31 december 2013
Filipetti Moscato Spumante Dolce
De gemiddelde Nederlandse consument drinkt maar weinig mousserende wijn, voor champagne kwam het neer op ongeveer één vol glas per jaar per hoofd van de bevolking en dan heb ik het dus over 'echte' champagne. Die wordt dan ook nog eens ontkurkt op oudjaarsavond in de meeste gevallen. De meest verkochte champagne is 'Brut', dat is geen merk, dat is een aanduiding van het suikergehalte. Brut is in het geval van champagne vrij droog (0 tot maximaal 15 gram suiker per liter), alleen 'brut nature' en 'extra brut' gaan daar nog onder. Een slechte combi met oliebollen, appelflappen of appelbeignets. Je kunt daarbij beter demi-sec of doux nemen. Of iets heel anders dan champagne, zoals ik nu in het glas heb. Moscato d'Asti mag alleen zo heten wanneer de druiven vanuit een specifiek gebied bij het Italiaanse Asti komen, is dat niet het geval dan heet dezelfde sprankelwijn gewoon 'Moscato'. Spumante betekent mousserend, dolce betekent zoet. Alcohol is slechts 6,5%. Bij het inschenken een heftig bruisende mousse van kleine belletjes, heel licht goud-geel van kleur met een groene zweem. In de neus sterk aromatisch, geuren van de muscat-druif, peer, meloen, gele appel. In de mond een beetje plakkerig zoet maar ook nog hoge zuren aanwezig, een aangenaam tinteltje, geen agressieve bubbel. Smaken van citrusfruit, peer en meloen. In combinatie met een appelbeignet wordt het zoet zelfs nog versterkt.
Labels:
druif: muscat blanc à petits grains,
land: italië,
sprankel,
wit,
zoet
28 december 2013
Schloss Vaux Erbacher Marcobrunn Riesling Brut 2009
Sprankelwijnen moet je jong drinken, uitzonderingen daargelaten. Vandaag heb ik zo'n uitzondering in m'n glas, een Duitse sekt van rieslingdruiven. Even fris, fruitig en levendig als op de dag dat de kurk op deze fles ging. In het glas een heftige mousse, helder, licht strogeel van kleur. Fris in de neus, citroen, munt, gisttonen, heel klein beetje Velpon. In de mond lekker hoge zuren, romig, een klein bittertje. Smaken van citroen, grapefruit, groene appel, Venco 'zwart-witjes'. Verdomd lekkere bubbel! In Nederland exclusief verkrijgbaar via Eikenvat.
Labels:
druif: riesling,
land: duitsland,
sprankel,
wit
27 december 2013
Château de Camensac AOC Haut-Médoc 2009 'Grand Cru Classé en 1855'
Eén van de doelen die Ap Dijksterhuis zichzelf had gesteld was het proeven van elke rode Bordeauxwijn die in het klassement van 1855 was opgenomen. Een totaal van 61 wijnen, een mooi aantal; niet te veel, net niet te weinig, goed haalbaar. Dat bracht mij op het idee om datzelfde doel na te streven. Enkel nog Grand Cru Classé's, eventueel uit te breiden met wat 'tweede wijnen'. Het klassement van 1855 was destijds in opdracht van Napoleon in alle haast opgesteld. Waar in de Bourgogne door nijvere monniken nog elke centimeter wijngaard nauwkeurig in kaart werd gebracht met als uitgangspunt het terroir, zo was in Bordeaux het enige criterium de handelsprijs van dat moment. Simpel gezegd hoe hoger de prijs van de wijn, hoe beter de kwaliteit. Dat was misschien in 1855 nog zo maar er is natuurlijk inmiddels heel veel veranderd. Het klassement echter niet tot nauwelijks. Toch zal de kwaliteit van een geclassificeerde wijn vele malen hoger liggen dan menige Bordeaux die, laten we zeggen, minder dan 15 euro moet kosten. Daarvan heb ik er nog een aanzienlijk aantal in m'n voorraad liggen, dus daar moet ik ook eerst nog van af. Maar vandaag begin ik alvast met de eerste in de reeks Grand Cru Classé's. Een vijfde cru om precies te zijn, het klassement is in vijf cru's opgesteld. Die van de vijfde waren dus de goedkoopste, waarschijnlijk nu ook nog wel. Het zou een beetje gek zijn om deze duurder te maken dan een vierde cru zonder dat je kan stijgen in het klassement. Een blend van 55% cabernet sauvignon en 45% merlot, alcohol is 13,5%. Houtopvoeding vindt plaats in eiken vaten waarvan 35% tot 70% nieuw hout en duurt gemiddeld 17 tot 20 maanden. Bij de vinificatie heeft Michel Rolland een grote vinger in de pulp... eeuh... pap. In het glas helder dieprood tot paars, kleurintensiteit 3 uit 5. Een prachtige neus, volrijp, donkerzwart fruit, animaal, leer. De smaak voldoet geheel aan de verwachting dat het aroma bij me schept. Kruidig, leer, pruim, koffie, teer, cacao. Een tongtinteling, mooie zuren, zachte tannines, het houtgebruik perfect gedoseerd, mondvullend, in elk hoekje en gaatje van je mond proef je 'm. Een enorme smaakintensiteit en lengte in de afdronk. Met vlag en wimpel 'slaagt' deze wijn voor mijn nieuwbakken doel. Heerlijk!
Labels:
blend,
bordeaux,
grand cru classé en 1855,
land: frankrijk,
rood
26 december 2013
Ap Dijksterhuis: De merkwaardige psychologie van een wijndrinker
25 december 2013
J.P. Chenet Reserve Premier de Cuvée VdP Pinot Noir 2012
Eerste kerstdag. Op de dag dat ene J.C. werd geboren ontkurk ik een J.P. Niet eerder zag ik van dat merk een Pinot Noir in de schappen, de prijs was ook nog eens niet echt laag (€5,49), dus eigenlijk hoopte ik dat dit wel wat zou zijn. Als gediplomeerd vinoloog word ik geacht met een grote boog om de populaire kromgehalsde flessen heen te lopen maar mijn nieuwsgierigheid won het van m'n verstand. Alcohol is 12,5%, gedeeltelijke houtopvoeding van zes maanden. In het glas helder, kersenrood, licht magenta in de rand, kleurintensiteit 2 uit 5. Op de stille spiegel een hint van de vinificatie, hetzij macération semi-carbonique dan wel thermovinificatie. Heel fruitig, framboos, speculaas, licht kruidig. Niets doet mij vermoeden dat ik hier pinot noir in m'n glas heb. In de aanzet een klein zoetje, hoge zuren, klein bittertje, heel licht, beetje dunnetjes zelfs maar dat komt wel vaker voor bij wijnen van deze druif, ietwat alcoholisch, tannines 2 uit 5, frisfruitig. Smaken van voornamelijk framboos en kers en een lichte associatie met een simpele Ahr-Spätburgunder. Het opmerkelijke is de ontwikkeling naarmate de wijn langer open staat. Het lijkt wel of hij in kracht en smaakintensiteit toeneemt, ik vind hem zelfs met iedere slok lekkerder worden, hij krijgt wat dropperigs en blijft op een lekkere manier langer in de mond hangen. Mijn ingeprente vooroordeel is als sneeuw voor de zon verdwenen en ik zou zelfs zo ver durven gaan om deze wijn bij mijn aanraders te zetten. Weet je wat? Ik doe het gewoon!
Labels:
aanrader,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood
24 december 2013
Zonnatura Bloedwijn
Kerstavond. Voor velen een gelegenheid om de jaarlijkse gang naar de kerk te maken. In de kerk krijg je een stukje brood en een slokje wijn, symbool voor het lichaam en het bloed van Jezus. Nu heb ik bij wijze van grapje eens een fles bloedwijn gekocht. Wie koopt dat nog? Hoe market je dit product tegenwoordig? Vroeger, ik spreek van voor 1998 toen de reclamecodecommissie er een stokje voor stak, werden er medicinale krachten aan deze drank toebedicht. Je zou er meer energie door krijgen... nou, geef mij dan maar een espresso of een Red Bull. De term 'Pleegzuster' Bloedwijn werd verboden, het werd 'sec' Bloedwijn. Nou ja, sec. Het is altijd al een zoete 'wijn' geweest. De term 'wijn' is overigens incorrect. Wijn wordt van druiven gemaakt zonder toevoegingen. Hier stoppen ze extracten van meidoorn, brandnetel, passiebloem, duizendblad en citroenmelisse bij. Alcohol is 11,5%. In het glas helder, rood, licht getaand, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus kruidig, een voor mij moeilijk definieerbaar aroma. Ik herken de eerder genoemde kruiden allemaal niet, wel ruik ik wat rabarber en winegums. In de mond zoet, hoge zuren, heel kruidig, medicinale smaak, hoestdrank. Hij is wat dunnetjes, niet vol van smaak ondanks dat er wel veel smaken inzitten. Hij is erg makkelijk drinkbaar, lijkt echter in niets op echte wijn. Als mensen dit puur kopen omdat het zoet is dan raad ik ze toch liever Tawny Port aan. Wel iets duurder maar vele malen lekkerder.
