenken, geconcentreerde smaak, gistcellen, boenwas, citroen, mineralig, iets notig in de finale. Ik snap dat ze van de chenin blanc in Vouvray een sprankelende wijn maken, daar is-ie uitermate geschikt voor. Blind geproefd zou ik deze wijn zomaar als Loire-wijn bestempeld kunnen hebben. Mijn exemplaar kwam bij de Gall & Gall vandaan.
Labels:
biowijn,
druif: chenin blanc,
land: frankrijk,
vin naturel,
wit
30 augustus 2024
Bodegas Agronavarra DO Navarra Agramont Graciano 2021
Vorige week een nieuwe monocépage, vandaag weer een. De druif graciano proefde ik al regelmatig in de blend van een Rioja maar nog nooit solo. Op dit moment heb ik zelfs twee verschillende exemplaren in m'n voorraad, vandaag de eerste. De andere is van een hogere kwaliteit en een beter oogstjaar dus die koester ik nog even. De wijn van vandaag komt bij Wine In Black vandaan, het alcoholpercentage is 13,5%, vier maanden houtrijping. In het glas helder, rood tot magenta gekleurd, intensiteit 2 uit 5. Matig aromatisch, morellen, rode bessen, fris. In de mond droog, hoge zuren, tannines 2 uit 5, iets drogend op de tanden, klein bittertje, middellange afdronk. Lage smaakintensiteit, gemiddelde concentratie, zure kersen, morellen, rode bessen, een licht boers toontje in de afdronk. Fraai vervaardigd maar komt wat dunnetjes over. Ik ben nu wel reuze benieuwd naar dat andere exemplaar.
Labels:
druif: graciano,
land: spanje,
rood
23 augustus 2024
Kapistoni Winery Budeshuri Saperavi Qvevri 2019
De budeshuri tsiteli wordt ook budeshuri saperavi genoemd in Georgië. Het zou me niet verbazen wanneer deze familie is van de saperavi zelf aangezien het sap in m'n glas behoorlijk intens paars is. De saperavi is een zogenaamde teinturier, een rode druif waarvan ook het sap zelf gekleurd is. Sap van een gangbare rode druif is namelijk gewoon doorzichtig, vandaar dat je ook witte wijn kunt maken van rode druiven. Niet van een teinturier echter. De kleurintensiteit is 4 uit 5. Redelijk aromatisch, morellen, rabarber, rode grapefruit, bloedsinaasappel. Een zacht mondgevoel, droog, rijpe en afgeronde tannines (2 uit 5), licht drogend op de tanden, hoge zuren, strak, klein bittertje, middellange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, geconcentreerd, rode kersen, morellen, rode bessen, rode grapefruit, bloedsinaasappel, iets droppig in de finale. Geen zware wijn, wel stevig in z'n zuren. Alcohol is 13,5%, rijping in qvevri's, verkrijgbaar bij Andere Wijn.
Labels:
biowijn,
druif: budeshuri tsiteli,
land: georgië,
rood,
vin naturel
16 augustus 2024
Nicolas Vellas IGP Pays d'Oc 'Les Naturels' Collection Rouge Syrah 2022
Nicolas Vellas is in het zuiden van Frankrijk heel goed bezig. Hij heeft inmiddels een grote collectie wijnen op de markt gezet. Behalve de uitmonstering, het zijn stuk voor stuk juweeltjes van etiketten, valt ook de diversiteit op. Er is zelfs een wijn met een alcoholpercentage van maar liefst zeventien procent! Momenteel heb ik weer zo'n exemplaar uit een fraaie collectie in m'n glas. De "Naturels", elk etiket voorzien van een ander insect, vandaag het lieveheersbeestje. Vervaardigd van syrah, alcohol is 13,5%, geen hout, bio bovendien. In het glas helder, fel Ferrari-rood tot licht magenta, intensiteit 1 uit 5, behoorlijk licht van kleur dus voor een Syrah. Aromatisch, floraal, morellen, rozenbottel, garrigue, druivensuiker, aardbei. Zacht mondgevoel, afgeronde tannines 1 uit 5, een aangenaam fruitig zoetje, speekselopwekkende fraaie zuren, sappig, lange afdronk, perfecte balans. Ingetogen, elegant, slank, sappig fruit, kersen, aardbei, framboos. Pure wijn, ongehinderd door hout, vervelende gistsoorten of andere kunstgrepen. Althans, voor zover ik dat kan beoordelen zonder voorkennis. Zeker geen vin naturel, daar is-ie net te gelikt voor maar dat zal juist de tegenstanders van dat type wijn aanspreken. Dit smaakt puur zonder funky te zijn. Niet heel typerend voor syrah overigens maar dat mag de pret niet drukken. Gekocht voor een zeer zacht prijsje bij de Franse Intermarché.
Labels:
biowijn,
druif: syrah,
land: frankrijk,
rood
09 augustus 2024
Vinicola Mediterranea IGP Salento 'Latentazione' 2017
"De grootste en dikste fles uit de collectie"... voeg daar "zwaarste" ook maar aan toe. Inclusief inhoud bijna twee kilo en dankzij z'n dikke nek krijg ik de druppelvanger er niet omheen. Sterkte aan de bezorger die met volle dozen van deze wijn moet lopen leuren. In zo'n fles zit dan een mix van twee druivenrassen, 80% malvasia nera (di Brandisi) en 20% primitivo (zinfandel/tribidrag). Het alcoholpercentage is maar liefst 15%, een deel van de wijn heeft mogen rijpen in barriques van Frans eikenhout. In het glas dieprood uitwaaierend naar baksteenrood in de tong, kleurintensiteit 4 uit 5. Redelijk aromatisch, op de stille spiegel vooral hout, leer, koffie en chocolade. Na walsen met het glas komt daar zondoorstoofd zwart fruit bij, pruimen, kersen, tutti-frutti, kruidigheid, eucalyptus en balsamico. In de mond een fraai ingetogen zoetje, speekselopwekkende precieze zuren, enorm sappig, klein bittertje, meer strak dan filmend, ellenlange afdronk. Alles is goed in balans, zelfs het hoge percentage alcohol valt niet op, goede verhouding tussen hout en fruit. Hoge smaakintensiteit zonder log te zijn, alles wat ik ruik komt weer terug in de smaak, in de finale nog wat drop. Deze wijn is elegant, spannend, complex en heeft een hoge doordrinkfactor. Nu drinken of tien jaar kelderen. Mijn exemplaar kocht ik bij Op Dronk.
