15 oktober 2020

Cielo e Terra Biologico Bianco 3 Passo 2019

Een avondje met eters (niet meer dan drie!) die allemaal wel een "wijntje" lusten. Aangezien mijn unieke voorraad dubbele wijnen al aardig aan het slinken is, ik koop zelden meer dan een exemplaar van dezelfde wijn, zal ik ook voor mij nieuwe flessen moeten openen en óf gelijk proefnotities maken óf de flessen niet helemaal ledigen zodat ik de volgende dag er nog iets over te vertellen kan hebben. Het wordt dat laatste. Ook omdat ik tijdens het schrijven van mijn blogjes liever "live" proef in plaats van geschreven proefnotities te moeten uitwerken tot een leuk verhaal. Plus ik wil die avond ook gewoon genieten in plaats van alleen maar analytisch bezig te zijn. Een van de gasten drinkt alleen wit, de rest ook rood. Voor rood plan ik daarom meerdere flessen omdat eentje zeker niet voldoende is als ik nog wat wil overhouden. Met wit is dat niet zo'n issue. Een biologische Italiaan van de druivenrassen chardonnay en fiano, verhouding onbekend, alcohol is 13,5%, geen hout. Bij de eerste snuif in het glas moet ik lachen. Ik zeg nog even niet tegen m'n gasten wat ik ruik. Ik wil ze niet beïnvloeden. Eenmaal zo'n "oh ja!"-moment en je kunt die geur niet meer "ont-ruiken". Gek genoeg ruiken zij het niet. Mijn eerste associatie was die van een munt-tandpasta. In mijn beleving komt er een enorm muntaroma het glas uit waaien. Zeer aromatisch en ik kan er verder dan ook helemaal niets anders meer tussen ruiken. In de mond droog, hoge laat trekkende zuren en een muntsmaak. Best intens. Ook nog een beetje anijs maar schurkt dat sowieso niet heel dicht tegen munt aan? Hoe dan ook, hij is apart zoals hij nu is. Wellicht dat-ie verandert met een jaartje opleg of meerdere maar ik heb hem nu eenmaal vandaag geopend. En nee: ik heb geen covid-19 klachten zoals een beperkte geur- en smaakbeleving want de rode wijnen van deze avond kwamen gewoon goed door. Je hoort me trouwens ook helemaal niet zeggen dat deze wijn mij niet zou bevallen. Ik beleef 'm echter geheel anders dan de omschrijving die de leverancier er aan geeft op zijn website. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.