16 november 2024
Domaine Jean Féry & Fils AOP Savigny-les-Beaune 'Sous la Cabotte' 2018
Begin dit jaar overleed Gert Crum. Voor diegene die niet weet wie dat was heeft Perswijn, in de persoon van Frank Jacobs, een fraaie In Memoriam geschreven. Frank Jacobs was mijn vaste leraar tijdens de lessen aan de Wijnacademie® en Gert Crum was daar gastdocent. Hij kon zeer bevlogen vertellen en heeft veel indruk op mij gemaakt. Ooit bezocht ik Gert thuis om een aantal boeken die hij dubbel had in ontvangst te mogen nemen. Vandaag zou zijn 76e verjaardag zijn geweest. Ter ere van Gert trek ik vandaag een wijn open van de wijnboer waarmee het voor hem allemaal begon in de wijnwereld: Jean Féry. In het glas helder, fel scharlakenrood, intensiteit 1 uit 5. Op de stille spiegel hout, licht aards, walnoot, na walsen met het glas laat het fruit nog even op zich wachten en wordt de aardse toon zelfs sterker. Deze wijn heeft lucht nodig, dan volgt aardbei, rijpe maar ook zure kersen, rode grapefruit. In de aanzet een micro-zoetje gevolgd door hoge zuren, licht op de tanden drogende tannines (1 uit 5), strak, speekselopwekkend, klein bittertje, warme en lange afdronk. De wijn heeft houtrijping gehad op fûts de chêne, hoelang is mij niet bekend, wel dat het 20% nieuw hout betrof, het alcoholpercentage is 13%. Hoge concentratie in de smaak, ook de intensiteit is hoog, vooral aardse tonen, dan rijpe kersen, aardbei, hout, walnoot, leer, kruiden. Ongetwijfeld wil ik het te graag maar ik vind het ook een prachtige wijn. Onmiskenbaar Bourgogne, onmiskenbaar pinot noir. Cheers Gert!
Labels:
biowijn,
bourgogne,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood