25 december 2022

Les Vignerons du Brulhois AOC Brulhois Château Grand Chêne 2015

les-vignerons-du-brulhois-chateau-grand-chene
Een afbeelding van een grote eik staat er op het etiket, een chêne pédonculé blanc, oftewel een witte zomereik. Deze eik staat op het terrein van de Vignerons du Brulhois, de wijnmakers verantwoordelijk voor deze wijn uit 2015. Toevalligerwijs is de boom in datzelfde jaar ook nog eens genomineerd geweest voor de regio midi-pyrénées als "mooiste boom van Frankrijk". Niet gewonnen echter. De wijn is een blend van de druivenrassen tannat, cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot, mixverhoudingen onbekend, alcohol is 14% en 65% van de wijn mocht een jaar in Frans eikenhouten barriques, uiteraard. Zo is de cirkel weer rond. De fles is niet onder ideale omstandigheden bewaard geweest dus ik hoop dat het nog wat is. In het glas helder, dieprood, intensiteit 3 uit 5. Geen "kurk" gelukkig en het aroma is gewoon fris en correct, geen fouten. Dat scheelt alweer een slok op een borrel. Beetje boers, rode bessen, licht animaal, leer, kruidig. In de mond droog, hoge zuren, op de tanden drogende tannines (3 uit 5), heel sappig, klein bittertje, middellange afdronk. Smaakintensiteit medium, de animale en boerse tonen nemen het voortouw gevolgd door wat rauwe groene paprikatonen, rode bessen, zwarte pruim, tabak. Een uiterst complexe smaak, in mijn optiek geen weerspiegeling van het rijpe en gulle jaar dat 2015 was maar daarom niet minder interessant. Ik hem 'm te vroeg geopend denk ik. Dit voelt als "kindermoord". Een wijn uit dit topjaar met de zuren en tannines die deze heeft kan nog minimaal tien jaar in je kelder vertoeven voordat-ie ontkurkt zou moeten worden. Het andere aspect is dat-ie wellicht lucht nodig heeft. Mijn conclusie na een paar uur en het volgende etmaal: lucht en temperatuur. Zo belangrijk. Deze wijn moet je niet te koud inschenken, mag best een graad of achttien tot twintig in je glas zijn. Tevens wordt hij wat zachter na een aantal uren te hebben open gestaan.