12 november 2021
Vinkara Doruk Kalecik Karasi 2019
Het is weer tijd voor een nieuwe druif, de kalecik karasi. Het begint bijna een standaard riedeltje te worden: bijna uitgestorven maar gered van de ondergang door een wijnmaker die zich het lot van de vergeten druif aantrok. In dit geval was het producent Kavaklidere die deze lokale Turkse druif heeft gered. De wijn in m'n glas is echter van producent Vinkara. In Wine Grapes beschreven als de pinot noir en ook gamay van Turkije. Daar kan ik voor wat betreft dit exemplaar zeker in meegaan. Voor beide druiven zijn wel overeenkomsten te vinden in deze wijn. De kleur is licht, helder Ferrarirood, intensiteit 2 uit 5. Gemiddeld aromatisch, bloedsinaasappel, rode grapefruit, zure kersen, rode bessen, vergelijkbaar met Ahr lieblich Spätburgunder. In de mond een heel aangenaam fruitig zoetje, lichte tongtinteling, fraaie hoge zuren, speekselopwekkend, heel sappig, mini-bittertje, best nog lange afdronk, goede balans. Intense smaak, fris, rood fruit, zure kers, rozenbottel, bloedsinaasappel, rode grapefruit. Dan vind ik 'm eerder naar pinot noir neigen dan naar gamay en dan ook nog de Duitse stijl achterna. Ondanks het redelijk hoge alcoholpercentage van maar liefst 14,5%, komt hij niet alcoholisch over, de balans is uitstekend. De doordrinkfactor is ook hoog, voldoende spanning. Geen houtopvoeding, verkrijgbaar bij de gespecialiseerde wijnwinkel.
Labels:
druif: kalecik karasi,
land: turkije,
rood