04 februari 2022

Compañia de Vinos Telmo Rodríguez DO Valdeorras Gaba do Xil Mencía 2018

compania-de-vinos-telmo-rodriguez-valdeorras-gaba-do-xil-mencia
De vorige twee monocépages van de druif mencía die ik hier op Wijn-Blog heb beschreven hadden beide "hout gehad". Het exemplaar van vandaag heeft dat niet en dat merk je meteen tijdens het proeven. De uitermate vaardige wijnmaker Telmo Rodríguez is verantwoordelijk voor deze rode wijn uit de DO Valdeorras gesitueerd in de Spaanse regio Galicië. Helder, fel scharlakenrood in het glas, intensiteit 2 uit 5. Behoorlijk aromatisch en hier komt meteen de associatie met een frivole Spätburgunder uit het Duitse Ahrtal opzetten. Sinaasappelzest, rode grapefruit, rozenbottel, tomatenblad. In de mond een heel klein fruitig zoetje, fraaie zuren, een bittertje, heel sappig, middellange afdronk. Geconcentreerde smaak, veel citrusfruit, rode grapefruit, limoen, bloedsinaasappel, sinaasappelzest, rozenbottel, bosaardbei, zwarte pruim, droppig, kreupelhout, fraaie aardse toon in de finale. Een hele frivole en fruitige wijn die mij voert naar het Ahrtal. Maar dit is niet Duits, dit komt uit Spanje. En het is geen Spätburgunder, dit is mencía. En ik hou d'r van. Dit drink je licht gekoeld op een zonnige lente- of zomerdag. Alcohol is 13,5%, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak. En ook van deze maak ik weer een aanrader.