23 december 2013
Le Haut-Médoc de Haut-Bages Libéral AOC Haut-Médoc 2008
Wanneer ik het heb over een 'kerstwijn' of 'winterwijn' dan bedoel ik daarmee vrijwel altijd rood. Niet te frivool, lichtvoetig en roodfruitig, nee, zwaar, animaal, houtgerijpt en vol zwart fruit moet-ie zijn. Zeg maar... een Parker-wijn. En uiteraard wordt-ie dan begeleid door een lap vlees, liefst wild, flink gekruid. Een wijn waar je op een snikhete dag in de zomer met een grote boog omheen loopt. Vandaag heb ik weer zo'n krachtpatser in m'n glas, wederom is karafferen een paar uur van tevoren gewenst. Niet te voorzichtig, gewoon verticaal in de hals van de karaf zetten en de zwaartekracht z'n werk laten doen. Vlak voor het inschenken schud ik de karaf zelfs nog even, allemaal bedoeld om zo'n wijn te openen. Na jaren eenzame opsluiting zal hij niet gelijk het achterste van z'n tong laten zien, je zult hem even moeten helpen uit zijn schulp te komen. Deze Bordeaux van de linkeroever is een blend van vooral cabernet sauvignon aangevuld met merlot, alcohol is 12,5%, klassieke opvoeding, dus in hout. Overigens zegt het alcoholpercentage niets over de kracht van een wijn. Denk dus niet dat een hoger percentage een krachtigere wijn oplevert, het heeft allemaal met de balans in de wijn te maken. In het glas helder, op wat wijnsteenkristallen na, kersenrood, licht magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel kruiden en hout, na het walsen komt daar een animale toets en het zwarte fruit bij maar ook iets fris, stophoest, anijs. In de mond hoge zuren, licht drogende tannines (4 uit 5), het hout, toch nog ietwat alcoholisch, lekker sappig, zwart maar ook rood fruit, beetje droppig in de afdronk. Zonder maaltijd inderdaad een beetje rauw op je dak, wat groen nog maar het lapje vlees maakt hem stukken beter verteerbaar. Ben heel benieuwd hoe deze wijn zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. Verkrijgbaar exclusief in december bij de C1000.
25.02.2016 Update: Perfect op dronk nu! Zelfs zonder te karafferen of extra beluchting gelijk al aangenaam in de neus en in de mond. Niks groens meer, geen overdreven houttonen, fruit alom, rood fruit zelfs. Heel erg fris, mooie smaakintensiteit, goed in balans. Blij dat ik hiervan een fles bewaard had.
25.02.2016 Update: Perfect op dronk nu! Zelfs zonder te karafferen of extra beluchting gelijk al aangenaam in de neus en in de mond. Niks groens meer, geen overdreven houttonen, fruit alom, rood fruit zelfs. Heel erg fris, mooie smaakintensiteit, goed in balans. Blij dat ik hiervan een fles bewaard had.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
22 december 2013
Domaine de la Vougeraie AOC Côte de Beaune 'Les Pierres Blanches' 2007
De Vougeot Clos du Prieuré staat nog op m'n wenslijstje, van hetzelfde domein nu deze Côte de Beaune uit 2007. Alcohol is 13%, ontsteelde druiven, geen toegevoegde gisten, 5 dagen koude inweking, daarna duurde het nog 21 dagen voordat de fermentatie begon waarbij de 'hoed' eenmaal daags werd ondergeduwd. Na het uiteindelijke persen volgde 10 maanden rust in Frans eikenhouten vaten van Allier waarvan 30% nieuw. In het glas helder, heel licht scharlaken rood, intensiteit 2 uit 5, licht oranje in de rand. Een wat rokerige neus, charcuterie, ziltig, gefrituurde aardappelschijfjes, venkel, kappertjes, groene olijven, zilveruitjes, walnoot. Nee, dit waren niet de begeleidende hapjes, dit is mijn complete geur-associatie. Een enorm complex 'bouquet' dat bij elke snuif weer interessanter wordt. Uiteindelijk toch maar m'n neus uit het glas weten te halen om een slok te nemen. Die valt ook niet tegen alhoewel de smaak iets achterblijft bij de opgewekte verwachting van het aroma. In de aanzet meteen al wat aardse tonen, vaak manifesteren die zich pas in de afdronk. Hoge zuren, een lichte wijn maar wel intens fruitige smaken van aardbei en kers, al duurt het wel een uurtje of twee voordat het hout zich wat meer op de achtergrond verbergt en de wijn wat ronder wordt. Erg lekker.
Labels:
biowijn,
bourgogne,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood
21 december 2013
Lamatum DO Ribera del Duero Crianza 2009
Tip nummer drie van de luxe wijnen verkrijgbaar exclusief in de maand december bij de C1000. Crianza, twaalf maanden rust in Amerikaans eiken, alcohol is 13,5%, druivenras tinta del país, beter bekend als tempranillo. In het glas helder, fel kersenrood gekleurd, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus overduidelijk het hout maar ook zwart fruit, licht animaal, koffie. In verband met de houtdominantie adviseer ik om hem minstens vier uur van tevoren flink te laten overklotsen in een karaf. De eerste slok gelijk vanuit de fles levert namelijk alleen maar hout op. Eventjes geduld en pas dan kun je hem goed beoordelen. Hoge zuren, een heel klein bittertje, stevige tannines (4 uit 5) maar wel rond, heel sappig. Smaken van vooral zwart fruit, koffie, walnoot, een beetje rokerig. Een complexe smaak die nog heel lang in je mond en slokpijp blijft hangen. Op dag twee voert het zwarte fruit zelfs de boventoon en is het hout vrijwel naar de achtergrond verdrongen. Heerlijke wijn met ruim voldoende spanning en karakter waar je de hele avond van kunt genieten. Eigenlijk is hij nu mooi op dronk, een of twee jaartjes opleg zal hem naar mijn mening wat droppiger maken. Ik heb er zelf meerdere flessen van ingeslagen en zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkeling.
Labels:
druif: tempranillo,
land: spanje,
rood
20 december 2013
Decugnano dei Barbi IGT Umbria Rosso 'Villa Barbi' 2011
Vaak staan van een blendwijn de gebruikte druivenrassen niet vermeld op het etiket, laat staan de verhoudingen. Wanneer de website van het betreffende wijnhuis dan ook geen soelaas biedt, stuur ik ze gewoon een email om die informatie te verkrijgen. Enzo Barbi beantwoordde hem en wist me te vertellen dat er drie verschillende rassen in zijn verwerkt, elk voor een derde, te weten sangiovese, merlot en cabernet sauvignon. De blend heeft dan ook nog zes maanden gerust in groot hout, alcohol is 14,5%. In het glas helder, diep magenta tot paars gekleurd, intensiteit 4 uit 5. In de neus kruidig, fris, fruitig, kers, erg jammy. Melkachtige aanzet, gevolgd door de smaak van zoete kers, kirsch. Licht drogende en nog wat rauwe tannines (4 uit 5), voldoende zuren, klein bittertje, een volle en fruitige smaak, er zit een gezonde spanning in de wijn, goed in balans. Zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in december bij de C1000.
Labels:
blend,
land: italië,
rood
14 december 2013
Landgoed Overst Voerendaal Auxerrois 2011
Aanvankelijk dacht ik geen positief verhaal over deze wijn te kunnen vertellen. Na een paar slokjes schreef ik hem af als zijnde te oud, licht geoxideerd. Ik ben blij dat ik inmiddels de ervaring heb dat je een fles wijn best één, twee dagen open kan laten staan en hij daarmee wel eens beter wordt. Neemt niet weg dat een witte wijn van oogstjaar 2011, gekocht in 2013 en toen nog 10 maanden bewaard, behoorlijk wat van zijn frisheid en fruitigheid heeft verloren. Ik mag hem dan misschien waarderen maar ik proef hem niet zoals de wijnmaker hem heeft bedoeld. Met de druif auxerrois heb ik weer een voor mij nieuwe mono-cépage te pakken. Oorspronkelijk komt hij uit de Elzas maar ook in de heuvels van Limburg gedijt hij goed. Alcohol is 11,5%, geen hout. In het glas helder, licht strogeel met een groene gloed. In de neus behoorlijk aromatisch, beetje grassig, ziltig, kruidig, geuren van zonnebloemolie, maïs, mango, perzik, ingedroogde honing. In de mond een hele lichte tongtinteling, hoge zuren, redelijk vol van smaak, beetje ziltig. Mango, perzik en die ingedroogde honing komen ook hier weer terug. In combinatie met schaal- en schelpdieren of klassiek bereide asperges helemaal niet verkeerd, ook na twee jaar niet.