Labels:
blend,
land: italië,
rood
02 augustus 2024
Planeurimo ODE Winery DOC Tejo Touriga Nacional 2022
Moeilijk te bevatten maar dit is pas m'n tweede monocépage van de touriga nacional. Ik heb 'm vaker in de blend gehad dan solo. Hij wordt vooral veel gebruikt in Port. Via de social media zag ik diverse Portugese wijnen voorbij komen van door mij nog ongeproefde druivenrassen. Behalve een selectie daarvan vulde ik mijn bestelling aan met andere monocépages. Een alcoholpercentage van 13%, de druiven zijn letterlijk "met de voeten getreden", micro-oxidatie duurde drie maanden in een "ei", daarna volgde voor slechts 30% van de wijn een rijping van vier maanden op Frans eikenhout in vaten van 500 liter. Heel licht nevelig in het glas, diepe magenta tot paarse kleur, intensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, op de stille spiegel een beetje grafiet, een klein stalletje, iets boers. Na walsen met het glas komt er iets van de malo bij, Wicky, yoghurt en rode kersen. In de mond bijna droog, een microscopisch zoetje, hoge zuren, straffe en op de tanden drogende tannines (3 uit 5), klein bittertje, speekselopwekkend, sappig, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, hoge concentratie, heel fruitig, vooral rijpe rode kersen maar ook zwarte bessen. In de finale een klein rokerig toontje. Ik voel dat ik met dit exemplaar wel de essentie van de touriga nacional te pakken heb. Niet gehinderd door vinificatie of gebruikte gistsoort(en). Intrigerende en spannende wijn. Normaal gesproken levert Vasco Wijn alleen aan de zakelijke markt maar voor mij werd een uitzondering gemaakt. Ik vermoed dat ze dat voor anderen ook wel willen doen.
Labels:
druif: touriga nacional,
land: portugal,
rood
26 juli 2024
Domaine de la Madone AOC Fleurie 2022
Ik doe weer eens een Beaujolais, een cru uiteraard, Fleurie. Een behoorlijk hoog percentage alcohol van 14,5%, geen hout. Licht nevelig in het glas, fel en diep magenta, intensiteit 2 uit 5. Aromatisch, perendrups, framboos, Wicky... de macération (semi-)carbonique methode is gehanteerd zo te ruiken. Een zacht mondgevoel, een zoetje, flink hoge zuren, tannines 1 uit 5, speekselopwekkend, sappig, middellange afdronk, warmte in de slokpijp. Intense smaak, rijpe rode kersen, framboos, perendrups... iets anders zit er niet in. Een vrij eenvoudige Cru Beaujolais, meer typerend voor de vinificatie dan voor de druif en/of het terroir. Voor een zacht prijsje bij de Intermarché.
Labels:
cru beaujolais,
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood
19 juli 2024
Bodega Pago de Cirsus DO Navarra Vendimia Seleccionada Tinto 2017
Alhoewel de naam van het wijnhuis anders doet vermoeden is deze wijn géén Vino de Pago. Ze voldoen aan de eisen maar ja, het papierwerk is pas sinds 2022 verwerkt. Oogstjaar 2017 valt daar dus niet onder. Een blend van de druivenrassen syrah, merlot en tempranillo van een single vineyard. Alcoholpercentage van 14,5%, twaalf maanden rijping op Frans eikenhout. Dieprood tot paars in het glas, intensiteit 3 uit 5. Behoorlijk aromatisch, floraal, rijpe rode kersen, morellen, bloedsinaasappel, rozenbottel. Klein zoetje in de aanzet, zacht mondgevoel, op de tanden drogende maar afgeronde tannines (3 uit 5), hoge zuren, strak, sappig, microbittertje, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, rijpe rode kersen, morellen, rode grapefruit, bloedsinaasappel, rozenbottel, tikje animaal. Redelijk aanwezige complexiteit, mooie doordrinkfactor, balans.
Labels:
blend,
land: spanje,
rood
12 juli 2024
Porto Quevedo Quinta Vale d'Agodinho Vintage 2013
Een echte kurk in de flessenhals, niet zo'n dopkurkje. Ik zie het wel vaker en dan met name bij vintage port. Port uit één specifiek oogstjaar, bedoeld om nog lang weg te kunnen leggen, vandaar de "echte" kurk. "Gebotteld in 2015" staat er op die kurk te lezen zodra ik 'm er uit heb getrokken, in het Engels dan wel te verstaan. Deze vintage komt dan ook nog eens van één enkele wijngaard, dat maakt 'm een single vineyard vintage port. Oogstjaar 2013 is geen algemeen gedeclareerd vintage-jaar, voor het hele gebied dus maar kan bij uitzonderlijke kwaliteit wel voor een enkele wijngaard worden uitgeroepen. Dat doet de wijnmaker niet zelf, dat wordt getoetst bij het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Een onafhankelijk proef-panel bepaalt of de port goed genoeg is om vintage te mogen heten. De gebruikte druivenrassen zijn touriga nacional 25%, touriga franca 25%, tinta roriz 18%, tinta cao 8%, tinta barroca 8% en 16% "overig". Alcohol is 19,5% en er heeft houtrijping plaatsgevonden, niet heel lang, voornamelijk rijping op fles. Ooit proefde ik een Quinta do Noval vintage 2011 in z'n jonge jaren. Prachtig fruitig en overduidelijke tonen van eucalyptus. Sindsdien ligt er nog een flesje in m'n kelder geduldig op me te wachten om geopend te kunnen worden in 2033. Nog even geduld dus. De port van Quevedo heeft lang niet diezelfde reputatie maar wanneer je dit exemplaar gaat Googelen dan zul je nog verbaasd staan over wat zoiets moet kosten. De goedkoopste die ik tegenkwam was 64 euro. Laat ik nou mijn exemplaar gewoon bij de Jumbo hebben gekocht voor een derde van die prijs! Net geen twintig euro kostte deze fles me. Ik las zelfs dat iemand 'm in de uitverkoopmand zag liggen voor net geen vijftien euro. Als je dat ziet: meepakken die handel. Al is het niet voor jezelf dan om door te verkopen met flink wat winst. Ik zou het wel weten: ik zou ze allemaal voor mezelf houden. Af en toe een fles openen in gezelschap, na een lekker diner, bij een mooie kaasplank. Genoeg gemijmerd nu, er moet geanaliseerd worden. In het glas een diepe paarse kleur, intensiteit 4 uit 5. Licht aromatisch, rood fruit, zwart fruit, vijgen. In de mond niet eens zo heel erg plakkerig zoet, hoge zuren, strak, lange afdronk. Hele intense smaak, hoge concentratie, verre van log, fris, rijpe rode kersen, rijpe zwarte kersen, vijgen. Verre van complex, dit is relatief bekeken nog een vrij "simpele" vintage Port. Wellicht dat de druivenstokken nog niet zo heel erg lang in de grond staan. Voor de prijs die ik ervoor heb betaald een koopje!
