19 mei 2012
Marqués de la Concordia DOCa Rioja Hacienda de Súsar 2005
Hierover was iedereen in onze proefgroep het eens: deze wijn was top! Als enige binnen de DOCa Rioja is het de producent toegestaan 'vreemde' druivenrassen te gebruiken voor deze Rioja, doorgaans gemaakt van tempranillo en/of grenache. Zij hebben naast 49% tempranillo ook nog 17% syrah, 17% merlot en 17% cabernet sauvignon in de blender gegooid bij wijze van geautoriseerd experiment. Slechts 44.500 flessen zijn hiervan gemaakt. Het percentage alcohol bedraagt 14%. Houtopvoeding vond 15 maanden plaats in nieuw Frans, medium getoast eiken. Om die reden had ik hem dan ook ruim van tevoren gekaraffeerd. Verkoopprijs moet zo rond de 40 euro liggen maar ik mocht een exemplaar ontvangen van de sales director. Diep donkerrood in het glas. In de neus een ietwat 'belegen' aroma, typisch voor een wijn die al wat ontwikkeld is, maar voornamelijk veel zondoorstoofd zwart fruit. Dit laatste komt onherroepelijk meteen in de smaak naar voren, zonder té vol en té geconcentreerd te zijn, precies goed in balans. In de aanzet een mini-zoetje, redelijk hoge zuren nog aanwezig, in de afdronk een mini-bittertje. Vrij forse tannines, 4 op een schaal van 5, maar wel rond en rijp. Meerdere laagjes aanwezig in de wijn, wat op complexiteit duidt, een mooie balans en een lange afdronk. Normaal gesproken blijven er bij een proeverij altijd wel wat restjes achter in de karaf of in de proefflessen, deze ging tot op de laatste druppel leeg. Een prachtwijn!
Labels:
blend,
land: spanje,
rioja,
rood