11 augustus 2022

Bodegas y Viñedos Díez-Mérito DO Jerez-Sherry Pemartín Pedro Ximénez

diez-merito-pemartin-pedro-ximenez
De druif pedro ximénez is van zichzelf wit. Wat ze er echter mee doen in het Spaanse Jerez wanneer ze er de gelijknamige Sherry van maken zorgt ervoor dat deze versterkte wijn bijna zwart van kleur en bijna ondoorzichtig wordt. Zo ook het exemplaar van vandaag. Het is alweer even geleden dat ik er eentje heb besproken op Wijn-Blog. We hadden een diner en het toetje was zwarte olijvenijs met aardbeien, slagroom en balsamico-crème. Na één hap vond ik dat daar deze Sherry bij moest. Hij sloot er prachtig bij aan. Vooral de combinatie met zwarte olijven en balsamico was hemels. Donkerbruin in het glas, intensiteit 4,5 uit 5, licht nevelig, droesem op de bodem. Intens geurend, boerenjongens, vijgen, krenten, drop, oude gerijpte balsamico. In de mond enorm plakkerig en zoet, een heel zacht mondgevoel, warm, alcoholisch, voldoende zuren maar meer filmend dan strak, ellenlange afdronk. Enorme smaakintensiteit, vijgen, boerenjongens, krenten, tutti-frutti, chocolade, appelstroop. Door z'n kakofonie aan smaken is-ie nog best complex. Om zo te drinken is-ie wat vermoeiend maar in combinatie met het dessert is het een welkome aanvulling en zorgde zelfs voor een versterking van alle smaken. Het alcoholpercentage is 15%, oxidatieve en langdurige houtopvoeding, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.