13 november 2020
Marqués de la Concordia DOCa Rioja Hacienda de Súsar 2010
Tweeënhalf jaar geleden kocht ik deze fles bij Brederode Wijnkopers. Oogstjaar 2010 is een topjaar dat uitermate geschikt is om te bewaren vanwege de zuren en tannines. Het lijkt zowaar wel een tendens: 2005 en 2006, 2009 en 2010, 2015 en 2016. Allemaal topjaren vol rijpe tonen gevolgd door jaren met een enorm ouderings-potentieel. Ik hou van die "underdog-jaren". De speelruimte voor wat betreft het "openmoment" van de fles is wat ruimer. Vandaag maakte ik paella als avondeten en wilde daar iets Spaans bij drinken. Een voor Rioja experimentele druivenmix van tempranillo 85%, syrah 5%, cabernet sauvignon 5% en merlot 5%, goedgekeurd door de Consejo Regulador. Tot 15% procent van "non-Rioja" druiven is toegestaan en dat is bij dit exemplaar precies gelukt. Ik juich het toe want met alleen tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo beperk je jezelf, de regio en de gebruikers. De Rioja van vandaag is perfect in balans: zoet, zuur, bitter, alcohol (percentage 15%). Niet te vergeten lengte en intensiteit. Prachtig zacht mondgevoel met een spannend scherp randje. Hoge concentratie, da's verschillend van intensiteit. Intensiteit betekent veel smaak terwijl concentratie betekent dat alle aanwezige smaken op één punt samenkomen. De wijn is een geheel. Ik durf geen harde uitspraak te doen over het ouderings-potentieel maar op dit moment lijkt hij mij à point wanneer je van fruitige wijn houdt. Voor meer complexiteit nog minimaal tien jaar bewaren. Achttien maanden houtrijping in nieuw Frans eiken uit Allier, Nevers. Het is echter goed zoeken naar dat hout want het is fruit wat de klok slaat. Rijp rood fruit vooral, kersen, een heel klein hintje vanille.
Labels:
blend,
land: spanje,
rioja,
rood