Labels:
druif: auxerrois,
land: nederland,
wit
13 december 2013
Cono Sur DO Valle del Maipo Single Vineyard Block n° 18 El Recurso Cabernet Sauvignon 2011
Houtopvoeding van 12 maanden in Franse eikenhouten vaten, geen barriques, alcohol is 13,6%. In het glas helder, dieprood van kleur, intensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel een miniem hintje hout, na het walsen ruik ik het nauwelijks nog terug. Wel kersen, cassis, jammy, pruimen, bramen... hij ruikt echt 'dik'. Ondanks dat het een jonkie is, ruik ik toch iets 'belegens'. In de mond is-ie fris (lichtgekoeld), droog, hoge zuren, sappig, milky, jammy, redelijk aanwezige maar wel ronde tannines, een bittertje in de finale. Smaken van voornamelijk kersen en pruimen met een hoge smaakintensiteit. Ook in de mond voelt-ie volwassen aan, gerijpt. Komt erg 'Europees' over en dat is een compliment. Ik denk dat je deze elegante krachtpatser zeker nog zo'n tien jaar kunt bewaren. Een hele mooie serie, die Single Vineyard van Cono Sur. Verkrijgbaar bij de Mitra.
Labels:
biowijn,
druif: cabernet sauvignon,
land: chili,
rood
12 december 2013
Bodegas Lozano DO La Mancha Aureum 'Gran Oristan' Gran Reserva 2007
Ik maakte al kennis met hem op de 'Sneak Proefview' van de C1000 en tipte 'm gelijk op FaceBook en Twitter. Nu ligt hij dan toch echt in de winkels, wees er snel bij, op is op. Een speciaal ingekochte luxewijn, normaal €7,99, nu €4,99. In het redelijk kleine filiaal in de stad waar ik woon was het schap al gelijk de eerste dag leeg. De laatste vijf flessen wist ik zelf te bemachtigen, sorry daarvoor. Alcohol is 13,5%, druivenrassen tempranillo 65% en cabernet sauvignon 35%, 24 maanden houtopvoeding in een mix van Frans en Amerikaans eiken. In het glas helder, fel kersenrood, kleurintensiteit 3 uit 5, licht magenta in de rand. Een frisfruitige neus, het hout nauwelijks te ruiken, rode bessen, bramen, frambozen, klein beetje perendrups. Hoe langer de fles openstaat, hoe donkerder het fruit in de neus wordt. Ook komt er iets animaals bij. Ontwikkeling in de neus. Ook in de mond begint hij heel fruitig, hoge zuren, nauwelijks tannines, licht bittertje in de finale. Het hout is goed gedoseerd, een lichte vanilletoets. Hij is ontzettend sappig, vol rood en zwart fruit, kersen, pruimen. Naarmate de bodem van de fles in zicht komt gaat het zwarte fruit domineren. Nog een tikje jong maar nu al mooie ontwikkeling ook in het glas. Een heerlijke 'nasmaak' blijft nog ellenlang in je keelholte hangen. Prachtig. Van de overige vier flessen in m'n voorraad zal ik er elk jaar eentje opentrekken om de evolutie te volgen. Aanrader.
26.11.2016 Update: Vandaag open ik m'n laatste fles. Ik weet het: dat is een jaar te vroeg maar ik heb er in de tussentijd ook eentje weggegeven (die ik tussen haakjes zelf ook nog heb mogen proeven). Ik zou hem weer tussen m'n aanraders zetten. Hij is nog steeds fris en fruitig maar nu ook 'rond', compleet, af. Precies op z'n top, à point, op dronk. Destijds was Spike Huisman de inkoper van de wijnen van de C1000 en ik kan gerust zeggen dat hij een zeer goede keus heeft gemaakt met deze wijn. Inmiddels is hij vertrokken naar de Albert Heijn. Laten we er van uitgaan dat zijn neus ook het assortiment van de AH naar een hoger plan zal brengen.
26.11.2016 Update: Vandaag open ik m'n laatste fles. Ik weet het: dat is een jaar te vroeg maar ik heb er in de tussentijd ook eentje weggegeven (die ik tussen haakjes zelf ook nog heb mogen proeven). Ik zou hem weer tussen m'n aanraders zetten. Hij is nog steeds fris en fruitig maar nu ook 'rond', compleet, af. Precies op z'n top, à point, op dronk. Destijds was Spike Huisman de inkoper van de wijnen van de C1000 en ik kan gerust zeggen dat hij een zeer goede keus heeft gemaakt met deze wijn. Inmiddels is hij vertrokken naar de Albert Heijn. Laten we er van uitgaan dat zijn neus ook het assortiment van de AH naar een hoger plan zal brengen.
Labels:
aanrader,
blend,
land: spanje,
rood
11 december 2013
Bodegas Virgen del Águila DO Cariñena Monte Plogar Gran Reserva 2006
Soms heb je dat. Zin in een wijn waarbij de spreekwoordelijke splinters je tong prikkelen. Op koude winterse dagen naast het blok hout dat je op het haardvuur gooit, ook een blok hout 'in je bek'. Ooit vocht ik als een Don Quichot tegen deze vorm van wijnmishandeling maar inmiddels heb ik die periode achter me gelaten. Zo af en toe heeft een wijn hout nodig, liefst mooi gedoseerd, bij uitzondering 'over de top'. Don Quichot kwam uit Spanje, vineuze houtbommetjes vaak ook. Crianza, reserva, gran reserva; oplopende gradaties van houtopvoeding en wettelijk vastgelegd in Spanje. Gran reserva moet minimaal 18 maanden hebben gerust in eikenhouten barriques, één en ander afhankelijk vanuit welk wijngebied hij komt. Vandaag eentje uit Cariñena, een blend van cabernet sauvignon, tempranillo en garnacha, alcohol is 13,5%. In het glas diep donkerrood, intensiteit 4 uit 5. Een frisse, fruitige neus, geen spoortje van houtopvoeding merkbaar, een beetje stalig, rabarber, rode bessen. In de mond hoge zuren, nauwelijks tannines, fris, fruitig, rode bessen en dan eindelijk toch nog een flinke dosis kokos en in iets mindere mate vanille. Splinters blijven ruimschoots achterwege. Een beetje jammer, want met die verwachting trok ik 'm open. Ik vrees dat ik 'm dan een jaartje of vijf tot tien langer had moeten laten liggen. Hij is nu nog ontzettend jong, een beetje eenvoudig ook, weinig diepgang. Verder niks mis mee, sappig glas wijn.
Labels:
blend,
land: spanje,
rood
10 december 2013
Swartland Winery Renosterbosrug Cabernet Sauvignon 2011
Alcohol is 14%, geen houtopvoeding, wellicht gebruik van staven of chips in de tanks. In het glas helder, dieprood gekleurd, intensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel licht aromatisch, na het walsen kruidig en fruitig, een mix van rood en zwart fruit. In de aanzet een mini-zoetje, gevolgd door hoge zuren, tannines 3 uit 5, heel jammy, milky en sappig. Smaken van kersen en pruimen, geen karakter of terroir-expressie. Niks mis mee, heel toegankelijk, makkelijk doordrinkbaar, typische omschrijving van een supermarktwijn die bij een groot publiek in de smaak moet vallen.
Labels:
druif: cabernet sauvignon,
land: zuid-afrika,
rood
09 december 2013
Cantina Valpantena IGT Veneto 'Torre del Falasco' Corvina 2010
Blij ben ik dat ik weer een voor mij nieuwe mono-cépage mag proeven, van de corvina dit keer, corvina veronese om volledig te zijn. Meestal zit deze druif in de blend samen met rondinella en molinara om er Valpolicella wijnen mee te maken. Alcohol is 13%, geen hout. In het glas helder kersenrood, intensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel kruidig maar ook een beetje waterig, de geur van een zomerse regenbui. Na het walsen vooral rood fruit, rabarber en ijzer. In de mond fris, knisperend vers rood fruit, bessen, kersen, tenenkrommend hoge zuren, nauwelijks tannines, ook weer een ijzersmaakje, beetje dunnetjes allemaal. Op dag twee werd hij iets ronder. Toch eens een wat duurder exemplaar met houtrijping gaan proberen. Ik denk niet dat ik een goed beeld van de corvina heb gekregen nu.
