Château Saint Estève d'Uchaux ligt slechts enkele kilometers verwijderd van Châteauneuf-du-Pape in de Côtes du Rhône en gebruikt ook de traditionele druivenrassen van de streek. Vanaf de oogst van 2009 dragen hun wijnen het AB-keurmerk (Agriculture Biologique), afgegeven door Ecocert. Niet alleen om die reden was 2009 voor het bedrijf een mijlpaal. Het was tevens het jubileum-jaar waarbij generatie op generatie één en dezelfde familie, la Famille Français (what's in a name), precies 200 jaar verantwoordelijk is voor de wijngaard en de wijnen. Tevens claimen ze zelfs verantwoordelijk te zijn voor het (her)introduceren van het druivenras viognier in deze streek, waarvan zij uiteraard ook prachtige wijnen maken. De wijn die ik nu bespreek is gemaakt van 80% grenache en 20% syrah druiven. Alcoholpercentage 14,5%. Het is de "Tradition" editie, ze hebben ook nog een "Grande Reserve" editie die bijna twee jaar heeft liggen rusten. Deze Tradition is gebotteld na een rustperiode van ongeveer 10 maanden. Hij heeft geen houtrijping ondergaan, dat is voorbehouden aan de "Vieilles Vignes", een wijn gemaakt van 40% grenache en 60% syrah druiven van 45 jaar oude stokken.
Het resulteert in een ontzettend fruitige wijn. Gekneusde druiven en framboos zijn de geuren die op me afkomen. Met z'n 14,5% alcohol is hij nog best een beetje branderig, tannines zijn er nauwelijks. Ondanks dat hij geen houtrijping heeft gehad meen ik toch ook iets van vanille te proeven. Het is geen zware wijn, hij is behoorlijk fris en luchtig. Op dag twee leek hij zelfs nog iets milder te zijn maar op dag drie werd hij weer iets scherper en complexer, wat ik zelf het lekkerst vond. Met andere woorden, hij is zich nog aan het ontwikkelen. Wanneer je van fruitig houdt moet je hem nu opentrekken en op 15° uitschenken. Voor meer complexiteit denk ik dat je hem pas rond 2014 zult moeten opentrekken, mits uiteraard onder de juiste omstandigheden bewaard. Deze wijn is onder andere verkrijgbaar in IJsselstein bij Lekkerkerker Tasty Wines Studio.