15 februari 2021

Antoniolo DOCG Erbaluce di Caluso 2015

Erbaluce. De eerste monocépage die ik ga proeven waarvan de naam van de druif met de letter "E" begint. Toch zijn er daar maar liefst 26 van voor zover beschreven in Wine Grapes. Uit dat hele rijtje komt alleen de elbling me bekend voor, de rest is (nog) een vraagteken voor me. Kort geleden bestelde ik dit exemplaar van de erbaluce en ik kreeg oogstjaar 2015 toegestuurd. Dat is best riskant voor een witte wijn. Bij een riesling hoeft dat nog geen probleem te zijn maar een droge erbaluce van dit oogstjaar is twijfelachtig. Ik neem de proef op de som. Een intens donkergele tot oranje kleur in het glas. Allereerst bereiken wat oxidatieve tonen mijn neus, gedroogde honing, bruine appel, boenwas. Na flink walsen komt daar gedroogd steenfruit bij, gele pruim, abrikoos. Droog in de mond, hoge zuren, speekselopwekkend, kruidig bittertje, lange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, lychee, citroen, limoen, gele grapefruit, gedroogde honing, ingedroogde abrikoos en gele pruim, licht notig, hazelnoot, bruine appel. Hij zit tegen het randje van maderiseren aan. Wanneer je naar deze wijn gaat koken kun je er ongetwijfeld een wijn-spijs-feestje van creëren maar zo sec is het iets waar je van moet houden. Ik denk niet dat de wijnmaker hem zo bedoeld heeft. Alcohol is 12,5%, geen hout, uitsluitend verkrijgbaar bij de gespecialiseerde wijnwinkel.