31 december 2013
Filipetti Moscato Spumante Dolce
De gemiddelde Nederlandse consument drinkt maar weinig mousserende wijn, voor champagne kwam het neer op ongeveer één vol glas per jaar per hoofd van de bevolking en dan heb ik het dus over 'echte' champagne. Die wordt dan ook nog eens ontkurkt op oudjaarsavond in de meeste gevallen. De meest verkochte champagne is 'Brut', dat is geen merk, dat is een aanduiding van het suikergehalte. Brut is in het geval van champagne vrij droog (0 tot maximaal 15 gram suiker per liter), alleen 'brut nature' en 'extra brut' gaan daar nog onder. Een slechte combi met oliebollen, appelflappen of appelbeignets. Je kunt daarbij beter demi-sec of doux nemen. Of iets heel anders dan champagne, zoals ik nu in het glas heb. Moscato d'Asti mag alleen zo heten wanneer de druiven vanuit een specifiek gebied bij het Italiaanse Asti komen, is dat niet het geval dan heet dezelfde sprankelwijn gewoon 'Moscato'. Spumante betekent mousserend, dolce betekent zoet. Alcohol is slechts 6,5%. Bij het inschenken een heftig bruisende mousse van kleine belletjes, heel licht goud-geel van kleur met een groene zweem. In de neus sterk aromatisch, geuren van de muscat-druif, peer, meloen, gele appel. In de mond een beetje plakkerig zoet maar ook nog hoge zuren aanwezig, een aangenaam tinteltje, geen agressieve bubbel. Smaken van citrusfruit, peer en meloen. In combinatie met een appelbeignet wordt het zoet zelfs nog versterkt.
Labels:
druif: muscat blanc à petits grains,
land: italië,
sprankel,
wit,
zoet