25 augustus 2020
Zagreus Winery Vinica 2016
De derde bespreking op Wijn-Blog van producent Zagreus Winery, toevallig alle drie van dezelfde druif: mavrud. Na de oogst werden de trossen nog twee maanden te drogen gelegd zodat het sap dat in de druif overblijft geconcentreerde suikers bevat. Dat resulteert bij volledige vergisting dan weer in hoge alcoholpercentages wanneer de producent voor een droge wijn gaat. In deze wijn is echter een zoetje achtergebleven, zogenaamd restzoet. Het alcoholpercentage is blijven steken op 14,5%. Behalve het zoetje heeft de wijn ruim voldoende zuren, een klein bittertje in de finale, nauwelijks aanwezige tannines, heel licht drogend dankzij de houtopvoeding (achttien maanden in barriques van nieuw Bulgaars eikenhout). Hij is heel sappig, klein hintje hout maar vooral fruitig, rood fruit, bessen, kersen, bramen, intense smaak, lange afdronk. Zelfs een etmaal zonder afsluiter na het openen van de fles is hij goed gebleven maar wanneer je hem in het bijzijn van vrienden opent overleeft hij dat etmaal niet, je blijft ervan doordrinken. Ik hou er niet zo van om wijnen te labelen maar zo richting de naderende herfst is dit een perfecte match op een gure avond. Ook in combinatie met een mooi wildgerecht, klein zoetje er in verwerken, zal hij niet misstaan. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
druif: mavrud,
land: bulgarije,
rood