Labels:
druif: corvina veronese,
land: italië,
rood
08 december 2013
Porto Quevedo Colheita 1996
Het toetje van de avond, vergezeld van noga, vijgen, pruim-amandel-rolletje, walnotenkaas, Rochebaron-kaas en kletzenbrood. Alcohol is 19,5%, houtrijping minimaal zeven jaar. In het glas helder, scharlakenrood, kleurintensiteit 3 uit 5. De kleur verrast me, ik had hem veel lichter en wat bruiner verwacht, getaand dus, het is tenslotte een tawny. Ook de neus is verrassend, ontzettend fruitig, niks oxidatiefs, verder nog chocola, krenten en vijgen. In de mond zacht zoet, hele hoge zuren, branderig op de tong, scherp. Heel fruitig, ook iets noterigs. Ik denk dat ik hem het liefst nog zo'n twintig jaar had laten liggen, als ik een fruitige Port wil dan neem ik wel een ruby. Desondanks was het potentieel heel goed te proeven en was het natuurlijk gewoon een lekker dessert.
Labels:
blend,
land: portugal,
port,
zoet
07 december 2013
Château Carbonnieux AOC Pessac-Léognan 1998 'Grand Cru Classé de Graves'
De Bordeaux classificatie van 1855 bestaat, op één uitzondering na, louter uit wijnen van appellaties die in de Médoc liggen. Die uitzondering is dan ook gelijk een Premier Cru Classé, de Château Haut-Brion uit Pessac, Graves (sinds 1986 Pessac-Léognan). Pas in 1953 kwam Graves met zijn eigen classificatie. Daar staat het exemplaar van vandaag ook in, de Château Carbonnieux. Het hoofdgerecht van het diner bestond uit varkenshaas. Wit vlees, doorgaans drink je daar een zware witte of een lichte rode wijn bij. Ik dacht dat een Bordeaux uit 1998 ondertussen wel wat lichter geworden zou zijn in al die jaren, zowel van kleur als van smaak, dus trok ik hem bij dit gerecht open. Alcohol is 12,5%, klassieke vinificatie, dus houtopvoeding, een blend van voornamelijk cabernet sauvignon, ongeveer een derde merlot en de rest aangevuld met cabernet franc en/of petit verdot. De exacte formule kon ik van dit jaartal zo snel niet achterhalen. In het glas helder kersenrood, licht oranje in de rand, kleurintensiteit 4 uit 5. Een prachtige neus, belegen, charcuterie, tikje animaal, zwart fruit, pruim. In de mond hoge zuren, afgebouwde en ronde tannines. Smaken van zwart fruit, koffie, cacao, rokerig. Lekker oud maar toch nog fraîcheur. Krachtiger dan ik had verwacht. Wat is dit nog levendig! In één woord: WAUW!
Labels:
blend,
bordeaux,
grand cru classé de graves,
land: frankrijk,
rood
06 december 2013
Diemersfontein WO Wellington 'Carpe Diem' Chenin Blanc 2009
"Echt, Bart?" zeg ik tegen mezelf, "zou je dat wel doen? Een witte wijn uit 2009 kopen?" Ik twijfel, ik kijk nog 'ns. Chenin blanc, niet uit het goedkoopste segment, wat kan er misgaan? Helemaal niks blijkt achteraf. 'Carpe Diem' heet hij dan ook nog 'ns, mijn levensmotto. Chenin blanc, savagnin, riesling; een paar voorbeelden van druiven waarmee je witte wijnen kunt maken die best een paar jaartjes kunnen blijven liggen. Deze chenin was de begeleider van het voorgerecht van gebakken pesto-gamba's. Alcohol is 13,5%, de druiven werden in drie keer geoogst om ervoor te zorgen dat er ook nog voldoende zuren aanwezig zijn. Van de optimaal rijpe oogst werd 35% gefermenteerd in nieuw Frans eiken, de rest in roestvrij staal, alles rustte nog negen maanden 'sur lies' waarna dit kind werd geboren. In het glas strogeel, intensiteit 3 uit 5. In de neus licht aromatisch, een klein beetje Velpon, honing, zonnebloempitten. In de mond ruim voldoende zuren, een bittertje, filmend, vettig, een heel klein zoetje, het hout prachtig gedoseerd, goed in balans. Vooral kruidig, ook die zonnebloempitten komen weer in de smaak terug. Fruit is moeilijk te benoemen, het zoetje heeft iets weg van tropisch fruit. Een enorm intrigerende wijn, enigszins complex, moeilijk om van af te blijven. De wijn-spijs combinatie pakte zeer goed uit. Een aanrader.
Labels:
aanrader,
druif: chenin blanc,
land: zuid-afrika,
wit
05 december 2013
Oudinot Champagne Brut
Op het heerlijk avondje trek ik een champagne open. Het aperitief van het wijnarrangement bij een familiediner. Alcohol is 12%, gebruikte druivenrassen de 'usual suspects' pinot noir, pinot meunier en chardonnay. In het glas goudgeel, een intense mousse, grote bubbels. Fris in de neus, munt, groene appel, Venco zwart-witjes, brioche. In de mond hoge zuren, snaarstrak. Smaken van limoen, citroen, grassig, zwart-witjes, brioche, amandel, champignon. Een goede start en een zeer betaalbaar exemplaar.
Labels:
blend,
champagne,
land: frankrijk,
sprankel
04 december 2013
Bodegas Castaño DO Yecla Monastrell 2010
Monastrell, mourvèdre buiten Spanje, mag ik tot één van m'n favoriete druiven rekenen. Wijnen hiervan hebben me nog nooit teleurgesteld. Eerder had ik de 2003 van dit huis besproken, nu de 2010 en men is ondertussen biologisch gegaan. Alcohol is 13,5%, geen hout. Een heldere kersenrode kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus milky, jammy maar toch ook fris. Licht noterig en aparte geuren van venkel en rabarber. In de mond een intense smaak, licht alcoholisch, hoge zuren, een bittertje, tannines 3 uit 5. Smaken van voornamelijk pruim aangevuld met iets rokerigs, tabak, sigarettenas. Heel apart maar daarom in het geheel niet minder lekker. Ik genoot.
