25 september 2020
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Bergdorpje wit 2019
Koud in het glas op de stille spiegel is gras het eerste aroma dat m'n neus bereikt. Na walsen en opwarmen komt daar vervolgens citroen bij gevolgd door ananas, muskaat, peer, meloen. In de mond fruitig zoet, delicate laat trekkende hoge zuren, strak, speekselopwekkend, klein bittertje, lange afdronk, hoge smaakintensiteit. Verfijnd, strak en een mond vol. En ook gewoon lekker maar bijna on-Nederlands lekker. Alhoewel met de opwarming van de aarde, en nu eigenlijk ook al, Nederland als wijnland best nog hoge ogen gaat scoren. Een blend van de druivenrassen johanniter, solaris en muscaris, geen hout, alcohol is 12,5%. Onlangs bezocht ik de wijngaard van Stan Beurskens, de wijnmaker en oenoloog van Wijndomein St. Martinus, en was onder de indruk van zijn persoonlijke verhaal en eigen filosofie op het wijnmaken. Meteen een doosje besteld van zo ongeveer alles dat hij nog op voorraad had. Maar aangezien de omloopsnelheid van zijn wijnen best hoog ligt, was dat maar een kleine selectie daarvan. Hij is heel selectief aan wie hij wijnen levert. Zo liggen ze bijvoorbeeld in geen enkele wijnwinkel omdat hij zelf alles in eigen hand houdt. Als ik het goed heb begrepen staan zijn wijnen bij slechts twee restaurants in Nederland op de kaart. Zo selectief dus. Gelukkig heeft hij een eigen website zodat je er niet helemaal voor richting Maastricht hoeft.
Labels:
blend,
land: nederland,
wit