Labels:
blend,
land: portugal,
port,
rood,
zoet
05 juli 2024
Vignobles des 3 Châteaux IGP Pays d'Oc Pinot Noir 2022
Het etiket schreeuwt me toe vanaf de schappen bij de Franse Intermarché. "Hallo! Kijk naar mij, ik ben je favoriete druif!" Hij schreeuwt zo hard dat overige informatie zoals jaartal, herkomst en producent naar het achter-etiket verwezen zijn. Ook het percentage alcohol van 13% staat achterop vermeld. Informatie zoals eventuele houtrijping (not) moet ik van de website afhalen. Nou, laat ik 'm maar eens inschenken dan. In het glas helder, fel kersenrood, intensiteit 1 uit 5. Matig aromatisch, aardbei, heel licht aards. In de aanzet een klein zoetje, verfijnde zuren, licht op de tanden drogende tannines (1 uit 5), een bittertje, middellange afdronk. Lage smaakintensiteit, gemiddelde concentratie, rijpe rode kersen, aardbei, pruimen, iets droppig, licht aards in de finale. Pinot Noir van een voedingsrijke bodem. Je proeft dat-ie minder hard voor zijn smaak heeft moeten werken dan dezelfde druif in Bourgogne. Nog steeds blijft deze wijn overduidelijk herkenbaar als zijnde van de pinot noir maar het terroir is moeilijk te herleiden. Ach, voor het (kleine) prijskaartje dat er aan hangt hoef je dat ook niet te verwachten. De waarheid is dat dit veel Pinot Noir is voor je geld.
Labels:
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood
28 juni 2024
Nederburg Wines WO Western Cape The Winemasters Cabernet Sauvignon 2021
Ik drink niet meer zoveel als "vroeger". Het jaar 2012 was de top voor Wijn-Blog toen ik elke dag een blog plaatste. Toen kreeg ik ook nog veel wijnen gratis toegestuurd aangezien ik een beginnende "influencer" was. Dat nam sterk af op het moment dat ik over sommige wijnen iets te kritisch begon te schrijven. Dat was niet de bedoeling! "Je krijgt iets gratis dan verwachten we wel een mooi PR-praatje!" Zo steek ik niet in elkaar. Wanneer je om mijn mening vraagt dan moet je ook kritiek kunnen verdragen. Doordeweeks trek ik eigenlijk nauwelijks nog iets open aangezien mijn wekker 's ochtends alweer om 05:30 uur gaat. Tevens ben ik iets minder tolerant geworden voor wat betreft rode wijn. Ik word er steeds eerder moe van, na twee glazen val ik al zittend op de bank voor de TV in slaap. Met witte wijn heb ik dat minder, bovendien kan ik witte wijn steeds beter waarderen. Zeker wanneer deze op de correcte temperatuur in m'n glas komt en hij indien nodig mooi gerijpt is. Vaak is witte wijn ook veel beter inzetbaar in de gastronomie. Er was een tijd dat ik mijn blogs "live" publiceerde. Op het moment van openen zat ik achter m'n PC te typen en wanneer ik klaar was ging de post meteen online. Momenteel publiceer ik ze alleen nog in het weekend. Het komt voor dat ik de wijn die op dat moment online gaat al zes maanden eerder heb geproefd. Dat schept ook wat rust in mijn hoofd. Het "moet" nu niet meer, het mag, het kan. Ik probeer nog steeds mijn goedkope voorraad en de gekregen presentjes eerst op te maken zodat ik alleen nog maar met de mooiste "pareltjes" blijf zitten in m'n voorraad. Af en toe kijk ik al watertandend naar m'n collectie in Excel en hoop ik dat ik ooit aan de mooiste exemplaren toekom. Maar ja, sommige wijnen mogen echt niet geopend worden omdat het hun tijd nog niet is. Vandaag maar weer eens een presentje. Pontificaal "Cabernet Sauvignon" op het etiket, dat mag (in de "Nieuwe Wereld") wanneer de blend voor minimaal 85% uit één enkel druivenras bestaat. In dit geval zit de cabernet sauvignon er voor 93% in, aangevuld met 7% ongespecificeerde andere druivenrassen. Pinotage en cinsault zijn de meest logische kandidaten. Het merk Nederburg heb ik regelmatig zien staan op de schappen van de Albert Heijn. Het is nooit in me opgekomen om er eens een exemplaar van te kopen. Daarvoor heeft men dus "verjaardagen" in het leven geroepen. Het leuke daarvan is dat men mij wijnen schenkt die ze zelf goed kunnen waarderen. Ik respecteer dat maar weet ondertussen dat mijn smaak inmiddels wat geavanceerder is geworden. Geen snobisme, gewoon een constatering. Hoe bewuster je bent van wát je nou eigenlijk proeft, hoe kritischer je wordt. Tevens helpt de kennis van het wijnmaken zeker mee. Ik weet welke "truukjes" er kunnen worden toegepast om een wijn te laten smaken zoals hij smaakt. Zeker wanneer het een fles van slechts drie euro betreft. Een heel betoog om jullie te laten weten dat ik nog steeds veel plezier haal uit het drinken van wijn mits deze in balans en goed van kwaliteit is. Terug naar het exemplaar van "vandaag". In feite opende ik deze fles op 19 januari al. Dat was een zeer gunstige biodynamische "fruitdag". Het alcoholpercentage is 13,85%, twaalf tot vijftien maanden "contact" met hout. Letterlijk zo vermeld in de fact-sheet. Ik weet dan dat de wijn