13 februari 2021

Pillitteri Estates Winery VQA Niagara-on-the-Lake Riesling Icewine 2017

Pas m'n tweede wijn uit Canada op Wijn-Blog en dan ook nog eens een ijswijn. Nou is dat laatste zo'n beetje een specialiteit van Canada omdat daar natuurlijk regelmatig strenge vorst heerst. Strenger dan hier in Europa. Officieel mag ijswijn pas zo heten wanneer de druiven zijn geoogst bij minimaal 7 graden Celsius onder nul. In bevroren toestand dus. Gelijk persen en scheiden van het bevroren water zorgt voor een hoge concentratie suiker in het overgebleven sap. In jaren zonder vorst kun je geen ijswijn of andere edelzoete wijn maken zou je zeggen. Dat klopt. In bijvoorbeeld Sauternes is het in slechte jaren, wanneer de edele rot zich niet vormt, toegestaan om de geplukte druiven achteraf te bevriezen, cryo-extactie heet dat. In Duitsland is dat dan weer verboden. Tenminste, wanneer je Eiswein op het etiket wilt zetten. Dit exemplaar lag toevallig een keer bij de LIDL, alcohol is 10%, geen hout. Intens donkergeel tot oranje gekleurd. Zeer aromatisch, perzik, ananas, mango. Stroperig zoet, gemiddelde zuren, fijn klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak, perzik, ananas, mango, lychee. Nu dat de dooi weer gaat inzetten en het weer even zal duren voordat we met z'n allen het ijs op kunnen, hebben we altijd nog ijswijn.