19 maart 2021

Recanati Winery Judean Hills Marawi 2016

Nee! Niet te vinden in Wine Grapes, de druifbijbel. Waarom niet? Om te beginnen omdat de eerste oogst van deze "nieuwe" druif pas in 2014 verscheen. Ten tweede omdat hij lang, heel lang, alleen als tafeldruif gebruikt werd. Niet als druif om wijn mee te maken. In Palestina werd hij gedroogd tot krenten en rozijnen, verwerkt tot jam en chutney en verkocht simpelweg als fruit, om te eten dus. Sinds 2011 is Dr. Shivi Drori in Israël op zoek naar autochtone druivenrassen. Honderden vond hij er, wild groeiend nabij kreekjes, lastig begaanbaar terrein, rondom militaire bases en andere verlaten gebieden. Hij liet ze onderzoeken op authenticiteit en DNA-profiel. Tweeëntachtig daarvan bleken onbekend en uniek en daarvan waren er twintig geschikt om wijn van te maken. De marawi, synoniem voor hamdani, werd gecultiveerd in een kleine wijngaard in Palestina. Tot op de dag van vandaag wil de Palestijnse wijnboer onbekend blijven want zaken doen met Israël doet nogal wat wenkbrauwen fronzen. Het Israëlische wijnhuis Recanati ging de uitdaging aan om met hem in zee te gaan. Een unieke samenwerking die tot uiting komt op het etiket, de tekst staat er in het Hebreeuws én Arabisch op. Inmiddels heeft het wijnhuis in Israël zelf ook een aantal hectare aangeplant van deze druif. Ik proef het derde oogstjaar: 2016. Alcoholpercentage 12%, fermentatie en zes maanden rijping sur lies in tweedejaars Frans eikenhout. In het glas helder, fonkelend licht goudgeel met groene reflecties. Gematigd aromatisch, vanille, peer, citroen. Niet te koud serveren, droog, strakke zuren, klein kruidig bittertje, middellange afdronk. Koud in het glas valt het hout als eerste op, toch is het goed gedoseerd. Lage smaakintensiteit, citroen, peer, meloen, hazelnoot. Ronde en elegante wijn. Verkrijgbaar bij winkels gespecialiseerd in Israëlische en koshere producten.