09 augustus 2012
Pinot Noir Weissherbst Eiswein Rheinhessen 2009
Vandaag het hoofdstuk Duitsland. De onbetwiste nummer 1, de nationale trots van Duitsland is natuurlijk de riesling. Dus wat trek ik open? Juist, een pinot noir, da's logisch. Ik heb nog wel een riesling op voorraad maar die komt dan weer uit de Elzas, klinkt ook Duits maar het is toch echt Frankrijk en heet dan Alsace, dat klinkt al een stuk Franser. Overigens is dat gebied al een keer of drie, vier van eigenaar gewisseld met al die oorlogen enzo. Pinot noir heet in Duitsland 'Spätburgunder' maar omwille van de export zet men ook weleens 'pinot noir' op het etiket, dat klinkt vertrouwder voor de consument. Zo ook bij mijn exemplaar, die bovendien een 'weissherbst' is, het Duitse woord voor rosé. Of dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens een Eiswein! Zeer rijpe druiven bedoeld voor Eiswein moeten worden geplukt bij minimaal 8 graden vorst en worden in bevroren toestand geperst. Het bevroren water in de druiven komt daardoor niet in de most terecht waardoor er een hoog concentraat zoetgehalte overblijft. Hij zit in een halve fles (een demi-bouteille oftewel 37,5 cl) en heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Die gaat dus makkelijk opkomen op één avond. De kleur is een soort van oranje-oker-amber-achtig, vrij intense kleurdiepte. Uiteraard goed koelen. In de neus abrikozen-jam, honing. In de mond een redelijk hoge viscositeit, de stroperigheid, oftewel hij is vrij dik. Ik mis wat zuren, ze zitten er uiteraard wel, maar die worden gemaskeerd door het hoge zoetgehalte. De smaak is inderdaad die van abrikozen-jam, klein beetje mandarijn, sinaasappelschil. Als begeleidend dessert denk ik aan een tarte tatin van perziken of abrikozen. Genieten!
Labels:
druif: pinot noir,
land: duitsland,
rosé,
zoet