niet in eikenhouten vaten heeft gerijpt maar dat er houten balken in de tanks van roestvrij staal hebben gehangen, wellicht ook tijdens de fermentatie om de "houtsmaak" af te geven. Geen probleem, zolang ze er maar open en eerlijk over zijn. In dit geval moet je wel even tussen de regels door lezen maar een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig. Het hout is overigens goed gedoseerd, mooi in balans met het fruit. In het glas helder, fel magenta tot licht paars van kleur, intensiteit 3 uit 5. Behoorlijk aromatisch, floraal, morellen... en dan houdt het op. Vrij enkelvoudig. In de mond (uiteraard) een zoetje, verfijnde zuren, speekselopwekkend, strak, sappig, lange afdronk. Intense smaak, rijpe rode kersen, een likje vanille en dan hebben we het alweer gehad. Geen complexiteit, goed doordrinkbaar, voldoende spanning dankzij de aanwezige zuren. De cabernet sauvignon haal ik er niet zo één-twee-drie uit, de herkomst (zijnde Zuid-Afrika) wel. Dat laatste eigenlijk alleen daar waar het supermarktwijn betreft. Het lijkt wel alsof er een bepaalde Coca-Cola-formule wordt gehanteerd voor Zuid Afrikaanse wijn en "houtgebruik". Dit is zeer vakkundig gemaakt, en dan bedoel ik ook letterlijk "gemaakt". Een allemansvriend die door niemand "vies" gevonden kan worden. Gezien z'n prijs en z'n enorme doordrinkfactor kun je je hier zeker geen buil aan vallen. Persoonlijk vind ik 'm echter zielloos en van het type dertien-in-een-dozijn.
Labels:
blend,
land: zuid-afrika,
rood
21 juni 2024
Kapistoni Winery Tavkveri Qvevri 2019
De eerste nieuwe monocépage voor me in 2024. Een Georgische wijn van het inheemse druivenras tavkveri uit de regio Kartli. Weinig vermeld erover in de "druifbijbel" Wine Grapes. Er zijn dan ook niet veel wijnmakers die ermee werken. Kapistoni Winery is een producent die juist veel met onbekende druivenrassen werkt. Dat wil zeggen: voor "het Westen" onbekend want in Georgië zal dat een ander verhaal zijn. Een relatief laag alcoholpercentage van 12,2%, rijping vond plaats in zogenaamde "qvevri's", grote aardewerken amfora's, vaak in de grond ingegraven om de temperatuur laag te houden. In het glas een enorm diepe paarse kleur, 4 uit 5 voor wat betreft de intensiteit ervan. Gemiddeld aromatisch, heel floraal, rabarber, zure rode kersen, rode grapefruit, bloedsinaasappel. Beendroog in de mond, stevige zuren, een bittertje, vrij korte afdronk. Lage smaakintensiteit, hoge concentratie, het is vooral zuur fruit dat ik proef, zure rode kersen, bloedsinaasappel, rode grapefruit. In de zomer zal deze wijn het goed doen, zeker als je 'm licht koelt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan iets minder zuren en een klein zoetje erbij. De wijn werd overigens iets toegankelijker op de derde dag na het openen van de fles. Afkomstig van Andere Wijn.
Labels:
biowijn,
druif: tavkveri,
land: georgië,
rood,
vin naturel
14 juni 2024
Fontaine du Sud IGP Pays d'Oc Merlot 2020
Onlangs de geweldige film "Sideways" weer eens bekeken. Wanneer ik bij m'n diner in een restaurant enkel de keuze zou hebben tussen merlot en chardonnay dan zou ik toch voor die laatste gaan, wat m'n gerecht ook is. Maar ja, als dat de enige keus in een restaurant zou zijn dan ben ik daar waarschijnlijk tegen mijn wil. Aannemelijker is het dat ik dan een pilsje neem. Net als de hoofdpersoon in de film ben ik geen fan van merlot. Uiteraard zijn er en heb ik inmiddels al vele uitzonderingen op mijn vooroordeel geproefd. Ik ben echter wat terughoudend met het aanschaffen van Merlot. Het exemplaar van vandaag was dan ook een "krijgertje". Even "googelen" leert me dat hij bij de Makro vandaan komt. Het domein kan ik op internet niet vinden, ongetwijfeld komt deze van een grote coöperatie en is het etiket aan de klant aangepast. Gebotteld bij GCF in Petersbach. GCF staat voor Grand Chais de France. Daar komt onder meer ook J.P. Chenet vandaan. Dat zeg ik... een grote coöperatie dus. Nou weet ik dat de kwaliteit van deze zogenaamde "bulkwijnen" uit de regio Languedoc-Roussillon met grote sprongen vooruit is gegaan dus laat ik nog even wachten met m'n eindoordeel voordat ik de wijn überhaupt geproefd heb. Alcohol is 13,5%, geen hout. In het glas helder, diep granaatrood, intensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, fruitig, floraal, licht kruidig, rijpe kersen, rozenbottel, framboos, perendrups, garrigue. In de aanzet een fruitig zoetje, fraaie hoge zuren, speekselopwekkend, strak, micro-bittertje, warm, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit zonder log te zijn, rijpe rode kersen, frambozen, rozenbottel, zwarte pruimen, kruidig, specerijen, droppig en licht aards in de finale. Weer een Merlot die mijn vooroordeel durft te tarten. Gelukkig maar. Gewoon lekker en zeer goed doordrinkbaar.
