07 april 2012
Vinhos Sivipa Moscatel de Setúbal DOC
En door gaan we weer met Portugal, dit keer met een vin doux naturel uit de regio Setúbal, het schiereiland net ten zuidoosten van Lissabon. Een vin doux naturel is een versterkte wijn waarvan de gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Hierdoor blijven er onvergiste suikers achter waardoor de wijn zoet blijft, want bij vergisting worden suikers omgezet in alcohol. De toevoeging 'naturel' mag alleen dan worden gebruikt wanneer het verkregen alcoholpercentage ongeveer gelijk zou zijn aan het alcoholpercentage wanneer alle suikers wél compleet vergist zouden zijn. Dit kun je meten door het suikergehalte in de most te bepalen. Moscatel de Setúbal mag pas gebotteld worden nadat het minimaal 24 maanden heeft gerijpt. Het alcoholpercentage in deze wijn bedraagt 17%. In het glas een amber, helder barnstenen kleur. Op de stille spiegel stuift het aroma van abrikoos, schaafsel van sinaasappel en marmelade je neus in, na het walsen wordt het gek genoeg wat meer ingetogen, er komt dan meer iets noterigs bij. Een heel zacht mondgevoel, het zoetgehalte uiteraard het eerste wat eruit springt. Iets langer in de mond houden en ook het bittertje van citrusvruchtschil en grapefruit komt erbij, het vormt een mooie tegenhanger voor al dat zoet. Zuren blijven wat achterwege maar het bitter maakt dat eigenlijk ruimschoots goed, waardoor er toch een goede balans aanwezig is. De dikke stroperigheid valt ook nog wel mee. In de smaak komt ook weer dat noterige karakter naar voren. Ik vind het errug lekker! Je zou het kunnen combineren met of over bijvoorbeeld kaneelijs, maar ik drink het net zo lief puur. Heerlijk!
Labels:
druif: muscat d'Alexandrië,
land: portugal,
wit,
zoet