28 juni 2024
Nederburg Wines WO Western Cape The Winemasters Cabernet Sauvignon 2021
Ik drink niet meer zoveel als "vroeger". Het jaar 2012 was de top voor Wijn-Blog toen ik elke dag een blog plaatste. Toen kreeg ik ook nog veel wijnen gratis toegestuurd aangezien ik een beginnende "influencer" was. Dat nam sterk af op het moment dat ik over sommige wijnen iets te kritisch begon te schrijven. Dat was niet de bedoeling! "Je krijgt iets gratis dan verwachten we wel een mooi PR-praatje!" Zo steek ik niet in elkaar. Wanneer je om mijn mening vraagt dan moet je ook kritiek kunnen verdragen. Doordeweeks trek ik eigenlijk nauwelijks nog iets open aangezien mijn wekker 's ochtends alweer om 05:30 uur gaat. Tevens ben ik iets minder tolerant geworden voor wat betreft rode wijn. Ik word er steeds eerder moe van, na twee glazen val ik al zittend op de bank voor de TV in slaap. Met witte wijn heb ik dat minder, bovendien kan ik witte wijn steeds beter waarderen. Zeker wanneer deze op de correcte temperatuur in m'n glas komt en hij indien nodig mooi gerijpt is. Vaak is witte wijn ook veel beter inzetbaar in de gastronomie. Er was een tijd dat ik mijn blogs "live" publiceerde. Op het moment van openen zat ik achter m'n PC te typen en wanneer ik klaar was ging de post meteen online. Momenteel publiceer ik ze alleen nog in het weekend. Het komt voor dat ik de wijn die op dat moment online gaat al zes maanden eerder heb geproefd. Dat schept ook wat rust in mijn hoofd. Het "moet" nu niet meer, het mag, het kan. Ik probeer nog steeds mijn goedkope voorraad en de gekregen presentjes eerst op te maken zodat ik alleen nog maar met de mooiste "pareltjes" blijf zitten in m'n voorraad. Af en toe kijk ik al watertandend naar m'n collectie in Excel en hoop ik dat ik ooit aan de mooiste exemplaren toekom. Maar ja, sommige wijnen mogen echt niet geopend worden omdat het hun tijd nog niet is. Vandaag maar weer eens een presentje. Pontificaal "Cabernet Sauvignon" op het etiket, dat mag (in de "Nieuwe Wereld") wanneer de blend voor minimaal 85% uit één enkel druivenras bestaat. In dit geval zit de cabernet sauvignon er voor 93% in, aangevuld met 7% ongespecificeerde andere druivenrassen. Pinotage en cinsault zijn de meest logische kandidaten. Het merk Nederburg heb ik regelmatig zien staan op de schappen van de Albert Heijn. Het is nooit in me opgekomen om er eens een exemplaar van te kopen. Daarvoor heeft men dus "verjaardagen" in het leven geroepen. Het leuke daarvan is dat men mij wijnen schenkt die ze zelf goed kunnen waarderen. Ik respecteer dat maar weet ondertussen dat mijn smaak inmiddels wat geavanceerder is geworden. Geen snobisme, gewoon een constatering. Hoe bewuster je bent van wát je nou eigenlijk proeft, hoe kritischer je wordt. Tevens helpt de kennis van het wijnmaken zeker mee. Ik weet welke "truukjes" er kunnen worden toegepast om een wijn te laten smaken zoals hij smaakt. Zeker wanneer het een fles van slechts drie euro betreft. Een heel betoog om jullie te laten weten dat ik nog steeds veel plezier haal uit het drinken van wijn mits deze in balans en goed van kwaliteit is. Terug naar het exemplaar van "vandaag". In feite opende ik deze fles op 19 januari al. Dat was een zeer gunstige biodynamische "fruitdag". Het alcoholpercentage is 13,85%, twaalf tot vijftien maanden "contact" met hout. Letterlijk zo vermeld in de fact-sheet. Ik weet dan dat de wijn niet in eikenhouten vaten heeft gerijpt maar dat er houten balken in de tanks van roestvrij staal hebben gehangen, wellicht ook tijdens de fermentatie om de "houtsmaak" af te geven. Geen probleem, zolang ze er maar open en eerlijk over zijn. In dit geval moet je wel even tussen de regels door lezen maar een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig. Het hout is overigens goed gedoseerd, mooi in balans met het fruit. In het glas helder, fel magenta tot licht paars van kleur, intensiteit 3 uit 5. Behoorlijk aromatisch, floraal, morellen... en dan houdt het op. Vrij enkelvoudig. In de mond (uiteraard) een zoetje, verfijnde zuren, speekselopwekkend, strak, sappig, lange afdronk. Intense smaak, rijpe rode kersen, een likje vanille en dan hebben we het alweer gehad. Geen complexiteit, goed doordrinkbaar, voldoende spanning dankzij de aanwezige zuren. De cabernet sauvignon haal ik er niet zo één-twee-drie uit, de herkomst (zijnde Zuid-Afrika) wel. Dat laatste eigenlijk alleen daar waar het supermarktwijn betreft. Het lijkt wel alsof er een bepaalde Coca-Cola-formule wordt gehanteerd voor Zuid Afrikaanse wijn en "houtgebruik". Dit is zeer vakkundig gemaakt, en dan bedoel ik ook letterlijk "gemaakt". Een allemansvriend die door niemand "vies" gevonden kan worden. Gezien z'n prijs en z'n enorme doordrinkfactor kun je je hier zeker geen buil aan vallen. Persoonlijk vind ik 'm echter zielloos en van het type dertien-in-een-dozijn.
Labels:
blend,
land: zuid-afrika,
rood