22 april 2012
Matteo Napolini DOCG Sagrantino di Montefalco Passito 1998
De druiven van deze wijn worden na de (late) oogst gedroogd, op matten van stro of op speciale droogzolders. Van het verschrompelde eindresultaat wordt deze zoete rode wijn gemaakt. Het alcoholpercentage bedraagt 15%. Het is geen versterkte wijn, er is dus geen alcohol aan toegevoegd. Het hoge alcoholpercentage is het resultaat van het hoge suikergehalte in de druiven ten gevolge van de droging. Ik had hem voor gebruik in de koeling gezet en bij het ijsdessert geserveerd. In het glas dieprood. Het aroma lijkt op dat van welke andere droge rode wijn dan ook en heeft voornamelijk krenten in zich. Hij is nog opmerkelijk droog en vooral drogend in de mond. Behoorlijk aanwezige tannines, 4 op een schaal van 5. Het zoetgehalte valt enorm mee, hij lijkt redelijk op een AOC Maury wijn. De smaak van krenten en zondoorstoofde zwarte pruimen. Hele mooie balans met voldoende zuren. Ondanks dat dit al een wijn uit 1998 is, lijkt het bewaarpotentieel enorm. Ik denk dat deze makkelijk nog wel tien jaar kan blijven liggen, zoniet langer. Ik had er helaas maar één flesje van 50cl van, maar had graag dat bewaar-experiment willen aangaan.
Labels:
druif: sagrantino,
land: italië,
rood,
zoet