Labels:
biowijn,
druif: mourvèdre,
land: spanje,
rood
03 december 2013
Pairing Collection AOC Bordeaux Blanc 'Salmon & Trout' 2012
Witte Bordeaux passeert niet vaak de revue op Wijn-Blog, onterecht. Alhoewel rood uit deze contreien naar mijn smaak vaak wat groen en hoekig overkomt, wit is meestal erg fris, fruitig en toegankelijk. De spijs-suggestie is zalm of forel, het werd kabeljauw. Alcohol is 12%, druivenrassen 80% sauvignon blanc en 20% sémillon, geen houtopvoeding. In het glas heel licht goud-geel. In de neus duidelijk de sauvignon blanc, buxus, verder nog tropisch fruit, meloen, peer, ananas, mango, lychee. Ik stel me in op iets molligs maar dat valt reuze mee, de sauvignon blanc zorgt voor lekker hoge zuren, grassigheid, mineraliteit. Ontzettend fris en fruitig, vooral tropisch fruit. Een lekkere doordrinker.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
wit
02 december 2013
Château de Seguin AOC Bordeaux Supérieur 2009
Ik neem eens even kritisch m'n voorraad Bordeaux onder de loep. In de zomervakantie dit jaar maakte ik voor het eerst kennis met een Bordeaux 'Grand Cru Classé en 1855' en eindelijk werden mijn ogen geopend. Er is echt een klasseverschil. Misschien een beetje voorbarig om dat na pas één Cru Classé al te zeggen maar het voelde wel zo. Dit was er ook nog eens eentje van de hand van Michel Rolland, de beste man weet als geen ander hoe je de smaak van een wijn moet sturen in de kelder, én uit het sublieme oogstjaar 2009. Hij had zeg maar alles mee. Later op Wijn-Blog volgt de bespreking ervan maar dat er meer Bordeaux van dit kaliber gaan volgen staat al als een paal boven water. De prijzen vallen me eigenlijk ook nog wel mee, vooral de quatrième en cinquième Cru's dan. Om daarvoor plaats te maken in m'n kelder moet het 'goedkope' spul wijken. Alcohol is 13,5%, druivenrassen merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, geen merkbare houtopvoeding, of het zou in grote foeders moeten zijn geweest. In het glas helder kersenrood, intensiteit 3 uit 5. Een rijpe, zwoele neus, animaal, zwart fruit, beetje rokerig. In de mond hoge zuren, stevige tannines (4 uit 5), een bittertje, smaken van rijp zwart fruit. Een tikje jong nog, zeker oogstjaar 2009 mag wel wat langer liggen, hij komt nog wat groen, wat hoekig over. Vijf tot tien jaar rust kan deze wel hebben. Pas op dag drie werd hij wat ronder en toegankelijker.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
01 december 2013
Domaine La Suffrène AOC Bandol Rouge Tradition 2009
Wanneer we worden uitgenodigd om bij m'n zus te komen eten heeft m'n zwager steevast een uitdaging voor me klaarstaan: 'wijntje raden'. "Ja broer, je bent tenslotte vinoloog of niet". Hij gaat dan ook echt naar een wijnwinkel toe met de vraag of er iets uitzonderlijks, iets a-typisch op de schappen staat. Bij het diner gaat-ie me dan eerst dronken voeren met een Prosecco, een witte wijn en een rode wijn om vervolgens de blinde 'instinker' te serveren. Ietwat beneveld probeer ik dan toch nog analytisch te proeven. Flinke 'kerkramen' in het glas. Helder, dieprood. Een frisse neus, milky, jammy, licht noterig. In de mond hoge zuren, alcoholisch, een bittertje, chocola, zwart fruit, een enorm hoge smaakintensiteit. Ik zeg: "Nieuwe Wereld". Niet dus. Bandol. Alcohol 15,5%, een blend van de druiven mourvèdre 55%, grenache 20%, cinsault 15% en carignan 10%, 18 maanden houtopvoeding in grote foeders. Met recht een winterwijn. Verkrijgbaar bij Martijn de Kleuver.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
28 november 2013
Sneak Proefview C1000
Op het hoofdkantoor van de C1000 werd ik in de gelegenheid gesteld om een selectie wijnen te komen doorproeven. Een tiental daarvan is al een vaste waarde op het schap, een stuk of twintig komen éénmalig het assortiment versterken en wel in het immer feestelijk drukke, en wijnmaand bij uitstek, december. Van alle verkochte wijn in de wereld wordt maar liefst 95% aan de kassa van een supermarkt afgerekend. Het grote probleem van de inkoper is dat hij wijnen moet selecteren die veel mensen aanspreken. En met een gemiddelde aanschafprijs in Nederland van om en nabij de €2,80 per fles, mag het ook nog eens niks kosten. Best jammer. Afgezien dat veel kleine wijnboeren moeten ploeteren om het hoofd boven water te kunnen houden, is er in een iets hoger prijssegment zoveel moois te ontdekken voor de welwillenden. Neemt niet weg dat er af en toe verschrikkelijk mooie pareltjes in de super kunnen staan. En daarvan zaten er vandaag meerdere bij. Jammer dat die alleen actiematig zullen verschijnen maar gezien de marges is dat maar beter ook, anders zou er verlies gedraaid gaan worden. De gehele selectie was nergens vervelend, allemaal even toegankelijk, 'zelfs' de Bordeaux. De pareltjes hou ik eigenlijk het liefst nog even stil tot aan januari. De meeste zijn beperkt beschikbaar en ik wil zelf niet misgrijpen in de winkel. Maar vooruit, laat ik niet flauw zijn. Ik heb er vier geproefd waarvan je gerust een doosje kunt inslaan. En dan elk jaar een fles openen om de ontwikkeling te volgen. Mijn tips: Villa Barbi Umbria Rosso 2011, Lamatum Ribera del Duero Crianza 2009, Gran Oristan Bodegas Lozano Gran Reserva 2007 en Le Haut-Médoc de Haut-Bages Liberal 2008.
26 november 2013
Schloss Vaux Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Brut 2008
Alcohol is 12,5%. Een hele intense mousse in het glas, grote bubbels, strogeel van kleur. Geuren van ananas, citroen en een hintje van de gistcellen. In de mond hele hoge zuren, ik ben niet anders gewend van riesling, snaarstrak, een bittertje ook nog erbij. Smaken van citroen, groene appel, grapefruit, vooral grapefruit en een klein beetje champignon. Klassebubbel. In Nederland exclusief verkrijgbaar via Eikenvat.
Labels:
druif: riesling,
land: duitsland,
sprankel,
wit
23 november 2013
Weltevrede Estate WO Robertson 'Ouma se Wyn' 2010
Op de eigen site staat de muscat de Frontignan vermeld als gebruikt druivenras, dit is echter dezelfde als de muscat blanc à petits grains. Alcohol is 17%, geen houtopvoeding. In het glas intens donkergeel tot oranje-amber-koper gekleurd, intensiteit 4 uit 5 voor wit. In de neus abrikoos, perzik, mandarijn, sinaasappelschil, ananas. In de mond volzoet, mooie zuren, een klein bittertje, tikje alcoholisch. Smaken van vooral abrikoos, perzik, sinaasappelschil. Doet me een beetje aan Lara Kruskovac perenlikeur denken. Goed in balans, erg lekker. Zie de site van Weltevrede-Estate voor de verkoopadressen.
22 november 2013
Bodegas Aragonesas DO Campo de Borja 'Duque de Sevilla' Tinto Joven 2009
Alcohol is 13%, vermoedelijk een beetje hout gezien maar zeer kort, een maand of drie schat ik. In het glas donkerrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Een neus van zwart fruit, leer, cacao, koffie. In de mond hele hoge zuren, drogende tannines (3 uit 5). In de smaak komt er een hint van dat hout naar voren, verder nog bosbessen, bramen, pruimen, stophoest, koffie en helaas pas in de afdronk bemerk ik iets mufs. Zo subtiel maar eenmaal benoemd kan ik er niet meer omheen: kurk. Niet in de neus, niet tijdens het proeven, puur en alleen in de afdronk. Ik zei het al eens eerder: niets is vervelender dan 'een beetje' kurk.
Labels:
druif: grenache,
kurk,
land: spanje,
rood
21 november 2013
Domaine du Bois Dieu Pasquier Desvignes AOC Beaujolais Primeur 2013
Het is de derde donderdag in november, tijd voor.... Beaujolais Nouveau! Ondanks mijn voornemen vorig jaar om dit keer eens over te slaan ben ik weer gezwicht, heb toch weer een flesje gekocht. Het liefst had ik even wat verder omgereden om er eentje van Jean-Paul Brun te bemachtigen, eentje die naar verluidt niet het karakteristieke smaakprofiel van banaan, kruidkoek en perendrups bevat. Maar ja, benzine is duur tegenwoordig dus heb ik er maar een uit de lokale supermarkt vandaan gehaald. Alcohol is 12%. De kleur: helder, fel magenta, intensiteit 2 uit 5. De neus: jawel hoor, ik had toch even moeten omrijden. De macération carbonique spat het glas uit, banaan, kruidkoek, speculaas, perendrups... het zit er allemaal weer in. In de mond hoge zuren, lage tannines (1 uit 5), wel drogend, beetje dunnetjes, heel klein zoetje. Smaken van zoete kers, framboos, perendrups, kruidkoek. Ooit, toen ik nog sterk anti-hout was, kon ik deze stijl wel waarderen maar ik verlang nu eigenlijk toch wel weer naar iets meer diepgang uit een Frans of Amerikaans vaatje. Mocht je die van Jean-Paul Brun willen proeven dan adviseer ik een sessie bij De Wijntherapeut.
Labels:
druif: gamay,
land: frankrijk,
primeurwijn,
rood
16 november 2013
Cono Sur DO Valle del Bio-Bio Single Vineyard Block n° 23 Rulos del Alto Riesling 2012
Alcohol is 13,5%, geen hout. De kleur is lichtgeel, intensiteit 2 uit 5. In de neus floraal, tonen van honing, citroen en ananas. In de mond een lichte tongtinteling, heel klein zoetje, hoge zuren. Smaken van ingedroogde honing, Velpon, munt. Een enorm droge wijnbeschrijving voor een wijn die ik eigenlijk meesterlijk mooi vind. Chileense riesling op z'n Duits. Knisperend fris, strak, mineralig, precies de juiste balans. Een enorm spannende wijn die te makkelijk doordrinkt terwijl je er eigenlijk zo lang mogelijk van dient te genieten. Wat is dit prachtig gemaakt. Terroirwijn uit Chili en gewoon in Nederland verkrijgbaar bij de Mitra voor €14,99. Hollen naar de winkel!