Labels:
druif: merlot,
land: frankrijk,
rood
07 juni 2024
Weingut Müller DAC Kremstal Ried Neuberg Grüner Veltliner 2019
M'n liefde voor wijn van de grüner veltliner is de laatste tijd weer aangewakkerd. Het gevolg van het proeven van een aantal uitstekende exemplaren op rij. Je kunt dan nog zo naarstig op zoek zijn naar allerlei monocépages van onbekende en bijna uitgestorven druivenrassen maar de klassiekers moet je niet vergeten. Het paradepaardje van Oostenrijk, de grüner veltliner, gruvee zoals hij ook wel liefkozend genoemd wordt door "hipsters". De druiven zijn afkomstig van Ried Neuberg, "Ried" is het equivalent voor "single vineyard", één enkele wijngaard dus. De bodem daarvan bestaat uit een laag löss bovenop verweerd kalkhoudend gesteente. Pas in oktober werden de druiven geoogst nadat volledige fenolische rijpheid was bereikt. De wijn heeft enkele maanden in roestvrij staal sur lies gerijpt. Geen hout, alcohol is 13%. In het glas helder, heel licht pétillant, fraai strogeel gekleurd. Redelijk aromatisch, floraal, gistcellen, citroen, groene appel, rijpe peer, honingmeloen. In de aanzet een heel aangenaam en welkom fruitig zoetje, heel licht tintelend rond de tong, hoge zuren, strak, microscopisch bittertje, lange afdronk. Voor een witte wijn een hoge smaakintensiteit, tropisch fruit, citrusfruit, floraal, citroen, mango, honingmeloen, rijpe witte peer, groene appel, lychee, gistcellen. Enorm rijke wijn, mineralig, fruitig, bij legio gerechten inzetbaar maar niet te moeilijk doen. Ook zonder spijs gewoon heerlijk om te drinken. Verkrijgbaar bij Op Dronk.
Labels:
druif: grüner veltliner,
land: oostenrijk,
wit
31 mei 2024
Domaine NJC Nicholas John Coates Vin de France Grenache 2019
Wanneer je voor de zomervakantie een paar weken een huisje in Frankrijk betrekt staat er bijna altijd wel een welkomstpakketje voor je klaar met lokale producten. Zo kom ik aan het exemplaar van vandaag. In plaats van 'm ter plekke te openen nam ik 'm mee terug naar huis. Een monocépage van de grenache noir, de garnacha, twee jaar rijping in barriques van Frans eikenhout, alcohol is 13,1%. In het glas helder, scharlakenrood, intensiteit 1 uit 5. Da's best wel licht van kleur voor een Grenache Noir, dit verwacht je eerder bij een Pinot Noir. Redelijk aromatisch, speculaaskruiden, rozenbottel, zure rode kersen, rode bessen, rode grapefruit, bloedsinaasappel, tikkie boers, iets aards. Zelfs het aroma doet me enigszins aan Pinot Noir denken. Beendroog in de mond, hele hoge en strakke zuren, op de tanden drogende tannines (3 uit 5), middellange afdronk. Lage smaakintensiteit, hoge concentratie, enorm sappig, speekselopwekkend, rode bessen, zure rode kersen, rode grapefruit, hout goed met de wijn verweven. Ondanks de twee jaar houtrijping is deze wijn op het fruit gemaakt en zeer a-typisch voor de garnacha. Meestal zijn dat dikke wijnen met zondoorstoofd zwart fruit maar niet in dit geval. Ondanks de hoge zuurgraad vermoed ik dat het met meerdere jaren opleg niet veel beter gaat worden. Daar vind ik 'm net te "dun" voor. Gekoeld in de zomer komt deze het best tot z'n recht.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood
24 mei 2024
Bodega y Viñedos Catena DO Mendoza Catena Alta Historic Rows Chardonnay 2020
Ik check nog even wat ik "allemaal" aan Argentijnse Chardonnay's heb geproefd maar het is bedroevend weinig. Slechts twee! Torrontés en Malbec komen het meest voor in mijn proefnotities. Vandaag komt daar dan eindelijk weer een Chardonnay bij. Alcohol is 13,6%, vergisting in houten vaten van 500 liter, veertien maanden rijping in Frans eikenhout, nieuw, tweedejaars en derdejaars. In het glas helder, behoorlijk intens strogeel met een lichte groene gloed. Ingetogen neus, ananas, honing. "Blind" afgaand op het aroma verwacht ik een Riesling. Al opwarmend komt daar de verlossing: een houttoon, vanille. In de aanzet een klein fruitig zoetje, beetje vettig, meer filmend dan strak, gemaskeerde zuren, klein bittertje, middellange afdronk. De herkenning van Chardonnay is wedergekeerd. Geconcentreerde smaak, redelijk intens, citroen, ananas, een vettig botertje, mango, vanille, kokos, limoen, lychee. Dit is zo'n typisch gemaakte Chardonnay, zo eentje die "de consument" meteen herkent. Niks mis mee op z'n tijd. Wel iets bij eten, een gerecht met vette vis, anders is de wijn een beetje saai. Zuiver, correct, goede kwaliteit maar niet heel erg spannend. Best een stevig prijskaartje, verkrijgbaar bij Gall & Gall.
