23 september 2020

Waterval WO Wes-Kaap Cinsaut - Pinotage 2019

Typische bulkwijn te koop in de supermarkt. Voor nèt geen vijf euro bij de Jumbo. Dat is gelijk zo'n beetje de maximale prijs die de doorsnee Nederlandse consument over heeft voor een fles wijn. Dat er ontzettend veel nóg goedkoper spul wordt verkocht blijkt wel uit de gemiddelde aanschafprijs voor een fles; die ligt zo rond de drie euro vijftig. Voor dat soort wijnen geldt de wet van de grote getallen. Hoe meer je ervan produceert, des te rendabeler wordt het. Miljoenen flessen per jaar worden dan ook ingevlogen vanuit, in dit geval, Zuid-Afrika. Daar het vandaag de dag eigenlijk niet meer mogelijk is om technisch slechte wijn te produceren, daar moet je dan wel heel erg je best voor doen, blijft het een kwestie van smaak. De één houdt van Coca-Cola, de ander van Red Bull en er zullen er genoeg zijn die daarvan walgen. Zo is het ook met wijn. Het volk vraagt om goedkope wijn, dan krijgt het goedkope wijn. Dat-ie jaar in jaar uit hetzelfde smaakt, ongeacht de schommelingen van de oogstjaren, zal juist eerder als prettig worden ervaren. Persoonlijk ben ik daar al vrij lang klaar mee. Coca-Cola-receptuur toepassen op wijn is aan mij niet besteed. Een beetje grilligheid vind ik wel leuk. Soms krijg ik toch zo'n fles bulkwijn en die beschrijf ik dan ook gewoon op Wijn-Blog. Ik zou ervoor kunnen kiezen daar niet over te schrijven maar als ik met mijn betoog iemand kan bereiken, al is het er maar één, die overstapt naar kwaliteitswijn dan is mijn missie geslaagd. De wijn van vandaag bestaat uit de twee druivenrassen cinsault (in Zuid-Afrika geschreven als cinsaut) en pinotage, verhouding fifty-fifty. Alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. Dieprode kleur. Aroma van Roosvicee rozenbotteljam, rode grapefruit, bloedsinaasappel. Klein zoetje, fraaie zuren, sappig, speekselopwekkend, middellange afdronk. Redelijk intense smaken van bloedsinaasappel, zoete tomaat, rozenbotteljam, rode bessen. Het duurt minstens twee glazen maar ik snap waarom mensen dit lekker vinden. Het is niet vermoeiend of log, het is fris, al of niet aangezuurd laat ik in het midden maar juist die zuren zorgen voor een hele hoge doordrinkfactor. Persoonlijk zou ik hier liever sangria mee willen maken maar ik geef eerlijk toe dat het lekker wegklokt.