16 april 2012
Proeverij en Masterclass: Wijnen uit Slovenië
Melman Communications organiseerde samen met enkele verenigde producenten uit Slovenië deze proeverij inclusief een masterclass over de wijnen uit dit land verzorgd door niemand minder dan (nog steeds) Nederlands enige Master of Wine Frank Smulders. Hij werd bijgestaan door Robert Gorjak, specialist op het gebied van Sloveense wijnen. Wijnbouw is niet iets van de laatste tijd in Slovenië. Wel is er pas sinds de verzelfstandiging sprake van kwaliteitswijnen, hiervoor was de wijnbouw gerelateerd aan hoge opbrengsten en naar de kwaliteit werd minder gekeken. Van de zeventien verschillende producenten die er stonden, kende ik er toevallig al twee. Verus Vineyards maken wijnen waar ik zelf nog de chardonnay en de furmint van heb verkocht bij Q-Vignes. De andere die ik al kende was Puklavec & Friends Wineries. Hun wijnen kun je ook bij de Jumbo en de Gall & Gall vinden. Vooral geïnteresseerd was ik in de inheemse druivenrassen, de zogenaamde 'internationale druivenrassen' zien we dan ook echt overal en ook Slovenië is daarop geen uitzondering. Wel mooi om te horen dat Frank de Pullus sauvignon blanc 2011 vergeleek met de sauvignon blancs uit het Oostenrijkse Steiermark, die hij rekent tot de mooiste in de top 100 van de wereld.
Niet zo gek, gezien het feit dat Steiermark naadloos overgaat in dit gedeelte van Slovenië. De internationale druivenrassen zijn trouwens al aanwezig in Slovenië sinds 1830 ongeveer, dus het is niet zo dat deze rassen 'eventjes' zijn aangeplant om de export te vergroten. Op de vraag wat het aanwezige publiek dacht dat het meest aangeplante druivenras in Slovenië is, werd furmint als eerste genoemd. Het blijkt echter de welschriesling te zijn, vooral niet verwarren met de riesling; deze laatste wordt in Slovenië 'renski rizling' genoemd. Typische inheemse rassen zijn onder andere pinela (w), refosco (r), ribolla gialla (w), rebula (w), sipon (lokale naam voor furmint) (w) en zelen (w). Waarbij de refosco natuurlijk ook in Italië staat aangeplant voornamelijk in Trieste, grenzend aan Slovenië. De verhouding tussen de productie van witte en rode wijnen ligt ongeveer op 60/40. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking ligt in Slovenië tussen de 40 en 50 liter! Komen wij aan met onze 22 liter. Het is daar dan ook veel meer in de cultuur ingebakken. Van alle verschillende wijnen die er te proeven waren in de zaal, vond ik de meest opvallende wel de licht zoete Merlot 2000 van Selected Wines Bordon. Van deze druif kun je dus ook al lekkere 'dessertwijn' maken.
Ook hun Rumeni Muscat 2011 was een zoete wijn welke niet dik stroperig was, maar subtiel zoet en zelfs een beetje drogend in de mond. Van de wijnen uit de masterclass kon ik de Stara Brajda Belo 2009 het meest waarderen. Een blend van de rebula, malvasia, sauvignon vert (ook bekend als sauvignonasse en friulano) en de zeldzame pikolit. Een uiterst leerzame masterclass en proeverij waarbij je gerust kunt stellen dat deze wijnen de weg naar de Nederlandse consument best zullen vinden. Misschien niet direct in de supermarkt, alhoewel prijstechnisch gezien er best een aantal wijnen zich hiervoor kwalificeerden, maar gezien het groeiend aantal gespecialiseerde webshops en de toenemende interesse voor wijnen van typisch inheemse druivenrassen, denk ik dat dat best goed zal komen.
Labels:
diversen,
masterclass,
proeverij