Labels:
druif: chardonnay,
land: argentinië,
wit
17 mei 2024
Bergkellerei Godfried Steinschaden Niederösterreich Grüner Veltliner 'Green' 2022
Geregeld laat ik m'n aangeschafte verse witte wijnen een jaar of twee liggen voordat ik ze open. Afhankelijk van het oogstjaar komt dat soms net iets mooier uit dan wanneer ik ze meteen zou openen. Op weg naar m'n zwager, hij kookt, ik neem standaard de wijn mee. Het gerecht vroeg in mijn optiek specifiek om wijn van de grüner veltliner. Die had ik zelf niet meer op voorraad dus reed ik nog even langs de supermarkt Plus. Uiteraard alleen verse exemplaren op de schappen. Oogstjaar 2022. Dat bleek een regelrechte voltreffer te zijn. Niet het exemplaar van vandaag, deze wijn kocht ik omdat ik wilde kijken of andere Grüner Veltliners uit hun assortiment ook in de smaak zouden vallen. Lang verhaal kort: dat doet deze. Die andere heb ik later nog eens voor mezelf gekocht en zal ik op een ander moment hier op Wijn-Blog bespreken. Alcohol is 12%, geen hout. In het glas helder, pétillant, licht goud-geel van kleur. Mild aromatisch, fris, anijs, venkel, floraal, witte peer. In de mond droog, licht tintelend, hoge zuren, strak, middellange afdronk. Gematigde smaakintensiteit, hoge concentratie, citroen, floraal, mineralig, witte peer. Nee, het is geen typefout, peer, geen peper. Vaak smaakt Grüner Veltliner naar witte peper maar hier bedoel ik toch echt witte peer. Van die heerlijke rijpe peren waarbij het sap na een beet langs je kin loopt. Ik moet meteen aan een scene denken waarbij Toon Hermans doet alsof hij een rijpe perzik aan het eten is. Dat idee. Zoek die maar eens op You Tube op. Was nog in zwart-wit. Briljant. Hoe dan ook, voor net geen vijf euro heb je met het exemplaar van vandaag een heerlijke wijn te pakken.
Labels:
druif: grüner veltliner,
land: oostenrijk,
wit
10 mei 2024
Château de l'Horte Vin de France Rouge de l'Horte 2022
De druivenrassen carignan en syrah in de mix, geen hout, alcohol is 12,5%. Van de rode wijnen van Château de l'Horte had ik al eens de duurdere wijn geproefd, nu eens een keer één van de instapwijnen. Verkrijgbaar voor net geen zes euro bij de supermarkten van de PLUS. Helder in het glas, fel scharlakenrood, intensiteit 1 uit 5 voor rood. Licht aromatisch, bloedsinaasappel, rode grapefruit, aardbei, licht kruidig. Miniem zoetje in de aanzet verder droog, hoge zuren, klein bittertje, iets op de tanden drogende tannines (2 uit 5), middellange afdronk. Geconcentreerde smaak, gematigde intensiteit, zwarte kersen, rode grapefruit, bloedsinaasappel, garrigue. Frisse wijn met een behoorlijke complexiteit die je niet veel zult zien bij wijnen in dit prijssegment. Een wolf in schaapskledij. Hier mag best iets stevigs bij gegeten worden, vlees van de grill, wees royaal met de kruiden.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
03 mei 2024
Fattoria del Cerro DOCG Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018
Op het achteretiket staat vermeld dat er "hoofdzakelijk" prugnolo gentile, een sangiovese-kloon, is gebruikt voor het vervaardigen van deze wijn. Ik vertaal het woord "hoofdzakelijk" dan automatisch naar blend. In mijn beleving moet een wijn voor de volle 100% uit een bepaalde druif bestaan om een monocépage genoemd te kunnen worden. Het restant overige druiven staat niet vermeld. Alcohol is 13,5%, achttien maanden houtrijping, zes maanden flesrijping. In het glas helder, scharlakenrood, intensiteit 1 uit 5. Gematigd aromatisch, rood fruit, zwart fruit, hintje vanille, aardse tonen, leer, fraaie neus waar al een mooie balans in zit. Iets gekoeld ingeschonken, zo'n 16°C, droog, precieze en fijne zuren, iets op de tanden drogende tannines (3 uit 5), micro-bittertje, strak, lange afdronk. Hele elegante stijl, geen bombastische wijn, veel smaak maar niet intens, mooi geconcentreerd, rode bessen, zwarte bessen, wilde bramen, aards, leer. Dit is nou weer zo'n typisch voorbeeld van een top kwaliteitswijn die je in eerste instantie moeilijk herkent omdat-ie niet die WoW-factor heeft of in your face zit. Dat hoeft namelijk helemaal niet. Dat is nou het grote verschil tussen lekker en goed. Hij is complex genoeg, elegant van stijl, heeft een hoge doordrinkfactor en voor mij het allerbelangrijkste: er zit een prachtige balans in. Hij is ook nog eens perfect op dronk vandaag. Deze wijn is verkrijgbaar bij de Gall & Gall, daar is oogstjaar 2018 echter al uitverkocht. Op hun site stellen ze: "deze wijn kan je rustig 15 jaar wegleggen, maar zo ver zal het vast niet komen...". Daar is niets aan gelogen, gewoon nu al opentrekken. Topwijn!
