21 april 2012
Château Gravade AOC Minervois rouge 2004
Biologische wijn, of moet ik zeggen wijn van biologisch geteelde druiven, met het Ecocert keurmerk. Een blend van voornamelijk de druivenrassen syrah en mourvèdre is op het etiket te lezen. De andere rassen alsmede de blendverhouding zijn niet vermeld. Het alcoholpercentage bedraagt slechts 12,5%. En dat voor een wijn uit de Languedoc-Roussillon. Doorgaans zijn dat alcoholbommetjes vanwege het hoge aantal zonne-uren. In het glas een dieprode kleur met een terracotta randje. Op de stille spiegel niets te bespeuren van de zes maanden houtopvoeding die deze wijn heeft genoten. Ook na het walsen niets hiervan, wel het onmiskenbare aroma van krenten. Aanwezige tannines 3 op een schaal van 5, maar mooi rond, rijp en afgebouwd. Ook in de smaak krenten en zondoorstoofd zwart fruit, pruimen voornamelijk. Er is een goede balans tussen zoet en zuur. Ietsje later komt er nog wat dropperigs bij maar verder ontwikkelen doet hij niet. In mijn ogen is deze wijn van dit oogstjaar al wel over de top heen, op z'n retour, maar ik vind hem nog steeds heerlijk. Een ietwat boerse wijn die vraagt om een boers gerecht. Ik dronk hem bij cassoulet, een traditioneel gerecht uit de Midi-Pyrénées. Beide een feestje voor de smaakpapillen.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood