24 december 2018
La Grange aux Belles Vin de France Brise d'Aunis 2016
Het gaat nog steeds lekker met de nieuwe monocépages. Vandaag de pineau d'aunis, een druif uit de Loire-streek, vaak gebruikt om rosé mee te maken maar er kunnen zeer interessante rode wijnen van gemaakt worden mits de opbrengsten in toom worden gehouden. Grappig genoeg wordt hij in de regio zelf ook wel chenin noir genoemd maar hij is niet verwant aan de chenin blanc. In het glas helder, dieprood tot magenta, kleurintensiteit 2 uit 5. Licht aromatisch, fris, rode bessen, frambozen, rode kersen. Droog, hoge zuren, vrijwel geen tannines, korte afdronk. Lage smaakintensiteit, rode bessen, frambozen, rode kersen, heel licht aards in de finale. Frisse, frivole, lichtvoetige en elegante "voorjaarswijn". Ik snap dat hier voornamelijk rosé van wordt gemaakt. Alcohol is 12%, fermentatie en rijping in beton, verkrijgbaar bij de (online) wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
druif: pineau d'aunis,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel