29 februari 2012

Tbilvino Saperavi 2010

Uit de wijnstreek Kachetië in Georgië komt deze rode wijn gemaakt van het druivenras saperavi. De saperavi is een zogenaamde teinturier, een blauwe druif waarvan ook het sap zelf roodgekleurd is, over het algemeen is het sap van blauwe druiven namelijk kleurloos. Dit exemplaar komt bij il diVino vandaan. Alcoholpercentage is 13%. Hij heeft houtopvoeding gehad, hoelang en in welk hout wordt niet vermeld. Hij is helder diep robijnrood met een magenta rand in het glas. Kruidige neus, een stalluchtje en ook de geur van potgrond. In eerste instantie lijkt hij vrij zuur over te komen in de mond, restzoet nauwelijks aanwezig. Behoorlijk tannineus, maar wel rijpe tannines. Redelijk drogend in de mond, klein bittertje in de finale. Rode bessen is het voornaamste aanwezige fruit, de houtopvoeding is nog vrijwel niet merkbaar. Hij is wel lekker sappig, je speekselklieren gaan vol aan de bak. Als makkelijke borrelwijn misschien iets minder geschikt, eerder voor bij een maaltijd met een lekker gekruid lapje rood vlees. Wijnen van de saperavi druif zijn zeer geschikt om langer te bewaren.