Labels:
biowijn,
druif: riesling,
land: chili,
wit
15 november 2013
Marqués de la Concordia Hacienda Zorita Unamuno Vineyard Arribes del Duero Natural Reserve Syrah 2009
De eerste prijs voor langste naam heeft hij alvast binnen. Alcohol is 14%, 24 maanden hout in Amerikaans en Frans eiken. Ik moest een wijn meebrengen voor bij een kruidig curry-gerecht. Een gepeperd wijntje dus. Mijn eerste gedachte gaat bij wit dan uit naar gewurztraminer maar er werd om rood verzocht. Dan lijkt mij syrah de enige overgebleven optie. Toch nog even Googelen voor de zekerheid en de bevestiging krijg ik op www.wijn.nl, hoe simpel kan het soms zijn. In het glas helder, felrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus, milky, jammy, een mix van rood en zwart fruit, flink walsen en even geduld levert me ook nog cacao, tabak, iets rokerigs en leer op. In de mond hoge zuren, alcoholisch, beetje branderig op de tong, tannines 2 uit 5. Smaken van zoete kers, een pepertje, vanille, hout maar mooi geïntegreerd, milky, een hoge smaakintensiteit. Erg lekker, nu al en ik heb er geen spijt van hem geopend te hebben maar een jaar of tien kan hij zeker nog hebben. De wijn-spijs combinatie pakte goed uit, zowel gerecht als wijn bleven overeind.
Labels:
druif: syrah,
land: spanje,
rood
14 november 2013
Pairing Collection AOC Bordeaux 'Chops & Burgers' 2012
Wanneer ik 'chops' door de vertaalmachine haal komt er 'karbonades' uit. Ik naar de super voor karbonades, geen zin in 'burgers', die had ik de dag ervoor al gehad. Karbonades, karbonades... ik zoek me een ongeluk bij het rundvleesschap. Alleen bij het varkensvlees zie ik ze liggen terwijl er toch echt een koe op het etiket staat afgebeeld. Dan maar varkenskarbonades. Weer thuis toch nog even Googelen; karbonade van rund noemt men kotelet... weer wat geleerd. Deze Bordeaux is geblend met 60% merlot en 40% cabernet sauvignon, alcohol is 13%, geen hout. In het glas dieprood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus milky, jammy, framboos, zoete kers, perendrups, kruidkoek... gevalletje thermovinificatie of wellicht gistsoort VR5 weer eens van stal gehaald? In de aanzet een zoetje, hoge zuren, een heel licht bittertje, nauwelijks tannines. Smaken van zoete kers, perendrups. Ontzettend jammy en milky, bijna alsof je een 'Wicky' aan het drinken bent. De combinatie met de flink gekruide en gegrilde karbonades pakte niet zo goed uit, de wijn was er wat te frivool voor, niet krachtig genoeg. Ik denk dat de combinatie met jonge kazen beter werkt.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
13 november 2013
Duquesa de Valladolid DO Rueda Verdejo 2011
Iets te lang laten liggen deze verdejo, alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. In het glas citroensapgeel met een groene zweem. Op de stille spiegel, iets te koud geserveerd echter, nauwelijks aromatisch. Na het walsen geuren van zonnebloemolie, mango, perzik. In de mond begint hij droog, toch zit er iets van ingedroogde honing en Venco zwart-witjes in. Gelukkig nog voldoende hoge zuren, wat vettig, die zonnebloemolie, kruidig en aangenaam ziltig. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat hij een jaartje of anderhalf terug veel frisser en fruitiger zou zijn geweest. Ik heb nog behoorlijk wat wit uit 2011 in m'n voorraad, laat ik maar weer eens gaan doordrinken.
Labels:
druif: verdejo,
land: spanje,
wit
12 november 2013
Thierry Rodriguez 'In Optimis' AOP Minervois 2012
Gebruikte druivenrassen: carignan van 'volwassen' stokken, grenache van oude stokken en syrah, alcohol is 13%, geen houtopvoeding. Fel magenta tot purper in het glas, kleurintensiteit 3 uit 5. Licht kruidig in de neus, zoete kers, perendrups. Hetzelfde verhaal in m'n mond aangevuld met framboos, hoge zuren, een bittertje, erg sappig. Volgens mij is hier thermovinificatie toegepast. Op dag twee smaakt hij een tikkeltje boerser en daarmee ook wat spannender, maar het houdt niet over.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
11 november 2013
Cono Sur DO Valle de San Antonio Single Vineyard Block n° 25 La Palma Syrah 2011
Ze zeggen wel eens: "Een grootse wijn drink je uit een groot glas". Nu wil ik niet op de zaken vooruit lopen, de wijn moet immers nog geproefd worden maar ik heb zo het idee dat de keuze voor een groter glas dan gebruikelijk een juiste is. Alcohol is 14,1%, houtopvoeding? Zo op de eerste snuif op de stille spiegel te beoordelen wel, er staat op het etiket echter niets hierover vermeld. Internet biedt uitkomst: maar liefst 14 maanden in Frans eiken lees ik in de fiche technique. Diep donkerpaars in het glas, kleurintensiteit 5 uit 5. In de neus dus eerst hout, na het walsen heel kruidig, volrijp rood fruit en zwart fruit, tabak, een stinkertje, animaal, leer. In de mond een heel klein zoetje in de aanzet, toch is hij droog, mooie zuren, lage tannines (2 uit 5). Smaken van zoete kers, pruim, cacao, een leertoon. Een enorme smaakintensiteit, sappig, een ellenlange afdronk. Verre van log, hij is heel elegant en erg goed in balans. Prachtwijn. Verkrijgbaar bij de Mitra.
Labels:
biowijn,
druif: syrah,
land: chili,
rood
10 november 2013
Vinifference Najaarsproeverij 2013
Vandaag kon je kennis maken met andere wijnen, geen dertien in een dozijn maar wijnen met karakter. Liefst 32 wijnen werden hiervoor geselecteerd door Martin de Smet van Vinifference. Voor de verandering was het een keer droog toen ik naar de Kloosterhoeve te Harmelen toog. Voor de derde keer alweer vond de proeverij plaats in 'De Hooimijt'. Een ruimte groot genoeg om het toch behoorlijk grote aantal geïnteresseerden in te kunnen ontvangen. Serieus geproefd werd er, overlegd, notities gemaakt. In mijn geval over geur, smaak en balans, in de meeste overige gevallen over hoeveel dozen men van een bepaalde wijn wilde inslaan. November en december zijn de wijnmaanden bij uitstek. Vooral het kerstdiner in huiselijke sfeer is niet meer weg te denken zonder wijn of zelfs een wijnarrangement. Net even dat beetje extra uitsloven in de keuken, lekker lang tafelen in leuk gezelschap, uitbuiken na het dessert met een mooie Port of een andere hemels zoete wijn. Zo'n najaarsproeverij is dan uitermate geschikt om eens eventjes wat moois uit te zoeken. Bij Vinifference hoef je dan niet zo heel ver te zoeken. Geen enkele obscure wijn, niks hoekigs of logs. Wel rond en vol, of desgewenst strak en mineralig. Hooguit dat er ergens nog iets groens tussenzit. Zo eentje die eigenlijk pas over een paar jaar geopend moet worden. Die kun je natuurlijk ook alvast inslaan, goed voor de langetermijnplanning zal ik maar zeggen. Mijn persoonlijke favorieten kun je vinden op m'n FaceBook-pagina.
