12 november 2020

Bodegas Aragonesas DO Campo de Borja Viñas Viejas Garnacha Eslizón 2018

De meest recente Grenache die ik op Wijn-Blog beschreef was een rosé, de laatste in rood is alweer bijna twee jaar geleden. Tijd voor een opfrisbeurt dus. Sla ik gelijk ook weer eens een keer de Wijnatlas open. De DO Campo de Borja is een klein wijngebied, ongeveer zestig kilometer ten noordwesten van de stad Zaragoza. Er wordt rood, rosé en wit geproduceerd. De wijngaarden liggen tussen de 350 en 750 meter hoogte. Kleigrond en ijzerhoudende kalksteenbodems. Een landklimaat met Atlantische invloeden in de winter die zorgen voor koude, droge wind. Mediterrane invloeden in de zomer die veel hitte brengen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot evenals die tussen de onderlinge seizoenen. De totale productie loopt per jaar gestaag op en vooral de jonge rode wijnen zijn commercieel een succesnummer. Ik heb nu ook een jonkie in m'n glas maar toch namen ze de moeite om de wijn vier maanden te laten rijpen in Frans eikenhout. De naam "Eslizón" slaat op een reptiel verwant aan de hagedis, heeft korte pootjes en kan wel 50 centimeter lang worden. Het schichtige dier heeft vier bruine strepen op de rug en leeft op zandgronden en in gebieden met lage gewassen zoals weilanden. Onbekend is wat hij met deze wijn van doen heeft. Wellicht dat ze er ooit een paar tussen de druivenstokken hebben gespot. Die zijn overigens oud, sommige meer dan 100 jaar. Diep rood tot paars gekleurd in het glas. Geurintensiteit medium plus, fruitig, fris, floraal, rode bessen, viooltjes, vanillemerg, drop, zoethout. Klein fruitig zoetje in de aanzet, verder droog, voldoende zuren, speekselopwekkend, lange afdronk. Intense smaak, rode bessen, kersen, drop, vanille, zoethout, floraal. Het alcoholpercentage is 14,5% maar alcoholisch is-ie niet, hij is goed in balans, ook wat zoet-zuur-bitter betreft. Verre van log, hij is zelfs wat elegant en de doordrinkfactor is hoog, hij verveelt nergens. Ideaal voor bij een borrelplank met worsten en kazen maar ook bij diverse maaltijdgerechten kan hij goed aansluiten. Voeg een licht zoet element toe in bijvoorbeeld de jus van het vlees.