Labels:
blend,
land: italië,
rood
26 april 2024
Ribafreixo Wines DOC Alentejo Barrancôa Branco 2021
Een Portugees onderonsje van de inheemse witte druivenrassen antão vaz 50%, arinto 25% en síria 25%. De arinto is de enige waar ik al een monocépage van heb geproefd, moge de overige maar snel volgen. Vandaag nog in de blend, alcoholpercentage is 13,5%, geen houtrijping. Helder, redelijk intens strogeel in het glas. Gelijk na het openen op de stille spiegel de geur van "Velpon". Iets aan de reductieve kant, de wijn heeft wat lucht nodig. Flink walsen met het glas dus en dan wordt deze geur minder, verdwijnen doet-ie niet helemaal. Gematigd aromatisch, gistcellen, mineralig, citroen, ananas. In de mond beendroog, hele hoge en laat trekkende zuren, strak, speekselopwekkend, klein bittertje, middellange afdronk. Ik krijg een sterke associatie met Riesling. Geconcentreerde smaak, niet intens, citroen, limoen, licht ziltig. Frisse wijn, combineren met een salade, jonge geitenkaas er in brokkelen, pijnboompitjes, paprika, rode ui, schijfjes radijs, witlof. Gegrilde sardientjes zou ook nog kunnen, ik proef genoeg overeenkomsten met Vinho Verde. Deze wijn is verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
blend,
land: portugal,
wit
20 april 2024
Calmel & Joseph Villa Blanche IGP Pays d'Oc Sauvignon Blanc 2021
Op de Facebookpagina van Vins Pays d'Oc IGP zag ik een prijsvraag. Drie wijnvragen dienden er beantwoord te worden en onder de goede inzenders werden de prijzen verloot. Die bestond uit een middag op stap met Harold Hamersma naar drie wijnwinkels waarbij hij zou vertellen over de wijnen die we daar te proeven zouden krijgen en over de regio Pays d'Oc in het algemeen. Harold deed dit in totaal drie keer verdeeld over verschillende weekenden en verschillende locaties. Je kon kiezen tussen Amsterdam, Utrecht en 't Gooi. Het werd 't Gooi. Daar bezochten we de winkels van Siersma, Wesseling en Wexxs. In elke winkel stonden vier verschillende wijnen op de proeftafel waarvan ieder er ook nog twee gratis mocht meenemen. In totaal mocht je dus zes wijnen in het bijgeleverde wijntasje mee naar huis nemen. Het gehele evenement dat de naam "Safari Shopping Tour" kreeg werd uitstekend verzorgd door Pitch Communicatie & PR. Het exemplaar van vandaag komt van Siersma Wijnadvies te Laren. Een Sauvignon Blanc zonder houtrijping en een alcoholpercentage van 12,5%. Met het risico dat ik in herhaling ga vallen maar wijnen van de sauvignon blanc ben ik steeds meer gaan waarderen. Wanneer ik in een restaurant de keuze heb tussen alleen Chardonnay en Sauvignon Blanc, uiteraard afhankelijk van wat ik erbij ga eten, kies ik bijna standaard voor de Sauvignon Blanc. In het glas helder, fonkelend licht goudgeel met groene reflecties. Behoorlijk aromatisch, citrusfruit en tropisch fruit, tomatenblad, gistcellen, floraal, zonnebloemolie. In de aanzet een klein zoetje, hoge zuren, strak, klein bittertje, lange afdronk. Hoge intensiteit en concentratie in de smaak, citroen, limoen, tomatenblad, kamille, ananas, abrikoos. Het schijnt dat er in de wijnwereld niet meer gesproken mag worden over "oude wereld" en "nieuwe wereld" maar ik doe het toch. Dit is een oude wereld Sauvignon Blanc vervaardigd volgens een stijl van de nieuwe wereld. Een hoog "Nieuw-Zeeland-gehalte" voor dit Franse product maar mooi gedoseerd. Deze Villa Blanche doet mij sterk denken aan de Villa Maria en dat is voor beiden een compliment. Al opwarmend in m'n glas word ik alleen maar gesterkt in mijn persoonlijke mening dat dit een uitstekend en een overduidelijk exemplarische wijn voor het druivenras sauvignon blanc is. Bovendien errug lekker. Aanrader.
Labels:
aanrader,
druif: sauvignon blanc,
land: frankrijk,
wit
19 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Merwede Rood Houtgerijpt 2022
Twee blauwe druivenrassen in de blend, regent en cabernet cortis. Percentage alcohol van 13,0%, gedeeltelijke houtrijping. Helder, fel Ferrarirood van kleur, intensiteit 1 uit 5. Gematigd aromatisch, zure kers, rozenbottel, morellen, heel licht kruidig, aardbei, tikje aards. Droog, precieze en verfijnde zuren, balans tussen strak en filmend, warm, vol, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, aardbei, morellen, rozenbottel, kers, licht aardse toon, het hout optimaal geïntegreerd in de wijn, nauwelijks waarneembaar. Uitstekende balans, hoge doordrinkfactor, elegante stijl. Hoeft niet persé iets te eten bij, hooguit een gevarieerde borrelplank. Aanrader!
Labels:
aanrader,
blend,
land: nederland,
rood
18 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Drieheeren Rood 2022
Drie blauwe druivenrassen in de blend, regent, rondo en pinot noir. Percentage alcohol van 13,1%, geen houtrijping. Zoals gebruikelijk heeft de oogst van de rode wijn een jaar extra mogen rijpen voordat hij op de markt komt. Helder, scharlakenrood, kleurintensiteit 1 uit 5. Redelijk aromatisch, kruidig, rozenbottel, kersen, aardbeien, brood. Vrijwel droog, rond, verfijnde zuren, vol, meer filmend dan strak, minuscuul bittertje, lange afdronk. Ingetogen smaakintensiteit, geconcentreerd, kers, aardbei, kruidig, beetje droppig in de finale. Rond en vol, zou best nog heel goed bij een wildvleesgerecht met een klein zoet element kunnen passen, een stoofpotje met draadjesvlees, boerenkool met worst of lekker bij een borrelplank met verschillende kazen en charcuterie. Met een jaar of twee aanvullende kelderrijping is hij wel gebaat.
Labels:
blend,
land: nederland,
rood
17 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Merwede Rosé 2023
Een monocépage, een wijn van één enkel druivenras: de regent. Percentage alcohol van 12,5%, geen houtrijping. Heel licht nevelig in het glas, nauwelijks waarneembaar, het gevolg van niet filteren. Iets pétillant, minuscule bubbeltjes, de kleur is die van wilde zalm, intens oranje. Gemiddeld aromatisch, winegums, perendrups, framboos, Velpon, aardbei. Fruitig zoetje, hoge zuren, strak, speekselopwekkend, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, citroen, aardbei, bloedsinaasappel. Hij is niet zo zoet als dat het aroma doet vermoeden en daardoor gevaarlijk makkelijk doordrinkbaar. Goed koelen en openen op een mooie zonnige dag bij de barbecue, op het terras, op het strand.
