16 oktober 2020

Finca Bacara DO Jumilla 'Time Waits For No One' Monastrell 2017

Twee flessen rood gaan er open die avond. Een beetje vergelijkend warenonderzoek alhoewel het wellicht appels met peren vergelijken zal zijn. Op papier zijn er namelijk al behoorlijk wat verschillen. Onder meer oogstjaar en wijngebied zijn de grootste knelpunten. Het exemplaar van vandaag komt uit de DO Jumilla, aan de zuidoost kant van Spanje. De druif mourvèdre heet in Spanje monastrell maar eigenlijk zou hij wereldwijd monastrell moeten heten aangezien ook zijn oorsprong in Spanje ligt. Het alcoholpercentage van de wijn ligt op 14,5% en er was zes maanden houtopvoeding in nieuw Amerikaans eiken. Dieprood tot paars in het glas, intense kleur, microscopisch kleine bubbeltjes plakken aan de glaswand. Beetje rokerig op de stille spiegel, hout, animaal, paardenzweet, leer. Flink walsen met het glas geeft ook nog rijp zwart fruit, kers, vanille, beetje zwoel. De kleine bubbeltjes hebben in dit geval wel degelijk invloed op het mondgevoel. Ze "knetteren" licht rond de tong, tintelend. Droog, hoge zuren, licht bitter, iets drogende tannines (3 uit 5) op tanden en tandvlees, alcoholisch warm, lange afdronk. De smaakintensiteit is niet eens zo heel hoog (2 uit 5), concentratie ook niet, rijpe rode kers, rokerig. Enorm gaaf etiket, als je ervan houdt, het is in ieder geval opvallend en dood zul je er echt niet aan gaan. Hij is nog wat jong, laat ik het daar op houden. Drinken over een jaar of drie is mijn inschatting voor deze wijn van dit oogstjaar. Unless you don't have the time. Verkrijgbaar bij Barrels to Bottles te Rotterdam.