16 maart 2012
Osborne Sherry Oloroso Dulce Cream
Oloroso is een sherry zonder, of met weinig flor-ontwikkeling. Flor is een soort hoed van schimmels die bovenop de sherry-most in het vat drijft. Deze zakt na uitdroging in de most en geeft daarbij een aparte smaak en aroma af. Flor kan in het ene vat wel ontstaan en in het andere weer niet, afhankelijk van meerdere factoren. Vormt zich geen flor in het vat, dan valt de sherry in de oloroso categorie. Mijn exemplaar is dan ook nog eens "dulce". Dat wordt verkregen door wijnalcohol aan de most toe te voegen voordat de vergisting heeft plaatsgevonden. Het zorgt voor een iets hoger zoetgehalte. Voeg daar dan ook nog eens de term "cream" aan toe en dat betekent dat de oloroso gemengd wordt met PX-sherry wat hem nog een keer zoeter maakt. Gebruikte (witte) druivenrassen zijn de palomino en de pedro ximenez. Alcoholpercentage van deze sherry is 17% en hij komt bij de Jumbo vandaan voor slechts €4,15. Voor dat bedrag heb je een hoge pret/prijs-verhouding, als je ervan houdt tenminste. Wat je wel moet doen is de fles in de koelkast plaatsen en lekker koud serveren. In het glas is hij helder oker/amber gekleurd met een licht groene zweem. In de neus onmiskenbaar krenten, boerenjongens. Ook ruik ik iets van roest en jodium. Het is een zoete, maar ook gelijk scherpe geur. Het zoet is gelijk herkenbaar wanneer je een slok neemt, maar tegelijkertijd proef je de aanwezige zuren, en een licht bittertje. Bij elkaar geeft het een mooie spanning en balans. Smaak is inderdaad overwegend van krenten. Hij is redelijk branderig in de mond, maar goed gekoeld valt dat niet eens zozeer op. Het is een aparte smaakbeleving. Ik kan hem zeer waarderen. Het is ook een mooie opstap naar de wat complexere droge sherry's. Ik geloof dat ik wel fan aan het worden ben van sherry.
Labels:
blend,
land: spanje,
sherry,
wit,
zoet