18 november 2012
Croix-Milhas AOC Banyuls
Zeker is het dat de grenache noir in deze blend zit, dat staat nu eenmaal in de voorschriften van de AOC Banyuls. Voor wat betreft de overige druivenrassen brengt het etiket geen duidelijkheid en de site staat op blank. Andere mogelijke kandidaten zijn de grenache gris, grenache blanc, carignan, macabeo en de malvasia, malvoisie genoemd in Frankrijk. Alcohol is 16%. Het is een versterkte wijn, dus nog voordat de druiven volledig zijn vergist wordt er alcohol toegevoegd om het vergistingsproces te stoppen. Hierdoor blijven er restsuikers achter waardoor de wijn zoet smaakt. Vervolgens rijpt de wijn vaak in hele grote flessen, bonbonnes genaamd, in de buitenlucht, in dit geval echter in grote eikenhouten foeders, maar liefst vier jaar lang. Een heldere maar diep donkerrode kleur in het glas. Geuren van krenten, zondoorstoofde zwarte pruim, tutti-frutti, pruimenjam, klein beetje noterig en licht oxidatief. Idem dito in de smaak, niets aan toe te voegen. Nauwelijks tannines, flink hoog in de zuren net als in het zoet maar met elkaar goed in balans. Op een High Tea met deze Banyuls in plaats van thee, een perfecte combinatie met chocolade-brownies. Lekker hoor!
Labels:
blend,
land: frankrijk,
zoet