31 maart 2021
Dasca Vives Finca el Freixa Vinyater 2017
Vinyater. Staat niet in Wine Grapes. Er zijn suggesties dat dit dezelfde druif zou zijn als de xarel·lo maar dat is nog niet onderzocht of in ieder geval nog niet gepubliceerd. Voorlopig rubriceer ik 'm als aparte druif, in dat geval is het de voor mij unieke monocépage nummer 247 alweer. Volgens andere bronnen een kruising tussen de Spaanse druiven hebén en de albillo mayor. Ik heb zo het vermoeden dat-ie in de volgende editie van Wine Grapes er wel in zal staan. Alcohol is 13%, geen hout, biologisch. Tevens een vin naturel, zo min mogelijk toevoegingen, natuurlijke gisten, spontane vergisting. Intens strogeel in het glas, licht nevelig want ongefilterd en ongeklaard. Aromatisch, hooi, katoen, citroen, gedroogd steenfruit, floraal. Qua geur doet-ie me een beetje aan chenin blanc denken. In de mond droog, fraaie zuren, meer strak dan filmend, lange afdronk. Intense smaak, citroen, limoen, Venco zwart-witjes, anijs, venkel, rijpe gele appel, vlezig, gerookte ham, gedroogd steenfruit, hooi. Een complexe wijn met voldoende rondeur om iedereen te kunnen behagen. Voor mij heeft-ie psychisch al een streepje voor omdat het een vin naturel is maar ik weet dat vele collega's dat (nog) niet met me eens zijn. Vaak zijn de wijnen te grillig, onvoorspelbaar en daarom niet te peilen door sommigen. Ik vind 'm prachtig! Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
druif: vinyater,
land: spanje,
vin naturel,
wit