12 augustus 2012
Santa Rita 120 CCC DO Valle Central 2010
Terug in de boeken en wel naar Midden- en Zuid-Amerika. Mexico, met slechts een gemiddeld verbruik van één glas wijn per hoofd van de bevolking per jaar, telt in dit verhaal nauwelijks mee. Ook minder interessant zijn Peru, Uruguay, Brazilië, Bolivia en Venezuela. De twee grote spelers van belang zijn Argentinië en Chili. Chili is na Frankrijk toch wel mijn favoriete wijnland. Overigens is Chili het enige wijnland dat de phylloxera-ramp bespaard is gebleven, de druifluis die de wortels van de druivenstok opvreet, te danken aan de geïsoleerde ligging. In het oosten het Andes gebergte in het westen de oceaan, het breedste stuk van oost naar west is zo'n 170 kilometer, van noord naar zuid echter meet Chili zo'n 4200 kilometer! Trek dat even door naar Nederland, wanneer je 700 kilometer per dag aflegt, dan reis je van 'het Chileense Groningen naar Maastricht' in zes dagen! Hoe dan ook, ik trek een Chileen open vandaag. De '120' van Santa Rita. Die '120' slaat op het aantal vrijheidsstrijders dat Chili naar de onafhankelijkheid heeft gevochten en die in 1814 onderdak zochten op het landgoed dat eigendom was van Santa Rita. De gebruikte druivenrassen zijn cabernet franc, carmenère en cabernet sauvignon, dezelfde mix als de Triple C van ditzelfde huis, de blendverhouding kan ik ook op hun eigen site niet terugvinden. Alcohol is 13,5%. In het glas diep donkerrood tot magenta, kleurintensiteit 4 uit 5. Op de stille spiegel duidelijk houtopvoeding waarneembaar. Na het walsen integreert dit in de wijn en komen er tonen van zwart fruit omhoog, iets animaals, leer, kruiden maar ook nog een bepaalde frisheid. Een zacht mondgevoel, mooie zuren, heel klein zoetje, tannines 2 uit 5. Smaken van rijpe kers, pruim, bramen. Heel erg mooi in balans met de houttoets die ook nog te proeven is maar zeker niet overheerst. Paar uurtjes karafferen van tevoren is wel gewenst. Wat eet je hier bij? Een à point gebakken biefstuk, ossenhaas, suddervlees... smullen! Deze komt bij mijn aanraders. Verkrijgbaar bij Dirck III.
Labels:
aanrader,
blend,
land: chili,
rood