13 september 2020

Fattoria dei Barbi DOCG Brunello di Montalcino 2015

Ik doe eens gek. Max Verstappen mag de Formule 1 Gran Premio della Toscana dan wel niet gewonnen hebben, sterker nog, hij maakte de eerste ronde niet eens af, toch ga ik iets moois opentrekken. Uit Toscane, dat ook nog. Brunello di Montalcino heeft een verplichte houtrijping van twee jaar en nog eens vier maanden op fles voordat hij de markt op mag. De houtrijping bij Fattoria dei Barbi vond plaats in een mix van verschillende vaten van 225 liter, 1500 liter en 6000 liter. Het alcoholpercentage van oogstjaar 2015 bleef steken op 14,5% en de verplichte druif is de sangiovese, lokaal brunello genoemd. Ik hou het op sangiovese, helemaal wanneer je weet dat de naam is afgeleid van het Latijnse "Sanguis Giove"; bloed van Jupiter. Ik vermoed dat Jupiter dan een tekort aan rode bloedcellen heeft gehad want in mijn glas is hij een stuk lichter dan alle andere wijnen die ik ooit heb geproefd van de sangiovese. Zonder gekheid, dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de lengte van de koude schilinweking voorafgaand aan de fermentatie. Die was bij dit oogstjaar kennelijk wat korter. De kleurintensiteit is 2 uit 5, helder vermiljoenrood, Ferrari-rood if you will. Het aroma is ingetogen, rood fruit, aardbei, kers, salmiak, licht hout, iets branderig hoog in de neus, complex. In de mond droog, op de tanden drogende tannines (3 uit 5), speekselopwekkende hoge zuren, warm, alcoholisch. Elegante stijl, ingetogen smaken van voornamelijk rood fruit, aardbei, kers, het hout goed verweven in de wijn, heel licht aards in de afdronk. Absoluut geen wijn die je van je sokken blaast, niet vol, bombastisch, in your face. Nee, elegant, sierlijk, ingetogen. Best een complexe wijn en toch zou ik hem graag bij een "gewone" steenovenpizza willen drinken. Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak... de wijn dan hè.