10 augustus 2020
Venec Tikveš Temjanika 2018
Temjanika is de benaming die men in Noord-Macedonië hanteert voor de muscat blanc à petits grains. Een druif waar in vele delen van de wereld vooral licht-zoete tot zoete wijn van gemaakt wordt. Vaak behoorlijk aromatisch en het grappige is dat wijn van deze druif als enige ook ruikt naar de druif. Het moet niet gekker worden... druivensap dat naar druiven ruikt! Lees al m'n andere beschrijvingen er maar eens op na: de hele fruitafdeling van een goed geassorteerde verswinkel komt voorbij maar het aroma van druif komt alleen terug bij beschrijvingen van muscatwijnen. Daarbij is-ie ook wat floraal, licht kruidig, een beetje grassig, hooi, ananas, mango, perzik. Ik weet van tevoren dat deze wijn droog is maar verwacht minstens een fruitig zoetje. En dat is er inderdaad maar niet zoet genoeg om hem zoet te noemen. Deze wijn is droog. Behoorlijk wat zuren bovendien, strak en tegelijkertijd filmend, iets alcoholisch (13%), bittertje, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, muscat, citroen, grassig, hooi, kruidig, ananas, perzik. Het wat zwaardere fruit lijkt in de afdronk te zitten en het delicate fruit wat meer voorin. Ik vind hem best spannend en lekker bovendien. Mooi fonkelend goud-geel van kleur, helder, geen hout, niet te koud serveren, verkrijgbaar bij onder meer De Proeftafel te Zeist.