27 oktober 2020
Bodegas Barbadillo Vino de la Tierra de Cadíz Sábalo Palomino Ecológico 2019
Vanuit m'n voorraadkelder naar de koeling maar niet voordat ik er eerst een glas van uitschenk. In m'n kelder is het een steady achttien graden en heel vaak is dat al een mooie schenktemperatuur. Ook in dit geval gaat dat weer op. Vrij intens citroengeel gekleurd, kleine belletjes plakken aan de glaswand. Geuren van honing, florale tonen, tropisch fruit. In de mond een aangenaam fruitig zoetje, hoge zuren, bittertje, heel licht ziltig, iets drogend op m'n tandvlees, filmend en strak mondgevoel tegelijkertijd, speekselopwekkend. De druif palomino fino kennen we natuurlijk van Sherry, ikzelf had er tot nu toe nog nooit een droge onversterkte wijn van op. Bodegas Barbadillo is ook bekend om zijn Sherry maar maakt veel meer soorten wijn. Alcoholpercentage is 13%, geen hout, vier maanden sur lies. Vooral in de smaak herken ik toch wel wat overeenkomsten met Sherry. Met name het notige aspect komt sterk naar voren. Amandel in het bijzonder. Daarnaast is er ook nog plaats voor wat bloemenhoning, tropisch fruit als mango en perzik. M'n tweede glas de volgende dag is wel goed koud maar deze wijn wordt echt een stuk fraaier tijdens het opwarmen. Het zoet lijkt dan ook iets toe te nemen, de kou maskeert dat in eerste instantie. Heel opvallend voor een wijn met een restzoet van minder dan 2 gram per liter. Het is een wijn waar een goede sommelier vele kanten mee op kan. Aanvullend, versterkend, contrasterend... je kan de chef-kok helemaal gek maken om hier een gerecht bij te verzinnen. Dit exemplaar werd mij geschonken door Granada Wijnen.
Labels:
biowijn,
druif: palomino fino,
land: spanje,
wit