Labels:
druif: regent,
land: nederland,
rosé
16 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Drieheeren Wit Houtgerijpt 2023
Twee witte druivenrassen in de blend, souvignier gris en solaris. Percentage alcohol van 12,5%, gedeeltelijke houtrijping. Helder, strogeel van kleur met licht groene reflecties. Ingetogen aroma, citroen, hintje hazelnoot. Klein fruitig zoetje verder droog, laat trekkende hoge zuren, iets ziltig, vol, strak, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, citroen en ananas, het hout is mooi in de wijn verweven, een hele subtiele vanille- en karameltoon. In deze wijn is het houtgebruik een fraaie en elegante toevoeging zonder dat het de originele smaak van de wijn in de weg staat. Fris en strak, licht complex, mooi klein witvisgerechtje erbij of iets met garnalen, kokkels of scheermessen.
Labels:
blend,
land: nederland,
wit
15 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Drieheeren Wit 2023
Twee witte druivenrassen in de blend, souvignier gris en solaris. Percentage alcohol van 12,5%, geen houtrijping. Helder, strogeel van kleur met licht groene reflecties. Redelijk aromatisch, fris, fruitig, iets grassig, hintje tropisch fruit, hintje citrusfruit. Klein fruitig zoetje verder droog, laat trekkende hoge zuren, iets mineraal, tikje ziltig, strak, middellange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, citroen en ananas. Fris en strak, dorstlessend, hoge doordrinkfactor. Hoeft eigenlijk helemaal geen gerecht bij, gewoon zo, op een terrasje.
Labels:
blend,
land: nederland,
wit
14 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Merwede Wit Houtgerijpt 2023
Drie witte druivenrassen in de blend, johanniter, souvignier gris en muscaris. Percentage alcohol van 12,7%, gedeeltelijke houtrijping. Twee dezelfde wijnen in het assortiment, de één zonder hout, de ander mét. Die laatste zit nu in het glas. Helder, minuscule bubbeltjes in het glas, pétillant, heel licht strogeel gekleurd met een licht groene reflectie. Ingetogen aroma, tropisch fruit, hintje vanille, iets kruidig, specerijen. In de neus alvast een enorm verschil ten opzichte van de wijn zonder hout. Vrijwel droog, hoge zuren, strak, klein bittertje, het houtgebruik is evident, vol, warm, lange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, wel geconcentreerd, vooral vanille, wat karamel en hazelnoot in de smaak, verder nog citroen, limoen, iets aards in de finale. Heel opvallend hoe de smaak van wijn middels het gebruik van hout beïnvloed wordt. Strak en complex, drink 'm bij een stukje witvis of een paddestoelenrisotto.
Labels:
blend,
land: nederland,
wit
13 april 2024
Wijnhuis Bolgerijen Merwede Wit 2023
Drie witte druivenrassen in de blend, johanniter, souvignier gris en muscaris. Percentage alcohol van 12,7%, geen houtrijping. Helder, minuscule bubbeltjes in het glas, pétillant heet dat, heel licht goud-geel gekleurd, wit-goud bijna. Niet stuivend, wel aromatisch, heel fris, tropisch fruit, mango, perzik, rijpe peer, honingmeloen. Fruitig zoetje in de aanzet, verfijnde speekselopwekkende zuren, fraaie balans tussen strak en filmend, vol, mondvullend, hele lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, hoge concentratie, citroen, rijpe peer, mango, perzik, honingmeloen. Fris en vol, ideaal bij een Griekse salade met feta.
Labels:
blend,
land: nederland,
wit
12 april 2024
Alma Wine Brands Wine of Spain "Wijntje" Tempranillo 2022
In spreektaal gebruikt men het woord "wijntje" veelvuldig maar om het nou pontificaal op het etiket van je eigen product te zetten komt over alsof je er zelf niet zo veel vertrouwen in hebt. "Wijntje" is een woord met een denigrerende toon of het zegt iets over de kwaliteit van de inhoud van de fles. Maar ja, de catchphrase "wijnen, wijnen, wijnen!" werd ons ook door de strot geduwd, wellicht dat de producent op hetzelfde resultaat heeft ingezet. Qua marketing is er in ieder geval "out of the box" gedacht. Uiteraard draait het echter om de inhoud dus laat ik 'm maar eens openschroeven. De druiven zijn biologisch geteeld, het alcoholpercentage is 12% en houtrijping heeft niet plaatsgevonden. "Wijntje" is te koop bij de Albert Heijn voor net geen vijf euro. In het glas helder, magenta tot licht paars gekleurd, intensiteit 1 uit 5. Behoorlijk aromatisch, zure kersen, morellen, rozenbottel, frambozen, bloedsinaasappel, rode grapefruit. Qua geur vind ik dit helemaal niet verkeerd. Wel heb ik het idee dat de gebruikte gistsoort een sterke invloed heeft. In de mond gelukkig niet zo zoet als waar ik voor vreesde, het is fruitig zoet en goed gedoseerd, de zuren zijn zeer aangenaam en ruim voldoende, mooi zacht mondgevoel, tannines 1 uit 5, een klein bittertje, een warme en lange afdronk. Hoge smaakconcentratie, gemiddelde intensiteit, zure kersen, morellen, rode bessen, framboos, bloedsinaasappel en rode grapefruit. Wat ik ruik komt ook weer terug in de smaak. Voor wat betreft het druivenras tempranillo is dit zeker niet exemplarisch, ook schieten de smaken nog alle kanten op, er is nog geen samensmelting. Wellicht dat het met een half jaartje rust beter wordt maar dit is zeker geen wijn voor de lange opleg. Dit is een jonge en fruitige wijn die in zijn jeugd gedronken moet worden. De liefhebber van primeurwijnen uit het supermarktsegment zal dit ook lekker vinden. Als je glühwein of sangria wil maken dan is "Wijntje" zelfs een hele goede keuze in mijn optiek. Dit is correct gemaakt, zuiver, foutloos maar als je dan toch "out of the box" wil denken dan zou ik 'm "Slobber" hebben genoemd. Want dit is nou een echt slobberwijntje.
Labels:
biowijn,
druif: tempranillo,
land: spanje,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)