14 augustus 2019
Altolandon DO Manchuela Rayuelo 2013
"Vroegâh" moest je ze toch echt met een vergrootglas zoeken: wijnen van de druif bobal. Nu lijkt het alsof deze druif steeds vaker gebruikt wordt. In blends met andere druiven maar ook heel regelmatig als monocépage. Vandaag heb ik zo'n monocépage in m'n glas, althans dat wordt beweerd op de site van de producent zelf. Ergens anders lees ik weer dat het een blend zou zijn met malbec en monastrell. Hoe dan ook, op een regenachtige dag als vandaag heb ik behoefte aan een stevige wijn. In de alcohol is die dat alvast, maar liefst 14,6 procent. Ook mocht-ie acht maanden vertoeven in barriques van Frans eikenhout. Diep paars gekleurd, intensiteit 4 uit 5. Een "zwoele" neus, koel hem gerust een aantal graden terug. Mooie tertiaire tonen, leer, animaal, eucalyptus, maar ook behoorlijk wat fruit. Zondoorstoofd zwart fruit dan vooral, kersen, bramen, pruimen, ook wat rabarber en rozenbottel. Lekker complex. Fluwelig mondgevoel, klein zoetje, zachte tannines, rijp en afgerond (2 uit 5), lichtjes drogend op het tandvlees, hoge zuren, speekselopwekkend, heel sappig, iets alcoholisch, aangenaam bittertje in de finale, lange afdronk. Intense smaak, zondoorstoofd zwart fruit, kersen, bramen maar ook rode bessen, leer, het hout prachtig verweven in de wijn, klein likje vanille, beetje aards, speculaas. Dit klok je niet eventjes achterover en ongekoeld kan het wat vermoeiend worden. Lekkere "mijmerwijn" voor lange, intens diepgaande gesprekken bij de houtkachel. De DO Manchuela is niet zo heel bekend in Nederland. Het is een afsplitsing van de DO La Mancha en pas officieel erkend sinds 28 juli 2000. De wijn is verkrijgbaar bij de (online) wijnspeciaalzaak, mijn exemplaar kwam bij De Proeftafel te Zeist vandaan.
Labels:
biowijn,
druif: bobal,
land: spanje,
rood