10 april 2021
Cremisan Wine Estate Dabouki 2017
Sinds het laatste decennium heeft Israël zijn autochtone druivenrassen (her)ontdekt en omarmd. Vaak nog niet beschreven in de druifbijbel Wine Grapes omdat ze relatief 'nieuw' zijn. Zo ook de dabouki; dabuki, dabuqi, dabouk, dabouqui... meerdere synoniemen voor dezelfde Israëlische druif, voorheen vooral als tafeldruif geteeld. Ik heb er een witte wijn uit 2017 van in m'n glas. Dat lijkt al wat gedateerd voor wit maar dat valt in dit geval gelukkig reuze mee. Alcohol is slechts 11%, geen houtopvoeding. Helder, strogeel. Licht aromatisch, floraal, gele appel, iets vegetaal, de neus laat weinig los. In de mond droog, hoge zuren, strak, ziltig. Smaken van citroen, ananas, gele appel, hooi, mineralig. Geen wijn die een verpletterende indruk maakt, hij is wat ingetogen, verlegen, lieflijk. Al opwarmend wordt hij nog vriendelijker en het mondgevoel iets zachter. Verkrijgbaar bij winkels gespecialiseerd in Israëlische en koshere producten.
Labels:
druif: dabouki,
land: israël,
wit