Wanneer ik het heb over een 'kerstwijn' of 'winterwijn' dan bedoel ik daarmee vrijwel altijd rood. Niet te frivool, lichtvoetig en roodfruitig, nee, zwaar, animaal, houtgerijpt en vol zwart fruit moet-ie zijn. Zeg maar... een Parker-wijn. En uiteraard wordt-ie dan begeleid door een lap vlees, liefst wild, flink gekruid. Een wijn waar je op een snikhete dag in de zomer met een grote boog omheen loopt. Vandaag heb ik weer zo'n krachtpatser in m'n glas, wederom is karafferen een paar uur van tevoren gewenst. Niet te voorzichtig, gewoon verticaal in de hals van de karaf zetten en de zwaartekracht z'n werk laten doen. Vlak voor het inschenken schud ik de karaf zelfs nog even, allemaal bedoeld om zo'n wijn te openen. Na jaren eenzame opsluiting zal hij niet gelijk het achterste van z'n tong laten zien, je zult hem even moeten helpen uit zijn schulp te komen. Deze Bordeaux van de linkeroever is een blend van vooral cabernet sauvignon aangevuld met merlot, alcohol is 12,5%, klassieke opvoeding, dus in hout. Overigens zegt het alcoholpercentage niets over de kracht van een wijn. Denk dus niet dat een hoger percentage een krachtigere wijn oplevert, het heeft allemaal met de balans in de wijn te maken. In het glas helder, op wat wijnsteenkristallen na, kersenrood, licht magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel kruiden en hout, na het walsen komt daar een animale toets en het zwarte fruit bij maar ook iets fris, stophoest, anijs. In de mond hoge zuren, licht drogende tannines (4 uit 5), het hout, toch nog ietwat alcoholisch, lekker sappig, zwart maar ook rood fruit, beetje droppig in de afdronk. Zonder maaltijd inderdaad een beetje rauw op je dak, wat groen nog maar het lapje vlees maakt hem stukken beter verteerbaar. Ben heel benieuwd hoe deze wijn zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. Verkrijgbaar exclusief in december bij de C1000.
25.02.2016 Update: Perfect op dronk nu! Zelfs zonder te karafferen of extra beluchting gelijk al aangenaam in de neus en in de mond. Niks groens meer, geen overdreven houttonen, fruit alom, rood fruit zelfs. Heel erg fris, mooie smaakintensiteit, goed in balans. Blij dat ik hiervan een fles bewaard had.
23 december 2013
Le Haut-Médoc de Haut-Bages Libéral AOC Haut-Médoc 2008
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood