26 december 2018
Domaine Avetissyan Kataro Sireni 2015
Even dacht ik een fout te hebben gemaakt in m'n Excel-sheet met het noteren van het druivenras. Pontificaal op het etiket staat 'sireni', op het achteretiket staat 'sireni', ik heb echter 'khindogni' genoteerd en Wine Grapes kent niet eens een 'sireni'. Het blijkt de "ge-Armeniseerde" variant van het Russische "scireni" te zijn maar hij staat officieel te boek als de khindogni. De precieze oorsprong van deze druif is onbekend. Hij groeit in Armenië, Azerbeidzjan, Uzbekistan, Rusland en Iran. Laten we het erop houden dat het een 'Balkan-druif' is. Alcohol is 13,8%, twaalf maanden opvoeding in barriques van "wit" eikenhout, verkrijgbaar bij de (online) wijnspeciaalzaak. Een "zwoele" neus, rijp, zondoorstoofd zwart fruit, fris, droppig. Droog, hoge zuren, straffe tannines (4 uit 5), tikje drogend, bittertje, iets korte afdronk. Elegant, geen al te hoge smaakintensiteit, zwart fruit, drop, klein beetje hout, goed geïntegreerd, kruidig, fris, op dag twee een licht aardse toon in de finale. Hele prettige balans en hoge doordrinkfactor echter wel met een stukje vlees erbij, dit is een eetwijn.
Labels:
druif: khindogni,
land: armenië,
rood