11 juni 2021

#WorldVerdejoDay Belondrade y Lurton DO Rueda 2018

De druif verdejo wordt internationaal bejubeld op de tweede vrijdag in juni op #WorldVerdejoDay. Ik had alleen nog dit exemplaar op voorraad, nou ja, dan trekken we die toch open. Alcohol is 14%, de druiven komen van 22 verschillende velden, handmatig geoogst, ieder veld wordt apart gevinifieerd, spontane vergisting, rijping apart van elkaar gedurende negen maanden op Frans eikenhout van diverse leeftijden en toasting. Daarna de zware taak om de ideale blend te creëren. Van dezelfde druif wel te verstaan. Dit is naar mijn mening een beetje te vergelijken met Meursault, houtrijping om de houtrijping. Een Verdejo heeft in mijn optiek geen hout nodig. Die is van zichzelf al spannend genoeg. In het glas helder, intens goud-geel van kleur. M'n neus erin en meteen komt het hout me tegemoet. Karamel, kokos, vanille, ook iets van nagellakverwijderaar. Het advies op het achteretiket om de wijn te karafferen is een goed advies. Pas na een half uur trekken de secundaire aroma's de wijn in. Dan krijg ik vooral tropisch fruit, florale en vegetale elementen door, groenten. Ook iets zurigs... Amsterdamse uitjes. Mango, lychee, peer, gele appel, ananas, boterbloemen, kamille. Ja, pas na een uur zijn de houttonen mooi geïntegreerd en worden ze subtiel. Nu is het ineens een welkome aanvulling. In de mond droog, voldoende zuren, ziltig, mineralig, kruidig bittertje, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaken, vanille, kokos, een vettig botertje, lychee, mango, zonnebloemolie, gele appel, zoute popcorn. Dit is een wijn waarbij gegeten moet worden en dat mag best stevige kost zijn. Rood vlees is geen optie maar vette vis, kreeft, wit vlees, gegrilde groenten, paella, pasta naturel, het kan allemaal zolang de smaken maar rijk zijn. De Belondrade y Lurton heeft een stevig prijskaartje en is verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.