06 november 2013
Verzoekje: Mas du Petit Azegat VdP Bouches du Rhône 2011
Bouches du Rhône... je zou verwachten dat dit een wijn is uit de wijnregio Rhône maar dat is het niet. Hij komt uit de Provence. Een biologische wijn, druivenrassen niet vermeld maar dankzij een oplettende lezer (vriendelijk dank Guill) leer ik dat het een wat aparte blend is van 50% merlot, 25% cabernet sauvignon en 25% caladoc, geen houtrijping, alcohol is 14%. Donkerpaars van kleur, magenta in de rand, intensiteit 4 uit 5. Sterk aromatisch, heel fruitig, zoete kers, kruidig, cassis. In de mond hele hoge zuren, ronde tannines (3 uit 5), tikje alcoholisch, klein bittertje in de finale. Fruitige smaak, voornamelijk van zoete kers, met een hoge smaakintensiteit.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood,
verzoekjes
04 november 2013
Sprankelend, wit, maar vooral oud
Wanneer iemand in mijn vriendenkring of van de familie van zijn oude wijnvoorraad af moet, denkt hij aan mij. Af en toe zit er nog wat drinkbaars tussen, voornamelijk wanneer het rood is. Gisteren kreeg ik een verzameling witte en sprankelwijnen mee. Ik ben altijd wel in voor een experimentje. Ik begin met de sprankelwijnen waarvan eerst eentje zonder alcohol, sap van witte druiven met ingespoten koolzuur. Bij het openen begin ik al gelijk te lachen: er zit geen druk meer in de fles. Bij het inschenken geen enkel bubbeltje en de kleur is donker amber tot koper. De geur is oxidatief en muf. Ik waag een slok: mierzoet! En kurk. Door de gootsteen ermee. Ik vervolg met een Clairette de Die Brut, 12% alcohol. Hij plopt, da's al een goed teken. Donkergeel in het glas, bubbels en een mousselaagje. Een beetje weeïge geur, ook muf. En ook hier weer: kurk. Nummer twee voor onze gelukkige gootsteen. Het volgende slachtoffer is een Rosé Pétillant, oftewel rosé met bubbels. Lingot Martin 2003 demi-sec, 8% alcohol, méthode ancestrale, geïmporteerd door de Heeren van Heusden. "Pffft" in plaats van "Plop"! Bubbels en een intense mousse, donker oranje tot licht kersenrood gekleurd. Het aroma van gistcellen, brioche maar helaas ook weer wat muffigs. Behoorlijk zoet en een klein beetje kurk, er is niets ergers dan 'een klein beetje kurk'. Net te weinig dat je zegt "Bah!", genoeg om het storend te vinden. Maar voor bubbels uit 2003 valt het me eigenlijk nog mee, er zaten nog voldoende zuren in en de mousse bleef intens. Vervolgens een Vin Mousseux de Qualité Chardonnay Brut, alcohol is 12%. Een bescheiden plop, een wat matte mousse, donkergeel van kleur. Oxidatief in de neus en ook hier weer kurk. Reageert koolzuur met kurk ofzo? Statistisch heeft 1 op de 10 flessen stille wijn kurk en dan heb ik het over de bacterie, niet het afsluitmiddel, maar ik heb nu al een score van 4 uit 4. Hebben sprankelwijnen misschien een andere wijze van ouderen waardoor ze altijd muf smaken/ruiken na een bepaalde leeftijd? Hoe dan ook, ik ga verder met een Cava Brut van Castell de Vilarnau, alcohol is 11,5%. Plop en een redelijk intense mousse, donkergeel in het glas. In de neus: kurk. En niet zo'n klein beetje ook. Die ga ik niet eens in de mond nemen, die gaat gelijk door het putje. De fles waarvan ik denk dat het misschien nog iets zou kunnen zijn heb ik voor het laatst bewaard. Hierop is de stoflaag het minst. Een Prosecco Spumante van Collalbrigo, alcohol is 11%. Het begint al met de plop, meer een explosie, de kurk springt gelijk in de champignon-stand terug, dit lijkt inderdaad wel vers te zijn. Hoorbare bubbels, aanhoudende slierten en een hele intense mousse, heel lichtgeel van kleur met een groene zweem. Fris in de neus, jawel; munt, honing, hoestdrank... op zich vrij vreemde geuren voor een Prosecco. Groene appel zou ik eerder verwachten. In de mond in ieder geval geen kurk, wel een heel klein zoetje, mooie zuren, drogend, munt. Ik slik voor het eerst door. Deze zou ik m'n gasten in ieder geval nog wel durven voorzetten.
Ik ga verder met de stille wijnen. Eerlijk gezegd heb ik daar helemaal geen vertrouwen in; 1990, 1992, 1997 en 1998. Geen rieslings, geen Vin Jaune, geen andere wijnen die goed kunnen ouderen of bedoeld oxidatief horen te zijn. Ik vrees dat deze wijnen dat echter toch zijn maar dan vanwege de ouderdom. Op volgorde van leeftijd begin ik met de Castillo de Liria DO Valencia, droge witte wijn, geen vermelding van gebruikte druivenrassen, alcohol is 12%. De kurk is doorweekt en komt er veel te gemakkelijk uit. Intens amber van kleur, een Sherry-achtige geur. Ik hou van Sherry maar hiervan neem ik echt geen slok. De tweede wijn is een Saumur, het druivenras is chenin blanc, alcohol is 12%. Omgekeerde wereld voor wat betreft de kurk: die is droog, inderdaad, kurkdroog en hij breekt. De kleur wederom donker amber, de geur idemdito: oxidatie. Ik neem geen slok. De derde is een Dunavár Pinot Blanc uit Hongarije, alcohol is 11,5% en het advies op het etiket is om hem vooral jong te drinken... hij is uit 1997. Gevalletje copy/paste met dit verschil dat ik toch maar eens een slokje probeer. Hele, hele hoge zuren! Die ging richting azijn. De vierde en, gelukkig, de laatste wijn alweer. Oxford Landing Yalumba Chardonnay uit Australië, alcohol is 13,5%, houtrijping in Amerikaans eiken. Qua kleur is het weer hetzelfde verhaal, donker amber. De neus is eigenlijk heel erg mooi, hij doet me aan die van een hele oude witte Port denken. Oxidatief maar met diepte. Noten, vijgen. In de mond mis ik alcohol en zoetigheid, anders zou de vergelijking met witte Port helemaal kunnen opgaan. Nu is het gewoon een geoxideerde witte wijn. Tien wijnen door de gootsteen, tien flessen voor de glasbak, tien kurken voor Limmen Ludiek.
03 november 2013
Weingut Anselmann Edesheimer Rosengarten Siegerrebe Spätlese 2012
Het druivenras siegerrebe (kampioensdruif) is een kruising tussen de madeleine angevine en savagnin rose en stamt uit 1929. Hij is vroegrijp, hoog in de suikers, laag in de zuren, een smakelijk hapje voor wespen (bron: Wine Grapes). Alcohol is slechts 9,5%, geen hout, spätlese dus laat geplukt. In het glas donkergeel, intensiteit 3 uit 5 voor wit. Heel geurig, honing, perzik, abrikozenjam. Hij is zoet, hij is vol, een beetje dik, een hele lichte tongtinteling, lage zuren. Smaken van vooral abrikozenjam maar ook gele appel en peer. Ondanks het gemis van wat zuren toch heel erg lekker, vooral voor een zoetekauw als ik.
Labels:
druif: siegerrebe,
land: duitsland,
wit,
zoet
02 november 2013
Pairing Collection AOC Beaujolais-Villages 'Cheese & Crackers' 2011
November is de maand van de Beaujolais Nouveau, op de derde donderdag mag hij verkocht worden. Alhoewel er in Nederland alweer mondjesmaat party's georganiseerd worden rond deze primeurwijn is de populariteit ervan flink gedaald. In de jaren zeventig lag men er bij wijze van spreken nog met een slaapzak voor op de stoep van de winkel waar om stipt twaalf uur 's nachts met de verkoop werd begonnen. Met de kwaliteit ging het echter bergafwaarts en derhalve ook met de belangstelling. Momenteel zit het wijngebied weer in de lift mede dankzij de constante en goede kwaliteit van de tien cru's. Vandaag heb ik echter een Beaujolais-Villages in m'n glas. Eentje van het wijnhuis Barton & Guestier dat met de introductie van hun zogenaamde 'Pairing Collection' een marketingtechnisch schot in de roos maakt. Aansprekende etiketten met spijs-suggesties in woord en beeld. Voor deze wijn zou dat kaas en crackers moeten zijn. Zoveel wijnen, zoveel kazen en de juiste wijn-kaas-combinatie is nog best lastig. Ik doe er niet moeilijk over en pak een milde Rochebaron schimmelkaas en TUC 'salt & pepper' crackers. Gek genoeg pakt de combinatie nog best goed uit. Alcohol is 12%, geen hout. Helder, kersenrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood. In de neus onmiskenbaar macération carbonique, alhoewel je met die gehaaste conclusie moet oppassen omdat er ook gistsoorten zijn die voor dezelfde geur- en smaakindrukken kunnen zorgen zoals de VR5 van DSM. Banaan, kruidkoek, perendrups, framboos, zoete kers. Zacht in de mond, lage tannines (2 uit 5), hoge zuren, een bittertje. Smaken van zoete kers en framboos. De afdronk is eigenlijk in contrast met de eerste indruk van de wijn. Hij is nog best stevig, lang, sappig, en ook nog een beetje dropperig. Het maakt een hoop goed. Even beluchten kan helemaal geen kwaad, het bittertje wordt hierdoor iets minder dominant. In 'no time' is er ongemerkt al een halve fles leeg. Echte borrelwijn.
