18 augustus 2020

Napa Cellars AVA Napa Valley Chardonnay 2014

Tien jaar geleden heb ik oogstjaar 2007 van deze wijn beschreven. Sindsdien heeft deze Chardonnay een speciaal plekje in mijn hart. Niet alleen vanwege de smaak, want die is voortreffelijk, maar ook vanwege de herinnering. Op de bruiloft van bevriende vinologen werd deze wijn bij een zalmgerecht geschonken. De combinatie was onvergetelijk en subliem. Nu, tien jaar later proef ik de 2014. Zeven oogstjaren verschil maar drie extra jaren rijping. Dat zie je al meteen in de kleur. Intens donker strogeel, bijna oranje. Redelijk wat tertiaire tonen in de neus. Rokerig, vanille, maïs, gistcellen. In de mond blijft het een feestje. Veel vanille, kruidig, een flink bitter, rokerig, licht aards, lychee, gerookte zalm (echt waar), pittig, alcoholisch. De smaak van de gerookte zalm is meteen de tip waarbij dit te drinken, een betere combinatie is niet mogelijk. Opvallend is dat het zoet beter is te proeven wanneer de wijn koud uit de koeling komt, terwijl het bitter toeneemt wanneer de wijn in het glas opwarmt. De ideale schenktemperatuur ligt daar dus ergens tussenin. Alcohol is 13,9%, elf maanden rijping in Frans eikenhout waarvan een derde nieuw. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.