06 december 2017
Domaine Montagne AOC Maury Vin Doux Naturel 2013
Na de droge Maury van gisteren vervolg ik gelijk maar even met een zoete Maury. Een Vin Doux Naturel, met alcohol versterkt op het moment dat er nog onvergiste restsuikers in de most aanwezig zijn waardoor de wijn zoet blijft. In de neus vrij weinig dat wijst op iets zoets, walnoot, rijpe zwarte pruim, rijpe kersen, kirsch. In de mond daarentegen is het zoet onvermijdelijk, evenals de mooie hoge zuren waardoor er een goede balans is, het zoet is ook niet dik of stroperig. Het is zelfs niet eens 'zoet zoet', het is een subtiel zoet en dat maakt hem zeer aangenaam met een prachtig zacht mondgevoel. Smaken van melkchocolade, kirsch, vijgen, overrijpe zwarte kersen, wederom erg goed in balans allemaal. Alcohol is 17,5%, een jaar houtopvoeding in barriques en demi-muids. Eigenlijk komt er maar één gerecht bij me op om deze wijn mee te pairen; stracciatella ijs met warme kersen, alhoewel hij het bij een chocoladetaartje van de Jumbo ook best goed doet. Heerlijk, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood,
zoet