Labels:
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood
01 november 2013
Marqués de Montañana Old Vines Garnacha 2010
Soms kan het lonen om ook een supermarktwijn eens wat langer te laten liggen, alhoewel de meeste wijnen daar meteen op dronk zijn. Twee jaar geleden kocht ik dit exemplaar. Alcohol is 14,5%, hout: ik zeg "nee" maar uitsluitsel daarover heb ik niet kunnen vinden. Bij het proeven kon ik niets bespeuren dat zou duiden op houtopvoeding. In het glas diep donkerrood, magenta in de rand. In de neus een leertoon, kers, kruidig, rabarber. Een zacht mondgevoel, hoge zuren, lage tannines (2 uit 5), ietwat alcoholisch, een bittertje. Een zoetje in de aanzet, jammy, kers, een intense smaak. Op dag twee wordt hij zelfs nog iets ronder, iets toegankelijker, iets droppiger. Als borrelwijn zeer geschikt, ik nam er een paar plakjes pittige salami bij en het paste perfect. Te koop bij de Jumbo. Bij m'n aanraders.
Labels:
aanrader,
druif: grenache,
land: spanje,
rood
30 oktober 2013
Château Fonplégade AOC Saint-Émilion Grand Cru Classé 2001 Armand Moueix
Bordeaux heeft zijn klassement uit 1855, hierin zijn alleen wijngebieden van de linkeroever in opgenomen. De linkeroever van de Gironde wel te verstaan, die overgaat in de Garonne. Op de rechteroever van de Gironde, hier gaat hij over in de Dordogne, liggen onder andere de gebieden Saint-Émilion en Pomerol. Pomerol, met de beroemde en dure wijn van Château Pétrus, weigerde een klassement te maken, Saint-Émilion deed dat wel. Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B en Grand Cru Classé. Verder zijn er nog een stuk of 200 Grand Cru's maar die vallen buiten het klassement. Tot voor kort had ik alleen nog maar de Grand Cru's te pakken maar nu heb ik dan toch een echte Grand Cru Classé, Château Fonplégade. Merlot gedomineerd, cabernet sauvignon en/of cabernet franc toegevoegd. Petit verdot, malbec en carmenère zijn overigens ook toegestaan maar daar wordt hier mondjesmaat mee geblend. Alcohol is 13%, hout: ja. In het glas donkerrood, lichtjes oranje in de rand, flink wat droesem aanwezig. Een mooie neus, donker, warm, zwart fruit, chocola. Het zet zich voort in de mond. Beetje prikkelend, hoge zuren, het hout heel subtiel, zwart fruit, leer, chocola, iets dropperig, kirsch. Hij is goed in balans, een ware winterwijn.
29 oktober 2013
Verzoekje: Château Mourgues du Gres AOC Costières de Nimes 'Les Galets Rouges' 2006
Bar beknopte proefnotitie van deze wijn lees ik in m'n boekje. Ach ja, we hadden eters, het was gezellig, ik had al wat op en tijd om asociaal lang hierover wat op te kalken nam ik daarom ook niet. In eerste instantie schreef ik zelfs 'licht gekurkt' met een vraagteken op. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn maar hij was nog wel redelijk gesloten. Pas bij het derde glas, en een uurtje verder, ging de deur op een kiertje. Een blend van de druivenrassen syrah, grenache, mourvèdre en carignan, alcohol is 14%, geen hout. In het glas donkerrood, magenta in de rand. Licht aromatisch in de neus, kruidig, zwart fruit, kers. Ook in de mond datzelfde kruidje, het zwarte fruit, hoge zuren, een iets te hoog bitter, drogend en stevige tannines, 4 uit 5. Er is (nog) geen balans.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood,
verzoekjes
28 oktober 2013
Château Brown AOC Pessac-Léognan 2004
Voor wat betreft Bordeauxwijnen ga ik steeds vaker voor de naam. Die mogen dan qua prijs in een hoger segment zitten en gelukkig zitten ze dat qua smaak meestal ook. Van Château Brown had ik veel goede verhalen gehoord. Van het topjaar 2005 heb ik een fles liggen die ik eigenlijk nog lang niet wil openen maar ik zocht nog naar een referentie. Op proeverijen heb ik hem nog nooit gezien, laat staan geproefd en ik wil graag weten wanneer ik mijn exemplaar kan opentrekken. Bij de kelderrestanten vond ik deze 2004, een klassiek jaar in Bordeaux. De helft van wat de 2005 moet kosten dus lang hoefde ik daar niet over na te denken. Alcohol is 13%, klassieke linkeroever-blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, houtrijping. Helder in het glas, diep donkerrood, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus hout, een licht geparfumeerde bloemige geur, na het walsen wordt het aroma vrij intens. Ronde, rijpe geuren van zwart fruit, pruimen, kersen, milky, jammy. In de mond droog, hoge zuren, stevige maar ronde tannines (4 uit 5), klein bittertje in de finale, het houtgebruik evident, een beetje hoekig en groenig, paprika, sappig. Nog een beetje gesloten, wat me in ieder geval hoopvol stemt voor m'n 2005 exemplaar. Die kan ik gerust nog 10 jaar laten liggen, minstens.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
27 oktober 2013
Perswijn Winterproeverij 2013
De wintertijd is vandaag ingegaan, eigenlijk moet ik zeggen: de zomertijd is weer ten einde. Aan het weer is het in ieder geval goed te merken. Stevige stortbuien en razende rukwinden trotseer ik op weg naar Wassenaar alwaar de Perswijn Winterproeverij gehouden wordt. Hartverwarmende wijnen in het verschiet in Kasteel de Wittenburg. Net als bij Megavino was ook hier weer een Spaans paviljoen en weer liet ik die links liggen. Meteen naar de grote zaal waar de overige importeurs stonden. Ook weer wat voor mij nieuwe mono-cépages geproefd: verduzzo Friulano, moschofilero, malagousia, mansois oftewel fer servadou, négrette, blauer wildbacher, baga, vijariego. Hele interessante wijnen allemaal. Uitschieters voor mij op deze proeverij waren de Gaia Estate Wild Ferment Assyrtiko 2012, Di Lenardo Vineyards 'Pass the cookies' 2011, Don Maximo's Founder's Reserve 2009, Tselepos Estate Moschofilero 2012, Domaine Sigalas Nychteri Grand Reserve 2009, Castello di Razzano Monferrato Cuntra 2008 en de Garcia de Verdevique Vijariego 2012. Er is nog zoveel moois te ontdekken gelukkig. Kijk voor een hele beknopte foto-impressie op m'n FaceBook-pagina.
22 oktober 2013
Val d'Ornia DO Tierra de León Prieto Picudo Crianza 2006
Wat ik op de Megavino aan Spaanse wijn heb gemist moet ik dan thuis maar inhalen. Met de 'druifbijbel' naast het toetsenbord en m'n Excel-sheet van reeds geproefde mono-cépages geopend, constateer ik dat er inmiddels 17 verschillende Spaanse druivenrassen de revue zijn gepasseerd op Wijn-Blog. Verrassing voor mij is dat ook de cabernet franc een van origine Spaanse druif is. Vandaag heb ik een wijn van een minder bekende druif in m'n glas, de prieto picudo. Bijna exclusief aangeplant in de regio Castilla y León in het noordwesten van Spanje. Veel zuidelijker tref je hem niet aan omdat zijn dunne schilletje niet bestand is tegen teveel zon. Droogte vind-ie ook maar niks, een mild klimaat met af en toe een buitje doet hem goed. Lage rendementen en vroegrijpend (bron: Wine Grapes). Alcohol is 13,5%, vergisting vond plaats in Frans eiken, daarna heeft hij ook nog eens 14 maanden gerust in een mix van Frans en Amerikaans eiken. In het glas een diepe, donkerrode kleur, intensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel de houtopvoeding duidelijk waarneembaar, na het walsen komt het rode en zwarte fruit naar boven, kersen, pruimen. Een 'droge' neus, kruidig, walnoot. Een zacht mondgevoel, droog, ronde tannines, 3 uit 5, hoge zuren, een bittertje. Een volfruitige smaak, heel sappig, het hout mooi geïntegreerd. Heel belangrijk: er zit spanning in de wijn. Hij is nergens log of vermoeiend. Je blijft van het glas nippen. Nu al mooi maar heeft bewaarpotentieel, een jaar of vijf zeker nog. Verkrijgbaar bij Iberia-Benelux.
Labels:
druif: prieto picudo,
land: spanje,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)